Ενέργεια: Ιστορικό υψηλό για ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά - «Βουτιά» στις εισαγωγές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Ιστορικό υψηλό για ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά - «Βουτιά» στις εισαγωγές
Η καθαρή ενέργεια κάλυψε για πρώτη φορά στο πρώτο εξάμηνο του έτους περισσότερη από τη μισή ζήτηση (52.9%), με απόλυτο κυρίαρχο τις ΑΠΕ (46.1%) και τη συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών στο 6.8%, σύμφωνα με ανάλυση του GreenTank.

Σε απόλυτο πρωταγωνιστή αναδείχθηκαν οι πηγές «καθαρής» ενέργειας στην κάλυψη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στο 1ο εξάμηνο του έτους, με το συνολικό μερίδιο ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών να φτάνει στο 52,9%, ποσοστό ρεκόρ για τα εγχώρια δεδομένα. Σύμφωνα με ανάλυση του GreenTank, κυρίαρχη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής ήταν οι ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά) με ποσοστό 52,9%.

Η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών διαμορφώθηκε στο 6.8%. Όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα, την πρωτοκαθεδρία στην κάλυψη της ζήτησης είχε το φυσικό αέριο με μερίδιο 34.3%, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μερίδιο της δεκαετίας για την περίοδο του εξαμήνου. Ακολούθησε το πετρέλαιο με 5.9% και τέλος ο λιγνίτης με 5.6%. Την ίδια στιγμή, οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν μόλις το 1.3% της ζήτησης, «επίδοση» που είναι η χαμηλότερη της δεκαετίας.

Ειδικότερα, με παραγωγή 12,306 GWh το πρώτο εξάμηνο του έτους, oι ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) ξεπέρασαν για πρώτη φορά την παραγωγή και των τριών ορυκτών καυσίμων μαζί (ορυκτό αέριο, λιγνίτης και πετρέλαιο) κατά 96 GWh. Την ίδια περίοδο το 2023, οι ΑΠΕ συνεισέφεραν λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα κατά 423 GWh.

Άλμα στο αέριο

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το ορυκτό αέριο (9,148 GWh), το οποίο επέστρεψε στα επίπεδα του 2022 και παρουσίασε αύξηση 36.9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά βρέθηκαν στην τρίτη θέση με 1,810 GWh, για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ακολούθησε στην τέταρτη το πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (1,564 GWh), εκτοπίζοντας μάλιστα για πρώτη φορά τον λιγνίτη στην πέμπτη θέση (1,498 GWh). Tη μικρότερη συνεισφορά στην κάλυψη της ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχαν οι καθαρές εισαγωγές (342 GWh), οι οποίες ήταν οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας για αυτή την περίοδο, με μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο χαμηλό του 2021 (2,188 GWh).

Η μεγάλη αύξηση του ορυκτού αερίου (+2,467 GWh) και των ΑΠΕ (+2,395 GWh), καθώς και οι πολύ μικρότερες των μεγάλων υδροηλεκτρικών (+220 GWh) και του πετρελαίου (+46 GWh) το πρώτο εξάμηνο του 2024, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2023, αντιστάθμισαν την κατάρρευση των καθαρών εισαγωγών (-3,200 GWh), τη μείωση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής (-640 GWh) και την αύξηση της ζήτησης (+1,286 GWh).

Σημαντικές περικοπές

Η ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στο 24.2%, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σε ποσοστιαία βάση, μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στο αέριο, η οποία άγγιξε το +36.9%, ενώ το μερίδιο των μεγάλων υδροηλεκτρικών παρουσίασε αύξηση 13.8%. Στον αντίποδα, «βουτιά» -30% καταγράφηκε στον λιγνίτη και κατάρρευση των καθαρών εισαγωγών, κατά -90.3% σε ετήσια βάση. Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 5.1%.

Το μερίδιο των ΑΠΕ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν περικοπές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ, περικόπηκαν 494 GWh ΑΠΕ συνολικά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Από αυτές 122 GWh απορρίφθηκαν τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh). Τον Ιούνιο περικόπηκαν 64 GWh, ενώ οι υπόλοιπες 49 GWh τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, στις 30 Ιουνίου σημειώθηκε υψηλό περικοπών ΑΠΕ για τον μήνα Ιούνιο με 16.24 GWh, που ήταν ωστόσο αρκετά χαμηλότερο από τα υψηλά των προηγούμενων μηνών.

Η αποφυγή αυτών των περικοπών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους θα ήταν ικανή να εξαλείψει πλήρως τις καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, εφόσον το εξάμηνο του 2024 οι συνολικές καθαρές εισαγωγές (342 GWh) ήταν χαμηλότερες από τις περικοπές, καθιστώντας την Ελλάδα για πρώτη φορά καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας. Εναλλακτικά, η πλήρης αξιοποίηση όλων των ΑΠΕ μέσω υποδομών αποθήκευσης θα μπορούσε να περιορίσει κατά την ίδια ποσότητα (494 GWh) τη χρήση ορυκτού αερίου, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Άλμα στη ζήτηση τον Ιούλιο – Τα μερίδια των προμηθευτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider