Πάουελ (Fed): Η μείωση επιτοκίων μπορεί να τεθεί στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ (Fed): Η μείωση επιτοκίων μπορεί να τεθεί στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, εάν τα οικονομικά δεδομένα συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους, δήλωσε ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ, δίνοντας στην αγορά το σημάδι που περίμενε. 

«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, εάν τα οικονομικά δεδομένα συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους, δήλωσε ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ, δίνοντας στην αγορά το σημάδι που περίμενε.

«Εάν ικανοποιηθεί αυτό το τεστ, μια μείωση του επιτοκίου πολιτικής μας θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τη νομισματική πολιτική. Τόνισε ωστόσο πως η «βεβαιότητα δεν είναι μια λέξη που βρίσκεται στη δουλειά μας».

Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι τα μέλη της Federal Reserve δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσφατη αύξηση της ανεργίας και την πιθανή αδυναμία στην αγορά εργασίας.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την εργασία συνεχίζουν να κινούνται σε καλύτερη ισορροπία, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται «βιώσιμα» προς τον στόχο του 2%», επισήμανε. «Οι μετρήσεις για τον πληθωρισμό το δεύτερο τρίμηνο ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη μας και περισσότερα καλά στοιχεία θα ενισχύσουν περαιτέρω αυτήν την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.

Σε συγκεκριμένη ερώτηση σχετικά με τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ξεκαθάρισε πως δεν έγινε καμία απολύτως συζήτηση για το Σεπτέμβριο, ούτε για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι το θέμα των περικοπών μπορεί να τεθεί στο τραπέζι στις 18 Σεπτεμβρίου.

«Δεν λάβαμε καμία απόφαση σε σχέση με τις μελλοντικές συνεδριάσεις και αυτό περιλαμβάνει και τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ωστόσο πως η οικονομία πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο στόχο που θα στήριζε περικοπή των επιτοκίων.

«Θα δούμε το σύνολο των στοιχείων, όχι μόνο ένα ή δύο σημεία κλειδιά» εξήγησε προσθέτοντας πως το ερώτημα είναι «να δούμε περισσότερα καλά στοιχεία», ώστε το συμβούλιο να αποκτήσει μεγαλύτερη βεβαιότητα για την κατεύθυνση τους. «Η βεβαιότητα δεν είναι μια φράση που υπάρχει στη δουλειά μας» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η σημερινή απόφαση της Fed στρέφει όλα τα βλέμματα στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, οπότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ψηφίσουν ξανά για τα επιτόκια. Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως μια μείωση του κόστους δανεισμού σε εκείνη τη συνεδρίαση και στη συνέχεια άλλες μία ή δύο μειώσεις έως τα τέλη του έτους, σε μία αλλαγή στάσης καθότι μόλις πριν από δύο μήνες δεν προβλεπόταν καμία απολύτως κίνηση το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider