Ηνωμένο Βασίλειο: Υποχώρησε στο 4,2% η ανεργία το β' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηνωμένο Βασίλειο: Υποχώρησε στο 4,2% η ανεργία το β' τρίμηνο
Απροσδόκητη μείωση στο 4,2% σημείωσε η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο το δεύτερο τρίμηνο, παρά τις προβλέψεις για αύξηση.

Απροσδόκητη μείωση σημείωσε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το δεύτερο τρίμηνο, παρά τις προβλέψεις για αύξηση, αφού οι εταιρείες αύξησαν τις προσλήψεις, σε ένα σημάδι της υποκείμενης δύναμης της βρετανικής οικονομίας που δυσκολεύει τη στροφή της Τράπεζας της Αγγλίας προς χαμηλότερα επιτόκια.

Αναλυτικά, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 4,2% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο. Η απασχόληση στη χώρα αυξήθηκε κατά 97.000, πολύ περισσότερο από την αύξηση κατά 3.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Η στερλίνα αντέδρασε με άνοδο 0,3%, πάνω από τα 1,28 δολάρια την Τρίτη, καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο τη χώρα με το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στο Group of 10. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου τα αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ταρακούνησαν τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα στοιχεία που αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να δείξουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την πρώτη αύξηση του πληθωρισμού φέτος.

Ενώ οι οικονομολόγοι διερωτώνται σχετικά με την αξιοπιστία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, οι επενδυτές ερμήνευσαν τα στοιχεία ως ένα δυνητικά πληθωριστικό σημάδι ισχύος της οικονομίας. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας είναι κάτω από την πρόβλεψη της BοE για 4,4% το δεύτερο τρίμηνο.

Η απασχόληση αυξήθηκε σε όλους τους τομείς, ενώ μόνο οι νέοι ηλικίας 16 έως 17 ετών κατέγραψαν σημαντική μείωση κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Ο αριθμός των εργαζομένων στις λίστες μισθοδοσίας των εταιρειών αυξήθηκε περισσότερο από 24.000 τον Ιούλιο, υπερδιπλάσια αύξηση από αυτή που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση των τακτικών μισθών επιβραδύνθηκε στο 5,4%, από 5,8% την προηγούμενη περίοδο. Ήταν η ασθενέστερη αύξηση σε ετήσια βάση των μισθών από το καλοκαίρι του 2022. Οι υπεύθυνοι της BoE είχαν επικεντρωθεί στα στοιχεία για τους μισθούς αναζητώντας ενδείξεις πληθωρισμού, αλλά εξετάζουν επίσης την ικανότητα της ευρύτερης αγοράς εργασίας να οδηγεί υψηλότερα τους μισθούς και τις τιμές.

Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας που θα καθορίσουν τα πλάνα της Τράπεζας της Αγγλίας ενόψει της επόμενης απόφασης πολιτικής της στις 19 Σεπτεμβρίου. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η επόμενη μείωση θα έρθει τον Νοέμβριο, παρόλα αυτά οι υπεύθυνοι της BOE έχουν δηλώσει ότι θα κινηθούν προσεκτικά, ενώ θα αξιολογούν την ισχύ των εγχώριων πιέσεων στις τιμές στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικό τιμολόγιο: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις

Κατέρρευσε η σελίδα του Χ λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση Τραμπ με Μασκ - Ήταν κυβερνοεπίθεση, λέει ο Μασκ

Η Ουκρανία συνεχίζει τις αεροπορικές επιθέσεις στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ

gazzetta
gazzetta reader insider insider