Διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου: Σύσκεψη στις 10 Σεπτεμβρίου συγκαλεί η Λευκωσία - Ανατροπή της συμφωνίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου: Σύσκεψη στις 10 Σεπτεμβρίου συγκαλεί η Λευκωσία - Ανατροπή της συμφωνίας
Στο στάδιο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις, με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των μερών στην Κύπρο την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024, στις 15:30.

Νέα τροπή παίρνει η διευθέτηση των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων στην Κύπρο αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, με την κυπριακή κυβέρνηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη σύγκληση καινούριας σύσκεψης στη Λευκωσία την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024, και με αυτό τον τρόπο να «ανοίγει» ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων.

Η πρωτοβουλία, που ανακοινώθηκε μέσω γραπτής δήλωσης από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν τοις πράγμασι εκτροχιάζει τη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων μερών, που είχε επέλθει την προηγούμενη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, αναφορικά με την επίλυση των ρυθμιστικών «αγκαθιών».

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, την προηγούμενη Δευτέρα συνομολογήθηκε μάλιστα από τους όλους συμμετέχοντες συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των συμφωνηθέντων, μέχρι αύριο Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, η ΡΑΕΚ θα έπρεπε να λάβει δύο αποφάσεις, με την πρώτη να «ξεκλειδώνει» την ανάκτηση εσόδου και στην Κύπρο, κατά την περίοδο κατασκευής του έργου.

Για να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκεκριμένη απόφαση, μάλιστα, ήταν προγραμματισμένο χθες Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο, στο οποίο ωστόσο δεν συζητήθηκε το θέμα, το οποίο μετατέθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα. Ωστόσο, αντί να πραγματοποιηθεί το έκτακτο Υπουργικό, αποφασίστηκε η πρωτοβουλία για σύσκεψη κορυφής στη Λευκωσία την επόμενη εβδομάδα (με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού ΠΕΝ, του ΑΔΜΗΕ και της κατασκευάστριας Nexans).

Στη γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τονίζει πως η σημασία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, τόσο ως στρατηγικό έργο όσο και ως προς την οικονομική του διάσταση και ως προς τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), είναι αδιαμφισβήτητη.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση προσεγγίζει το όλο θέμα με υπευθυνότητα και τη δέουσα επιμέλεια, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού.

Στο στάδιο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις, με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των μερών στην Κύπρο την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024, στις 15:30.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Elpedison: Ξεκινά εντός Σεπτεμβρίου η «μονομαχία» Helleniq Energy – Edison για την απόκτηση του 100%

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις – Τι προβλέπει η συμφωνία

gazzetta
gazzetta reader insider insider