Λέιν: Η επιστροφή στο στόχο του 2% δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λέιν: Η επιστροφή στο στόχο του 2% δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη
Τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν όσο υψηλά χρειάζεται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χωρίς να βλάψουν αδικαιολόγητα την οικονομία, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος.

Η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο 2% δεν κερδήθηκε και τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν όσο υψηλά χρειάζεται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χωρίς να βλάψουν αδικαιολόγητα την οικονομία, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν.

«Η επιστροφή στον στόχο δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη», δήλωσε το Σάββατο όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Συγκεκριμένα, η νομισματική στάση θα πρέπει να παραμείνει σε περιοριστικό έδαφος για όσο διάστημα χρειάζεται για να προφυλαχθεί η διαδικασία αποπληθωρισμού προς την έγκαιρη επιστροφή στον στόχο» τόνισε.

Ωστόσο, στις παρατηρήσεις του για το ετήσιο συνέδριο της Fed στο Jackson Hole, προειδοποίησε ότι η υπερβολικά αυστηρή πολιτική εγκυμονεί επίσης κινδύνους - ειδικά για την οικονομία της ευρωζώνης που τα στοιχεία δείχνουν ότι χάνει τη δυναμική της.

«Η επιστροφή στον στόχο πρέπει να είναι βιώσιμη», επισήμανε. «Μια πορεία των επιτοκίων η οποία είναι πολύ υψηλή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα προκαλούσε χρόνιο πληθωρισμό κάτω του στόχου μεσοπρόθεσμα και θα ήταν αναποτελεσματική όσον αφορά την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών στην παραγωγή και την απασχόληση».

Τα σχόλια έρχονται καθώς όλο και περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν τις προσδοκίες της αγοράς για δεύτερη μείωση του κόστους δανεισμού στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τον Σεπτέμβριο. Μερικοί σηματοδοτούν επίσης ότι είναι πιθανές άλλες μία ή δύο μειώσεις φέτος πέραν αυτής.

Η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, επικαλούμενη αυξημένη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ξανά στον στόχο το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι βλέπουν τα πρόσφατα στοιχεία να συμβαδίζουν με αυτή την πρόβλεψη και φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια των ΗΠΑ - επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες ότι οι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού τον επόμενο μήνα.

«Υπήρξε καλή πρόοδος στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως», δήλωσε ο Λέιν.

«Κυρίως, αυτή η διαδικασία αποπληθωρισμού υποστηρίχθηκε από τη δυναμική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το επίπεδο ζήτησης και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν είναι δεδομένη η μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Υπουργός Οικονομικών Ελβετίας: «Ωρολογιακή βόμβα» τα επίπεδα χρέους σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Σήμα Πάουελ για μείωση επιτοκίων: «Έχει έρθει η ώρα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider