Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα
Επιστολή απηύθυνε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι προτάσεις του συλλόγου σχετικά με την φορολόγηση των εμπόρων.

Επιστολή απηύθυνε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι προτάσεις του συλλόγου σχετικά με την «δίκαιη και αποτελεσματική» φορολόγηση των εμπόρων.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναγράφεται:

«Στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου με φορείς της αγοράς και μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της εφαρμογής του νόμου 5073/2023, θεωρούμε υποχρέωσή μας να επανέλθουμε.

Εξ ορισμού θεωρούμε άδικο να πιστεύει κανείς ότι το επιχειρείν, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής αστάθειας, έχει μόνο κερδοφόρες χρήσεις και γι αυτό κρίνουμε ότι τουλάχιστον το πλήρως διασυνδεδεμένο εμπόριο με την ΑΑΔΕ, θα πρέπει να εξαιρείται από τον νόμο, καθώς μπορεί να ελεγχθεί με πλήθος διασταυρώσεων.

Εάν το Υπουργείο, ενόψει και της προετοιμασίας του επόμενου προϋπολογισμού δεν δύναται να ανταποκριθεί άμεσα, παρακαλούμε να εξετάσετε τις παρακάτω προτάσεις βελτίωσης του νόμου, ώστε και η ΑΑΔΕ να προετοιμάσει έγκαιρα τα συστήματά της:
1. Θεωρούμε κοινωνικά άδικο ο έμπορος να φορολογείται με βάσει τον κατώτατο μισθό, χωρίς να έχει τα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, όπως π.χ. το αφορολόγητο όριο.
2. Να συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, εκείνο από άλλες πηγές, όπως εισόδημα συζύγου, ενοίκια, πώληση ακινήτων, μερίσματα κ.λπ.
3. Το κριτήριο του τζίρου, καθώς δεν είναι σωστό η επιχείρηση που δηλώνει μεγαλύτερο τζίρο από τον μέσο όρο του ΚΑΔ της, «να τιμωρείται» φορολογικά.
4. Να αποσυνδεθεί το τεκμαρτό εισόδημα με τυχόν αυξήσεις του κατώτατου μισθού.
5. Το κόστος μισθοδοσίας, καθώς υπάρχουν πολλές μικρές ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους για πολλά έτη με αποτέλεσμα να ανεβαίνει αρκετά το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος.

6. Να βελτιωθεί η διαδικασία και η ταχύτητα αμφισβήτησης από τον φορολογούμενο και να αφορά το συγκεκριμένο έτος χρήσης και όχι σε βάθος πενταετίας, καθώς αφορά και τα χρόνια κρίσης, πανδημίας.

Επιπλέον, θεωρούμε απαραίτητο να συνδυαστούν τα ανωτέρω με εντατικοποίηση της προσπάθειας για περιορισμό του παρεμπορίου, ψηφιακού και φυσικού, που αποτελεί μεγάλη πληγή αθέμιτου ανταγωνισμού και απώλειας εσόδων για τις επιχειρήσεις και το κράτος.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προτάσεις μας θα συμβάλουν στην επίτευξη ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, το οποίο θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης από ΔΕΘ: Στόχος να γίνει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Οι στρατηγικές επιλογές που οδηγούν τη βιώσιμη ανάπτυξη

Κεραμέως: Αύξηση συντάξεων και μείωση εισφορών από 1/1/2025 - Τον Ιανουάριο η διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider