Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων για την «φραγή» ονομάτων χώρου και IP διευθύνσεων το 2023. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέγραψε η ΕΕΤΤ, σημειώθηκε αύξηση 34,4% στον αριθμό των ιστοσελίδων που εντάχθηκαν στη «μαύρη λίστα» της ΕΕΕΠ το 2023.
«Αναφορικά με τις φραγές, το 2023 σημειώθηκε περαιτέρω σημαντική αύξηση στον αριθμό φραγών ονομάτων χώρου και IP διευθύνσεων για παράνομα τυχερά παιχνίδια ή προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας. Συνολικά το 2023 έγινε φραγή σε 3543 ονόματα χώρου και IP διευθύνσεις, έναντι 2552 το 2022. Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των ιστοσελίδων που εντάχθηκαν στη μαύρη λίστα της ΕΕΕΠ το 2023 ανήλθε σε 2524 ονόματα χώρου έναντι 1878 το 2022 (αύξηση 34.4%)» αναφέρει χαρακτηριστικά η Έκθεση ελληνικού Διαδικτύου 2023.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι το 2021 η ΕΕΤΤ έβαλε φραγή σε μόλις 176 παράνομες ιστοσελίδες τυχερών παιγνίων καταγράφοντας την ραγδαία αύξηση που σημειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στον παράνομο τζόγο.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο τέλος του 2023 η «μαύρη λίστα» από παράνομους ιστόπους τυχερών παιγνίων που έχει δημιουργήσει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων είχε συνολικά 6.932 εγγεγραμμένους ιστοτόπους από 4.408 που ήταν το 2022.
Σε καθημερινή βάση, η ΕΕΕΠ παρακολουθεί τη δραστηριότητα των τυχερών παιγνίων στην ελληνική επικράτεια και αξιοποιεί κάθε σχετική πληροφορία προκειμένου να εντοπίσει φαινόμενα παράνομης δραστηριότητας από παρόχους που δεν κατέχουν τη σχετική άδεια ή διοργανώνουν ή/και διεξάγουν τυχερά παίγνια κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων.
Το κέντρο βάρους των ελέγχων αυτών δίδεται στο διαδίκτυο, το οποίο ως δίκτυο διανομής ενέχει αυξημένους κινδύνους ανάπτυξης παράνομης δραστηριότητας με δυνατότητες συγκάλυψης των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτήν.
«Κατά συνέπεια, ο εντοπισμός και η καταστολή της παράνομης δραστηριότητας στον τομέα παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, αποκτά κρίσιμη σημασία τόσο για την προστασία του κοινωνικού συνόλου (πελατών/ παικτών) όσο και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και των Κατόχων Αδειών διεξαγωγής τυχερών παιγνίων που προσφέρουν νόμιμα τις σχετικές υπηρεσίες και καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους στο Ελληνικό Δημόσιο από τη δραστηριότητά τους αυτή» αναφέρει η Εκθεση.
Η ΕΕΕΠ συντάσσει, επικαιροποιεί και αναρτά στον ιστότοπό της τον Κατάλογο μη Αδειοδοτημένων Παρόχων Τυχερών Παιγνίων (Blacklist) οι οποίοι διοργανώνουν ή/και διεξάγουν τυχερά παίγνια κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, μέσω του διαδικτύου (online) ή με άλλη εξ αποστάσεως μέθοδο (remote gambling). Η διαδικασία εντοπισμού, ελέγχου και εγγραφής στην Blacklist προβλέπεται στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕΕΠ και αφορά στον συνεχή έλεγχο του διαδικτύου για τον εντοπισμό ονομάτων χώρου (domain names) που προσφέρουν παρανόμως υπηρεσίες τυχερών παιγνίων στην Ελληνική Επικράτεια.
Εφόσον από τα στοιχεία του ελέγχου επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για μη αδειοδοτημένη παροχή υπηρεσιών τυχερών παιγνίων, τα ονόματα χώρου, καθώς επίσης -όταν είναι γνωστά- τα νομικά ή/και φυσικά πρόσωπα, τα οποία παρέχουν μη αδειοδοτημένες υπηρεσίες από ιστότοπο παράνομης διεξαγωγής, με απόφαση του Προέδρου της ΕΕΕΠ εγγράφονται στην Blacklist.
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, τα πρόσωπα που εγγράφονται στην Blacklist έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν τη διαγραφή των ιδίων και των ιστοτόπων τους από αυτήν αφού παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος από την εγγραφή τους και υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται πως έχουν προβεί στην πλήρη παύση της διοργάνωσης τυχερών παιγνίων στην Ελληνική Επικράτεια.
Στην περίπτωση δε, που κάτι τέτοιο επαναληφθεί μετά τη διαγραφή του ιστοτόπου ή/και του προσώπου από την Blacklist, ο ιστότοπος και τα πρόσωπα επανεγγράφονται σε αυτήν τουλάχιστον για 5 έτη, πριν την παρέλευση των οποίων δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης διαγραφής.
Από τον Ιούλιο του 2013, η ΕΕΕΠ τηρεί και επικαιροποιεί συνεχώς την Blacklist. Κατά το έτος 2023 εκδόθηκαν και δημοσιεύτηκαν τρεις (3) επικαιροποιημένες εκδόσεις της Blacklist, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων ιστοτόπων σε 6.932.
Εκτός από τους ελέγχους για την προσθήκη ιστοτόπων στην Blacklist, η ΕΕΕΠ προέβη στην εξέταση οκτώ (8) αιτήσεων διαγραφής/άρσης από την παραπάνω λίστα που αφορούσαν δεκαπέντε (15) ιστοτόπους και οχτώ (8) νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων διαγράφηκαν επιτυχώς τα επτά (7) πρόσωπα και οι ιστότοποι που διαχειρίζονταν, αφού διαπιστώθηκε η πλήρης συμμόρφωσή τους με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.
Οι παράνομοι πάροχοι
Οι παράνομοι αυτοί πάροχοι επί το πλείστον έχουν ένα σέρβερ στο εξωτερικό που εντοπίζεται. Επόμενη κίνηση από τον εντοπισμό τους είναι να διακοπεί η ροή χρήματος μέσω των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η διοίκηση της ΕΕΕΠ να ζητήσει συνάντηση με την Ένωση Τραπεζών προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία του αποκλεισμού τέτοιων λογαριασμών.
Στον κατάλογο (Blacklist) εγγράφονται τα ονόματα χώρου (domain names) ή/και οι διευθύνσεις πρωτοκόλλου διαδικτύου (Internet Protocols) των μη αδειοδοτημένων ιστοτόπων που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, ανεξαρτήτως των επιβαλλομένων διοικητικών κυρώσεων.
Ο κατάλογος αναγράφει, όταν είναι διαθέσιμα, τα πρόσωπα που παρέχουν μη αδειοδοτημένες υπηρεσίες τυχερών παιγνίων ή/και τους νομίμους εκπροσώπους, διαχειριστές, μέλη διοικητικού συμβουλίου, εταίρους και μετόχους τους, καθώς και κάθε είδους παράβαση που έχει διαπιστωθεί και κύρωση που έχει επιβληθεί.
Ας σημειωθεί ότι όλοι οι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο δεν επιτρέπεται να αδειοδοτηθούν ή με οποιονδήποτε τρόπο να συμμετέχουν σε αδειοδοτημένο φορέα παροχής υπηρεσιών παιγνίων στην Ελλάδα.