Πετρέλαιο: Γιατί η διεθνής αγορά αναμένει πτώση των τιμών – Ποιος χάνει το στοίχημα της ζήτησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Γιατί η διεθνής αγορά αναμένει πτώση των τιμών – Ποιος χάνει το στοίχημα της ζήτησης
Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση πετρελαίου και τα υψηλότερα παγκόσμια αποθέματα αλλάζουν τις ισορροπίες στην διεθνή αγορά και ανατρέπουν τις εκτιμήσεις για αύξηση των τιμών λόγω του γεωπολιτικού κινδύνου.

Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση πετρελαίου και τα υψηλότερα παγκόσμια αποθέματα αλλάζουν τις ισορροπίες στην διεθνή αγορά και ανατρέπουν τις εκτιμήσεις για αύξηση των τιμών λόγω του γεωπολιτικού κινδύνου. Οικονομολόγοι και αναλυτές αναθεωρούν πτωτικά τις προβλέψεις τους για την τιμή του Brent το 2024 για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και όπως φαίνεται η πορεία της οικονομίας και η πολιτική του ΟΠΕΚ+ δείχνουν να έχουν μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας σε σχέση με τους φόβους για διακοπή των προμηθειών λόγω της έντασης στην Μέση Ανατολή.

Η χαλαρότερη από την αναμενόμενη κατανάλωση θα μπορούσε να αυξήσει τα αποθέματα περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο τέλος της περιόδου αιχμής της καλοκαιρινής ζήτησης, γεγονός που θα πιέσει περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ταυτόχρονα, η ασθενέστερη από το αναμενόμενο ζήτηση από την πλευρά της Κίνας αλλά και η πρόθεση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή ανατρέπει την εικόνα της σφιχτής αγοράς που υπερίσχυε τους προηγούμενους μήνες.

Στη μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters οι αναλυτές βλέπουν πλέον τις τιμές του Brent κατά μέσο όρο στα 82,86 δολάρια το βαρέλι φέτος, από 83,66 δολάρια το βαρέλι που αναμενόταν στις προβλέψεις του Ιουλίου. Το αργό πετρέλαιο WTI, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 78,82 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο το 2024, από 79,22 δολάρια που προβλεπόταν τον Ιούλιο.

Ο ΟΠΕΚ + πρόκειται να προχωρήσει σε προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο, ενώ οι διακοπές στη Λιβύη και οι υποσχέσεις για περικοπές από ορισμένα μέλη για να αντισταθμίσουν την υπερπαραγωγή λειτουργούν ως αντίρροπες δυνάμεις στην υποτονικής ζήτησης, ανέφεραν στο Reuters έξι πηγές από την ομάδα παραγωγών.

Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του πρόκειται να προσθέσουν 180.000 βαρέλια την ημέρα από τον Οκτώβριο, ως μέρος ενός σχεδίου να χαλαρώσουν τις περικοπές στις οποίες είχαν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα τα μέλη του ΟΠΕΚ (κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως).

Η πιθανότητα μεγαλύτερης προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ από τον Οκτώβριο έχει επηρεάσει το κλίμα στην αγορά ενώ οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να βρίσκονται υπό πίεση παρά τη διακοπή στη Λιβύη, όπου εκτιμάται ότι 700.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής της χώρας, ήταν ήδη εκτός λειτουργίας από την Πέμπτη, λόγω της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων στην ανατολή και δύση.

Συντασσόμενη με τις φειδωλές προβλέψεις της αγοράς, πριν από λίγες ημέρες και η Goldman Sachs μείωσε το αναμενόμενο εύρος των τιμών του Brent κατά 5 δολάρια στα 70-85 δολάρια το βαρέλι, λόγω της ασθενέστερης ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα, των υψηλών αποθεμάτων και της αυξανόμενης παραγωγής σχιστόλιθου στις ΗΠΑ.

Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αποφασίσει να προσθέσει βαρέλια στην αγορά σε μια κίνηση που θα μπορούσε να «πειθαρχήσει στρατηγικά την προσφορά εκτός ΟΠΕΚ», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

«Οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σημαντικά βραχυπρόθεσμα, ειδικά εάν ο ΟΠΕΚ αποθάρρυνε στρατηγικά την ανάπτυξη του σχιστόλιθου των ΗΠΑ πιο δυναμικά ή εάν μια ύφεση μείωνε τη ζήτηση πετρελαίου», σημείωσαν οι αναλυτές της τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λιβύη: Μπλόκο στις εξαγωγές πετρελαίου - Η Τρίπολη θέτει υπό τον έλεγχό της την Κεντρική Τράπεζα

Καύσιμα: Φθηνότερα θα πληρώσουν την επιστροφή οι Έλληνες – Παραμένει ο κίνδυνος μεγάλων αυξήσεων διεθνώς

Καύσιμα: Συγκρατημένες οι τιμές στην αντλία – Πόσο θα πληρώσουν οι Έλληνες για την επιστροφή από τις διακοπές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider