Υπουργός Οικονομικών Ελβετίας: «Ωρολογιακή βόμβα» τα επίπεδα χρέους σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπουργός Οικονομικών Ελβετίας: «Ωρολογιακή βόμβα» τα επίπεδα χρέους σε ΗΠΑ και Ευρώπη
«Το μίνι κραχ στα χρηματιστήρια στις αρχές Αυγούστου ήταν μια προειδοποιητική βολή», δήλωσε η Κάριν Κέλερ-Σούτερ

Κίνδυνο για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για την Ελβετία αποτελούν τα επίπεδα του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Κάριν Κέλερ-Σούτερ σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Blick, η Κέλερ-Σούτερr εξήρε τα «πειθαρχημένα» οικονομικά της Ελβετίας, τα οποία, όπως ανέφερε, επέτρεψαν στη χώρα να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις που έθεσαν η πανδημία COVID-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Reuters.

Αντίθετα, άλλες χώρες είναι «τόσο χρεωμένες που δύσκολα μπορούν να δράσουν πια», τόνισε, δίνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία.

«Ή ρίξτε μια ματιά στην Αμερική. Αυτή είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Το μίνι κραχ στα χρηματιστήρια στις αρχές Αυγούστου ήταν μια προειδοποιητική βολή», φέρεται να είπε ο υπουργός.

«Ήταν μια έκφραση του φόβου των επενδυτών για ύφεση. Τα επίπεδα του χρέους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αποτελούν κίνδυνο για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για την Ελβετία», πρόσθεσε.

Η Κάριν Κέλερ-Σούτερ συζήτησε επίσης μια κυβερνητική πρόταση να αναγκάσει την ελβετική τράπεζα UBS να διατηρήσει περισσότερα κεφάλαια μετά την εξαγορά της πρώην ανταγωνίστριας Credit Suisse που κατέρρευσε πέρυσι.

Υπερασπίστηκε τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις τονίζοντας πως είναι απαραίτητες για την προστασία της Ελβετίας από μια άλλη τραπεζική κατάρρευση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti επέκρινε την συγκεκριμένη πρόταση και η Σούτερ ρωτήθηκε εάν ήρθε σε επαφή μαζί του σχετικά με το ζήτημα.

«"Όχι, δεν είμαι πλέον σε επαφή μαζί του. Αυτή είναι πλέον μια κανονική πολιτική διαδικασία».

Η εφημερίδα ρώτησε επίσης τι πιστεύει για τις εικασίες ότι η UBS θα μπορούσε να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στο εξωτερικό εάν αισθανόταν ότι οι συνθήκες στην Ελβετία δεν ήταν πλέον κατάλληλες για αυτήν.

«Το υπουργικό συμβούλιο πιστεύει ότι είναι καλό για την οικονομία να διαθέτει μια μεγάλη ελβετική τράπεζα. Αλλά η τράπεζα πρέπει να αποφασίσει μόνη της πώς θέλει να τοποθετηθεί» επισήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν είναι δεδομένη η μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Σήμα Πάουελ για μείωση επιτοκίων: «Έχει έρθει η ώρα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider