Barclays: Αρχή με 25 μονάδες βάσης από τη Fed το Σεπτέμβριο - Αβέβαιος ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Barclays: Αρχή με 25 μονάδες βάσης από τη Fed το Σεπτέμβριο - Αβέβαιος ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Ο φόβος του πληθωρισμού που βρίσκονταν στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται πλέον σε μεγάλο βαθμό στον καθρέφτη οπισθοπορείας, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Barclays.

Το ετήσιο συμπόσιο οικονομικών του Jackson Hole αποτελεί μια στιγμή για τους κεντρικούς τραπεζίτες από τη Fed και από όλο τον κόσμο, να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αναλογιστούν τη μεγαλύτερη εικόνα.

Φέτος, ο Πάουελ αναγνώρισε ότι αυτή η εικόνα είναι πολύ πιο ευνοϊκή από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την πανδημία. Ενώ οι συμμετέχοντες στο Jackson Hole φρόντισαν να μην κηρύξουν μια εμφατινή νίκη επί του πληθωρισμού στην επίσημη ανακοίνωση, ο φόβος του πληθωρισμού που βρίσκονταν στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται πλέον σε μεγάλο βαθμό στον καθρέφτη οπισθοπορείας, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Barclays.

H νομισματική πολιτική παγκοσμίως βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια ενός κύκλου χαλάρωσης, ακόμη και αν ο κύκλος δεν είναι πλήρως συγχρονισμένος μεταξύ των διάφορων περιοχών. Για παράδειγμα, οι κεντρικές τράπεζες της Λατινικής Αμερικής αύξησαν και μείωσαν νωρίτερα τα επιτόκια, ενώ στις ανεπτυγμένες αγορές οι κεντρικές τράπεζες υστερούσαν ελαφρώς, ενώ οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην αναδυόμενη Ασία λειτούργησαν ακόμη πιο αργά. Ωστόσο, η ευρεία παγκόσμια τάση για μείωση των επιτοκίων έχει σταθεροποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ο Πάουελ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εντάσσονται σε αυτήν την τάση λέγοντας ότι «η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής».

Σύμφωνα με τη Barclays, υπάρχει επίσης μια μικρή αβεβαιότητα για τα άμεσα επόμενα βήματα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Εκτός από ένα ακραίο σοκ, τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δε δεσμεύονται στο ρυθμό μείωσης

Αντίθετα, οι κύριες αβεβαιότητες είναι ο ρυθμός και το βάθος του συνεχιζόμενου κύκλου. Με τη σειρά τους, αυτά εξαρτώνται από τα δεδομένα (τροχιά) και τη συνάρτηση αντίδρασης των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Σχετικά με το τελευταίο, τα σχόλια του Πάουελ στο Jackson Hole δεν πρότειναν καμία σημαντική αλλαγή, υποδεικνύοντας έναν σταδιακό κύκλο χαλάρωσης. Για παράδειγμα, αναφέρε ότι η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς και υπάρχει ένας αξιόλογος λόγος να πιστεύουμε ότι η ισχυρή αγορά εργασίας θα διατηρηθεί. Ταυτόχρονα, ήταν σαφές ότι η FOMC είναι έτοιμη να χαλαρώσει πιο επιθετικά εάν επέλθουν καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση. Για παράδειγμα, το σχόλιο ότι «δεν επιδιώκουμε ούτε καλωσορίζουμε περαιτέρω χαλάρωση στις συνθήκες της αγοράς εργασίας» ανοίγει την πόρτα σε μια πιθανή μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, εάν το ποσοστό ανεργίας εκτιναχθεί κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη έκθεση για την αγορά εργασίας», σχολιάζει η Barclays.

Τα σχόλια από άλλους συμμετέχοντες στη FOMC ήταν συνεπή με τις παρατηρήσεις του Πάουελ. Η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Κόλινς δήλωσε ότι «τα δεδομένα θα μας πουν τι είδους ρυθμό μείωσης των επιτοκίων έχει νόημα να ακολουθήσουμε», αλλά ένας «σταδιακός, μεθοδικός ρυθμός» θα ήταν πιθανότατα κατάλληλος, καθώς η Fed θα πρέπει «να διατηρήσει αυτήν την υγιή αγορά εργασίας», αλλά δεν βλέπει «red flags» (σημεία έντονου προβληματισμού) στην οικονομία. Ομοίως, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Χάρκερ, παρατήρησε ότι «μια αργή, μεθοδική προσέγγιση αποτελεί τον σωστό τρόπο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider