«Τελευταίες πινελιές» για τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος – Σύσκεψη ΥΠΕΝ με Ρυθμιστική Αρχή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τελευταίες πινελιές» για τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος – Σύσκεψη ΥΠΕΝ με Ρυθμιστική Αρχή
Παρουσίαση από τη ΡΑΑΕΥ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της βασικής «αρχιτεκτονικής» του πλαισίου δυναμικής τιμολόγησης και διαβούλευση για τα θέματα που παραμένουν ανοικτά στο πλαίσιο, ώστε να οριστικοποιηθεί και να τεθεί σε διαβούλευση τον Οκτώβριο.

Στις ράγες έχουν μπει τα δυναμικά («πορτοκαλί») τιμολόγια ρεύματος, τα οποία θα προσφέρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες του 24ωρου, με συνέπεια να δίνουν τη δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους σε όσους καταναλωτές μπορούν να «μεταφέρουν» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησής τους σε αυτές τις ζώνες.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, ήδη από τον Ιούλιο η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει ξεκινήσει να καταρτίζει τις παραμέτρους που θα διέπουν τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων, δηλαδή το Πλαίσιο Εφαρμογής των Συμβάσεων Δυναμικής Τιμολόγησης. Η βασική «αρχιτεκτονική» του Πλαισίου είναι ήδη έτοιμη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα βρεθεί για αυτό τον σκοπό στα γραφεία της ΡΑΑΕΥ.

Σε διαβούλευση εντός Οκτωβρίου

Στόχος επίσης της σύσκεψης είναι ΥΠΕΝ και Ρυθμιστική Αρχή να διαβουλευτούν για μία σειρά από ανοικτά ζητήματα, η οριστικοποίηση των οποίων θα ολοκληρώσει το Πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι αν θα πρέπει να εμπλουτιστεί με περισσότερες διατάξεις, ώστε για παράδειγμα να περιγράφονται πιο λεπτομερώς οι όροι που θα περιλαμβάνονται στις συμβάσεις προμήθειας.

Επίσης, θα πρέπει να καθοριστεί με ποια συχνότητα θα μεταβάλλονται οι χρεώσεις – δηλαδή αν αυτό θα γίνεται ανά 15λεπτο, ανά μισή ώρα ή ανά 60 λεπτά. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να αποφασιστεί σε ποιο «σήμα» των χονδρεμπορικών αγορών θα βασίζονται οι χρεώσεις (τις τιμής της αγοράς Επόμενης Ημέρα ή τις Ενδοημερήσιας), όπως και μία σειρά τεχνικών θεμάτων όπως για παράδειγμα πώς θα πιστοποιούνται οι μετρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα «ενεργοποίησης» των πορτοκαλί τιμολογίων. Έτσι, το Πλαίσιο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο, ώστε να τεθεί στη συνέχεια σε ισχύ με Υπουργική Απόφαση, αφού πρώτα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Έως και 3 φορές φθηνότερες χρεώσεις

ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το ΥΠΕΝ στην πολυζωνική τιμολόγηση είναι το γεγονός ότι έχει εντάξει την «ενεργοποίησή» τους στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU. Υπενθυμίζεται ότι στα δυναμικά τιμολόγια η χρέωση θα μπορεί να τροποποιείται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα του 24ωρου -αλλάζοντας τιμή δύο ή και περισσότερες φορές μέσα στην ίδια ημέρα- ακολουθώντας την αυξομείωση του χονδρεμπορικού κόστους.

Η αυξομείωση αυτή οφείλεται στη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ -και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών- η οποία έχει ως συνέπεια τις μεσημβρινές ώρες η αγορά να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλές (ή ακόμη και μηδενικές ή αρνητικές) τιμές.

Ως συνέπεια, οι νέες αυτές συμβάσεις θα προσφέρουν οικονομικό κίνητρο στους καταναλωτές να αυξήσουν τη ζήτηση για ρεύμα όταν η χονδρεμπορική αγορά διαγράφει «χαμηλές πτήσεις». Ενδεικτική της εξοικονόμησης είναι η αναφορά που είχε κάνει η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 7ο Ecomobility Conference που συνδιοργάνωσαν η HAEE και το insider.gr. Όπως είχε σημειώσει η υφυπουργός, προμηθευτές ρεύματος στην Ευρώπη προσφέρουν έως και τρεις φορές φθηνότερες χρεώσεις, κατά τις ώρες της ημέρας που υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής.

650.000 «έξυπνοι» μετρητές μέχρι το τέλος 2024

Όπως είναι γνωστό, σε κάποιο δυναμικό τιμολόγιο θα μπορούν να συμβληθούν όσοι καταναλωτές διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή ρεύματος. Αυτή τη στιγμή, πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις στη μέση τάση, καθώς και για εταιρείες με μεγάλη κατανάλωση στη χαμηλή τάση. Οι καταναλωτές αυτοί αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της συνολικής εγχώριας ζήτησης για ρεύμα – περίπου το 40-45%.

Την ίδια στιγμή, ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει να αυξάνει τις παροχές που διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή και που επομένως είναι συμβατές με πορτοκαλί τιμολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής έχει ήδη παραλάβει τους 360.000 «έξυπνους» μετρητές από τον «μίνι» διαγωνισμό που προκήρυξε, ξεκινώντας τις αντικαταστάσεις ισάριθμων αναλογικών «ρολογιών» σε καταναλωτές με μεγάλες καταναλώσεις (σουπερμάρκετ, ενεργοβόρες εταιρείες, κτίρια του Δημόσιου τομέα).

Ως συνέπεια, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθούν στις 650.000 οι παροχές στο δίκτυο που είναι εξοπλισμένες με ψηφιακό «ρολόι», ένας αριθμός που αναλογεί στο 55% της εγχώριας κατανάλωσης. Παροχές που θα δίνουν τη δυνατότητα στους αντίστοιχους καταναλωτές να συμβληθούν σε ένα πορτοκαλί τιμολόγιο. Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται και ο «μεγάλος» διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ, για την αντικατάσταση του συνόλου των 7,5 εκατ. περίπου «ρολογιών» στη χαμηλή τάση. Από το 2025 μέχρι το 2030, θα εγκαθίστανται ετησίως από 800.000 έως 1 εκατ. «έξυπνοι» μετρητές.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, μετά την ενεργοποίηση των δυναμικών τιμολογίων, θα ακολουθήσουν οι αλλαγές και στο νυχτερινό τιμολόγιο. Οι αλλαγές αυτές θα «αγγίξουν» περίπου 1,4 εκατ. Καταναλωτές στη χαμηλή τάση, δηλαδή όσους διαθέτουν συμβατό αναλογικό μετρητή (διπλής εγγραφής). Αυτό που έχει κλειδώσει είναι πως οι χαμηλότερες χρεώσεις θα μεταφερθούν τις μεσημβρινές ώρες, με επίκεντρο το δίωρο 14:00-16:00.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι φέρνει η μείωση των επιτοκίων – Η μπάλα στις Βρυξέλλες - Το φαίνεσθαι και η πραγματικότητα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πετράδι του στέμματος» η Αττική Οδός - Τα οφέλη από τη μεγάλη σύμβαση παραχώρησης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider