Εξωδικαστικός: Σπάνε τα ρεκόρ μήνα με τον μήνα οι ρυθμίσεις – Στα 2,19 δισ. ευρώ το «κούρεμα» σε οφειλές 7,2 δισ.

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωδικαστικός: Σπάνε τα ρεκόρ μήνα με τον μήνα οι ρυθμίσεις – Στα 2,19 δισ. ευρώ το «κούρεμα» σε οφειλές 7,2 δισ.
Intrum (89%), QQuant (96%) και Veraltis (87%) σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά εγκρισιμότητας ρυθμίσεων και για τον μήνα Ιούλιο. Το μέσο κούρεμα που έδωσαν οι ρυθμίσεις μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού τον Ιούλιο ανήλθε σε 16,2% για οφειλές προς το Δημόσιο και 30,25% προς χρηματοδοτικούς φορείς. Από τις εταιρείες διαχείρισης δόθηκαν διμερείς ρυθμίσεις ύψους 357 εκατ. ευρώ για 6.218 οφειλέτες.

Ρεκόρ μήνα με τον μήνα σπάει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, με τις ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν τον Ιούλιο να ανέρχονται σε 1.952 ρυθμίσεις, διευθετώντας οφειλές 518 εκατ. ευρώ. Συνολικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2024 μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν ρυθμιστεί επιτυχώς 21.176 ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές, ύψους 7,2 δισ. ευρώ. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν δώσει και «κούρεμα» ιδιωτικού χρέους, ύψους 2,19 δισ. ευρώ.

Το μέσο κούρεμα που έδωσαν οι ρυθμίσεις μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού τον Ιούλιο ανήλθε σε 16,2% για οφειλές προς το Δημόσιο και 30,25% προς χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης). Σημειώνεται ότι το 46,72% των ρυθμίσεων προς χρηματοδοτικούς φορείς (βάσει οφειλών) έλαβε κούρεμα μεγαλύτερο του 30%. Το μέσο κούρεμα ανά τύπο οφειλής διαμορφώθηκε ως εξής: οφειλές προς Δημόσιο 16,20%, στεγαστικά δάνεια 13%, επιχειρηματικά δάνεια 30,40% και καταναλωτικά δάνεια 35,61%.

Όσον αφορά στη μέση διάρκεια αποπληρωμής των ρυθμίσεων οφειλών, είναι 17 έτη για οφειλές προς Δημόσιο και 18 χρόνια για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς (στεγαστικά δάνεια 26 έτη, επιχειρηματικά 20, καταναλωτικά 14).

Σημειώνεται ότι με χρήση του μέτρου της προκαταβολής υπάρχουν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού, σε διάφορα στάδια, 174 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 113 έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο και οι 64 είχαν θετική έκβαση (δηλαδή πέτυχαν αναστολή πλειστηριασμού).

Το 59,07% των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό αφορούν επιτηδευματίες. Η πλειοψηφία των οφειλών (76%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς. Η πλειοψηφία των αιτήσεων βρίσκονται στο εύρος οφειλής 50.000 – 200.000 ευρώ. Οι οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ αθροίζουν σε 19,4 δισ. ευρώ και αποτελούν το 57% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού. Μόνο το 8,3% των οφειλών είναι ενήμερο. Η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση με το 47,04% των συνολικών οφειλών (15,97 δισ. ευρώ).

Στην μηνιαία έκθεση προόδου του εξωδικαστικού της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρουσιάζονται αναλυτικά τα ποσοστά εγκρισιμότητας των χρηματοπιστωτικών φορέων (τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης) για αιτήσεις με οφειλές έως 250.000 ευρώ. Intrum (89%), QQuant (96%) και Veraltis (87%) σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά εγκρισιμότητας ρυθμίσεων και για τον μήνα Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μη επιτυχών ρυθμίσεων είναι απορρίψεις οφειλετών, καθώς οι χρηματοδοτικοί φορείς και το Δημόσιο απορρίπτουν μόνο σε περιπτώσεις που οι αιτήσεις των οφειλετών δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού. Οι απορρίψεις από οφειλέτες ανέρχονται σε ποσοστό 25% για τις πολυμερείς ρυθμίσεις και 21% στις διμερείς. Το 62,7% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες δεν έχουν αιτιολογία, ενώ ποσοστό 21,71% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες αποδίδονται σε «αδυναμία εξυπηρέτησης».

Η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρέχει επιπρόσθετα στοιχεία για τις διμερείς ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις εταιρείες διαχείρισης κατά τον μήνα Ιούνιο. Προκύπτει ότι από τις εταιρείες διαχείρισης δόθηκαν ρυθμίσεις ύψους 357 εκατ. ευρώ για 6.218 οφειλέτες. Οι ρυθμίσεις αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων, τέσσερις εκ των οποίων (DoValue, Cepal, Intrum, QQuant) πραγματοποίησαν συνολικά απευθείας ρυθμίσεις για 5.200 οφειλέτες, στα 337 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι και για τις τέσσερις εταιρείες διαχείρισης οι περισσότερες ρυθμίσεις αφορούν σε στεγαστικά δάνεια. Υπενθυμίζεται ότι από τα 70 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που βρίσκονται υπό τη διαχείρισης των εταιρειών διαχείρισης, οι 4 μεγαλύτερες κατέχουν σχεδόν το 90%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: Νέο ρεκόρ με ρυθμίσεις 500 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο

Τράπεζες: Έσοδα από τόκους 4,188 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο – Γιατί είναι ανθεκτικά στη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ  

Τράπεζες: Κέρδη 2,396 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο και ανοδική αναθεώρηση στόχων για το έτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider