Ο αριθμός των βαθύπλουτων της Ινδίας αναμένεται να αυξηθεί με τον ταχύτερο αριθμό από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Knight Frank.
Νωρίτερα φέτος, η Μουμπάι, το οικονομικό κέντρο της Ινδίας, «έκλεψε» από το Πεκίνο τον τίτλο του κορυφαίου κόμβου δισεκατομμυριούχων της Ασίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πόλη έρχεται τρίτη σε αριθμό δισεκατομμυριούχων, μετά τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.
Ο πληθυσμός των βαθύπλουτων της Ινδίας -πρόσωπα με καθαρή περιουσία τουλάχιστον 30 εκατ. δολαρίων- αυξήθηκε κατά 6,1% σε 13.263 το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 50,1% έως το 2028.
Και πού επενδύουν τον πλούτο τους οι υπερπλούσιοι της Ινδίας;
Ακριβά ακίνητα
Περίπου το 30% των επενδύσεων των πιο πλούσιων Ινδών πηγαίνει σε πολυτελή ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Alok Saigal, πρόεδρο της εταιρείας διαχείρισης πλούτου Nuvama Private.
Οι πλούσιοι έχουν απομακρυνθεί από τις επενδύσεις σε οικόπεδα, καθώς έχουν λιγότερη ρευστότητα, ενώ μετά την πανδημία αυξήθηκε ο πλούτος που διατέθηκε σε οικιστικά ακίνητα, πρόσθεσε.
Κατά μέσο όρο, ένας βαθύπλουτος Ινδός έχει περισσότερα από δύο σπίτια και περίπου το 12% των Ινδών της κατηγορίας του σχεδιάζει να αγοράσει νέο σπίτι το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Knight Frank.
Οι Ινδοί αγοράζουν επίσης ακριβά ακίνητα στο εξωτερικό, με το Ντουμπάι να είναι το αγαπημένο τους μέρος.
Το «μέλι» των startups
Η επένδυση σε startups γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, ειδικότερα για τη νεότερη γενιά των πλούσιων Ινδών.
Τα τελευταία 15 έως 20 χρόνια, πολλοί νέοι της Ινδίας σπούδασαν στο εξωτερικό, επεκτείνοντας την έκθεσή τους, δημιουργώντας δίκτυα και στη συνέχεια επέστρεψαν για να διευθύνουν τις δικές τους επιχειρήσεις ή να επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, σημείωσε ο Saigal. «Οι φίλοι τους ξεκίνησαν τις δικές τους startups. Έτσι, το να επενδύσουν στους φίλους τους, το να διαθέτουν χρήματα σε αυτές τις startups έχει γίνει μεγάλο πράγμα για αυτούς», πρόσθεσε.
Η επένδυση σε εταιρείες πρώιμου σταδίου είναι επίσης ένας άλλος τρόπος διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων τους, σημείωσε ο Nitin Chengappa, διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered Bank.
Οι εξαιρετικά πλούσιοι της Ινδίας γενικά θεωρούν τις επενδύσεις σε startup μια «δυναμική στρατηγική για τη δημιουργία πλούτου», τοποθετώντας τους εαυτούς τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκομίσουν σημαντικές αποδόσεις σε τομείς υψηλής ανάπτυξης όπως το fintech, η υγειονομική περίθαλψη και η τεχνολογία, εξήγησε ο Chengappa.
Πολυτελή αγαθά
Οι πλούσιοι της Ινδίας κηνυγούν επίσης εναλλακτικές επενδυτικές ευκαιρίες, δήλωσε ο Chengappa της Standard Chartered.
«Οι πολύ πλούσιοι διαθέτουν συνήθως τους πόρους για να επιτύχουν υψηλότερο βαθμό διαφοροποίησης σε ένα ευρύτερο φάσμα κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, γεωγραφικών περιοχών και επενδυτικών στρατηγικών», είπε. Αυτό σημαίνει ότι τα χαρτοφυλάκια τους τείνουν να έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα είδη πολυτελείας.
Περίπου το 17% του πλούτου των προνομιούχων της Ινδίας πηγαίνει σε είδη πολυτελείας, με τα κοσμήματα, τα έργα τέχνης και τα ρολόγια να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων, αποκάλυψαν τα ευρήματα της Knight Frank.
Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις τείνουν να έχουν εγγενή αξία και μπορούν να τις απολαύσουν προσωπικά, ενώ παίρνουν αξία με την πάροδο του χρόνου, είπε ο Chengappa, προσθέτοντας ότι επενδύσεις όπως το κόσμημα και η τέχνη έχουν επίσης πολιτιστική σημασία και μπορούν να θεωρηθούν ως σύμβολα θέσης.
Οι μετοχές παραμένουν φαβορί
Οι μετοχές εξακολουθούν να ευνοοούνται από τους πλούσιους της Ινδίας λόγω της δυνατότητας για υψηλές αποδόσεις που παρέχουν, είπαν οι ειδικοί.
«Η κύρια κατηγορία επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων για τους υπερπλούσιους εξακολουθούν να είναι οι μετοχές και τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια», σημειώνει ο K. Joseph Thomas, επικεφαλής έρευνας στην Emkay Wealth Management.
Η γενική ανοδική τάση στις αγορές της Ινδίας συνδέεται στενά με την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και τις εισροές ρευστότητας, ιδιαίτερα στις μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποιήσεις, είπε.
Οι πλούσιοι επενδυτές έχουν σημαντικές τοποθετήσεις σε μετοχές blue-chip, σε εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης υψηλής ανάπτυξης και σε επενδύσεις σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως φαρμακευτικά προϊόντα και τεχνολογία, σημείωσε ο Chengappa της Standard Chartered.