Bloomeberg: Η απασχόληση θα αναγκάσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια «σύντομα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomeberg: Η απασχόληση θα αναγκάσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια «σύντομα»
Στην σύσκεψη των αξιωματούχων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας εντός της εβδομάδας, πιθανώς να υπάρξουν εξελίξεις. Οι επενδυτές τις προεξοφλούν για Σεπτέμβριο.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve βρίσκονται στα πρόθυρα της μείωσης του κόστους δανεισμού, κάτι που σύμφωνα με το Bloomeberg μπορεί να συμβεί εντός των επομένων μηνών. Την κίνηση μπορεί να σηματοδοτήσει ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερή αλλά συγκρατημένη αγορά εργασίας.

Τα στελέχη της Fed, τα οποίοι διατήρησαν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα που είχαμε να δούμε περισσότερο από δύο δεκαετίες για ένα ολόκληρο έτος, αναμένεται ευρέως να τα αφήσουν αμετάβλητα όταν ολοκληρωθεί η διήμερη συνάντησή τους την Τετάρτη. Αντίθετα, οι επενδυτές βλέπουν τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να μειώνουν το επιτόκιο αναφοράς τους τον Σεπτέμβριο.

Τα πρόσφατα στοιχεία ήταν ελπιδοφόρα, με πιο ήπιες αυξήσεις τιμών παράλληλα με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, αλλά η Fed θέλει λίγο περισσότερη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται προς τον στόχο του 2%.

Η πτωτική τάση στις πιέσεις των τιμών, σε συνδυασμό με μια υφέρπουσα ανοδική τάση του ποσοστού ανεργίας, έφερε σε μεγαλύτερη ισορροπία τους δύο στόχους της Fed - μέγιστη απασχόληση και σταθερές τιμές. Οι αξιωματούχοι θέλουν να δαμάσουν τον πληθωρισμό, αλλά δεν θέλουν επίσης να προκαλέσουν αδικαιολόγητη βλάβη στην αγορά εργασίας διατηρώντας τα επιτόκια υψηλά για πάρα πολύ καιρό.

Μάλιστα αυτή η διαπίστωση φέρνει στο προσκήνιο την έκθεση για τις θέσεις εργασίας για τον μήνα Ιούλιο, που θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου είναι πιθανό να δείχνει μια συνεχιζόμενη άμβλυνση του ρυθμού προσλήψεων εν μέσω περιορισμένου ακόμη αριθμού απολύσεων. Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών εκμεταλλεύσεων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 178.000 - ένας υγιής αλλά πιο μέτριος ρυθμός. Το ποσοστό ανεργίας, το οποίο έχει αυξηθεί σε καθέναν από τους τελευταίους τρεις μήνες, φαίνεται να διατηρείται στο 4,1%.

Το Bloomberg εκτιμά ότι, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed πιθανότατα θα συμφωνήσουν σε ένα πράγμα στη συνεδρίασή τους στις 30-31 Ιουλίου: Οι κίνδυνοι για την απασχόληση είναι περίπου ισορροπημένοι με τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου αναμένεται ευρεία συμφωνία σχετικά με μια μείωση επιτοκίων που θα έρθει κάποια στιγμή «σύντομα», αλλά πιθανότατα θα υπάρξουν μικρές διαφορές σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider