Κίνα: Η τιμή του χοιρινού αύξησε απροσδόκητα τον πληθωρισμό Ιουλίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Η τιμή του χοιρινού αύξησε απροσδόκητα τον πληθωρισμό Ιουλίου
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) ενισχύθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση.

Περισσότερο από το αναμενόμενο ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Ιούλιο λόγω της σημαντικής ανόδου που παρατηρήθηκε στην τιμή του χοιρινού.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνική Υπηρεσία Στατιστικών της Κίνας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) ενισχύθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση έναντι του 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές αλλά και του 0,2% που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο του CPI από το 0,7% του Φεβρουάριου.

Η τιμή του χοιρινού, που καταναλώνεται ευρέως στην Κίνα, έχει κάνει άλμα 20,4% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αποτελεί μία βασική συνιστώσα του δείκτη τιμών καταναλωτή της Κίνας, αλλά είναι αρκετά ευμετάβλητη λόγω ασθενειών ή άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγή.

Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σε χαμηλότερα επίπεδα από το 0,6% τον Ιούνιο.

Οι τιμές στον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 3,1 % τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, έναντι της αύξησης 6,4% σε ετήσια βάση.

«Ενδεχομένως να δούμε τον πληθωρισμό λίγο υψηλότερο για τους επόμενους μήνες, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εμποδίσει την περαιτέρω νομισματική χαλάρωση» ανέφερε η οικονομολόγος Lynn Song.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider