Τουρκία: Επιβραδύνθηκε στο 2,5% η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Επιβραδύνθηκε στο 2,5% η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο
Μικρότερη του αναμενόμενου ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας της Τουρκίας στο 2,5% το δεύτερο εξάμηνο, εν μέσω μιας ετήσιας εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης.

Μικρότερη του αναμενόμενου -στο 2,5%- ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας της Τουρκίας το δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα, εν μέσω της εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης που τρέχει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η οικονομία προβλεπόταν να έχει αναπτυχθεί κατά 3,2% σε ετήσια βάση, ενώ για το σύνολο του 2024 αναμενόταν ανάπτυξη 3,35%.

Σε μηνιαία βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στο β' τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,1% από το προηγούμενο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TUIK), αποφεύγοντας την συρρίκνωση που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο του 2023, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 50% από 8,5% προκειμένου να κατευνάσει τη ζήτηση και να μειώσει τον πληθωρισμό. Τον Μάιο, το βασικό επιτόκιο άγγιξε το 75%, υποχωρώντας κάτω από το 62% τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι η ανάπτυξη συνεχίζει να σταθεροποιείται το τρίτο τρίμηνο και ότι φέτος αναμένεται «μια ισορροπημένη σύνθεση της ανάπτυξης».

Σύμφωνα με την TUIK, στο β' τρίμηνο καταγράφηκε ανάπτυξη 6,5% στις οικοδομικές δραστηριότητες, 3,7% στις δραστηριότητες ακινήτων και στη γεωργία, δασοκομία και αλιεία, 3,4% στην πληροφόρηση και επικοινωνία, ενώ η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 7,4% στις άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών.

Η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 5,3% από 5,7% το πρώτο τρίμηνο, όταν η ισχυρή εγχώρια ζήτηση ενισχύθηκε λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και των νοικοκυριών που αύξησαν τις αγορές τους εν αναμονή υψηλότερου πληθωρισμού.

Η ετήσια ανάπτυξη του περασμένου έτους αναθεωρήθηκε σε 5,1% από το προκαταρκτικό 4,5%, παρά την επιβράδυνση στους κύριους εμπορικούς εταίρους και τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αύγουστος 2024: Ο πιο θερμός σε Πελοπόννησο, Βόρεια και Δυτική Ελλάδα

Νέο «χτύπημα» του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ στο real estate

Αυτοκίνητο: Αυξήθηκαν οι αγορές από τις εταιρείες ενοικίασης στην Ευρώπη το α' εξάμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider