Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ στο μικροσκόπιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ στο μικροσκόπιο
Ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή -ο οποίος εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας- αυξήθηκε κατά 3,2% τον Ιούλιο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, ωστόσο ο ρυθμός του παραμένει ο χαμηλότερος από τις αρχές του 2021.

Ανακοινώθηκαν τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Ιούλιο και κρατάμε τα βασικά σημεία:

-Ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή -ο οποίος εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας- αυξήθηκε κατά 3,2% τον Ιούλιο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, ωστόσο ο ρυθμός του παραμένει ο χαμηλότερος από τις αρχές του 2021. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,2%, σημειώνοντας ελαφρά άνοδο από την απρόσμενα χαμηλή τιμή του Ιουνίου.

-Ο συνολικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή επιταχύνθηκε 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 2,9% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, σχεδόν το 90% της μηνιαίας ανόδου αποδίδεται στα κόστη στέγασης (ενοίκια, στεγαστικά δάνεια, φόροι ιδιοκτησίας, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ) τα οποία αυξήθηκαν από τον Ιούνιο.

-Τα στοιχεία δεν μεταβάλλουν σημαντικά τις προσδοκίες για τις κινήσεις μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve τους επόμενους μήνες. Οι συναλλαγές των futures εξακολουθούν να δείχνουν ότι τα επιτόκια θα έχουν μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα έως τα τέλη του έτους. Όσον αφορά την επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η πιθανότητα μιας μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης είναι πλέον μικρότερη από 50%, παρότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ήταν μεγαλύτερη από ποτέ.

-Τα κόστη στέγασης, για ακόμη μία φορά, ξεχωρίζουν. Ο δείκτης κόστους στέγασης, που αντιπροσωπεύει το 90% της μηνιαίας αύξησης των τιμών, κατέγραψε άνοδο 0,4% - έπειτα από άνοδο 0,2% τον Ιούνιο. Ο δείκτης ασφάλισης οχημάτων αυξήθηκε 1,2% τον Ιούλιο, έπειτα από άνοδο 0,9% τον Ιούνιο, ενώ το καλάθι τροφίμων ενισχύθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση. Μείωση γνώρισαν, μεταξύ άλλων, οι τιμές στην ενέργεια, τα νέα οχήματα, τα ενδύματα και τα αεροπορικά ναύλα.

-Οι αγορές είχαν ψύχραιμη αντίδραση στα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Τα futures των μετοχών σημείωσαν ήπια ανοδική κίνηση, το ίδιο και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider