Αγρότες: Κίνητρα για επενδύσεις στις αδρανείς γαίες και την εξωστρέφεια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγρότες: Κίνητρα για επενδύσεις στις αδρανείς γαίες και την εξωστρέφεια
Η εξωστρέφεια και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τίθενται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με δύο νέα μέτρα.

Η εξωστρέφεια και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τίθενται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με δύο νέα μέτρα, τα οποία αφορούν στην αξιοποίηση των αγροτικών γαιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην ενίσχυση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας, στην διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων για τον πρωτογενή τομέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, αναμένεται να διανεμηθούν εκτάσεις 11,5 εκ. στρ. αδρανών δημόσιων γαιών του ΥπΑΑΤ προκειμένου να αξιοποιηθούν για αγροτική χρήση. Πρόκειται για ένα σχέδιο ανταλλαγής/αντιπαροχής με στόχο την αξιοποίηση των συγκεκριμένων εκτάσεων για την αύξηση της παραγωγής. Οι εκτάσεις θα δίνονται υπό την προϋπόθεση ότι οι αγρότες που θα τις λάβουν θα προχωρήσουν σε επενδύσεις (θα πρέπει να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας) και για το λόγο αυτό σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός και η επικαιροποίηση του υφιστάμενου πλαισίου.

Οι αδρανείς γαίες περιλαμβάνουν δάση (2,448 εκατ. στρέμματα), βοσκές/χερσολιβαδικά & χέρσα (7,335 εκατ. στρέμματα), αγρούς/δενδρώνες κλπ. (1,799 εκατ. στρέμματα) και για την αξιοποίησή τους, επίκειται επικαιροποίηση του Ν4061/12, η οποία θα επιτρέψει τον εκσυγχρονισμό του θεσµικού πλαισίου διαχείρισης των ακινήτων του Υπουργείου, την αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση και προστασία των εν λόγω εκτάσεων, την επίλυση εκκρεμοτήτων που αφορούν σε ιδιοκτησιακά ζητήματα καθώς και θέµατα αλλαγής χρήσης γης, την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για τη σύσταση ή µεταβίβαση εµπραγµάτων δικαιωµάτων σε ιδιωτικές εκτάσεις ενώ προβλέπεται και η δημιουργία ομάδας εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την πλήρη αποτύπωση των διαθέσιμων γαιών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιάρας το θέμα της αξιοποίησης των αδρανών γαιών αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό εμπεριέχει δύο στοιχεία, την αξιοποίηση της παραγωγικής γης αλλά και την δυνατότητα ανάπτυξης της θερμοκηπιακής καλλιέργειας γεωργίας.

«Η άποψη η οποία έχει κυριαρχήσει και που συνιστά πλέον πολιτική επιλογή είναι ότι με βάση το δεδομένο των εκτάσεων (οι οποίες είναι πολύ μεγάλες) είναι να δημιουργήσουμε μια τέτοια συνθήκη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε εκτάσεις να μπορούν να δίνονται με δεδομένο ότι θα υπάρξουν επενδύσεις κυρίως στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας του πρωτογενούς τομέα. Προφανώς θα υπάρξουν συγκεκριμένες διαδικασίες αλλά από τη στιγμή που μπορούμε να αξιοποιήσουμε εκτάσεις να παράξουν εξαγώγιμο προϊόν το οποίο θα φέρει προστιθέμενη αξία , είναι μια αυτονόητη επιλογή. Είναι μια διαδικασία που θέλει λίγο περισσότερη υπηρεσιακή δουλειά από το υπουργείο σε σχέση με όλα τα προηγούμενα εξαγγελλόμενα μέτρα, ωστόσο είναι μια αναγκαία συνθήκη εάν θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή αλλά και την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα», σημείωσε σχετικά ο κ. Τσιάρας.

Το μέτρο αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών το οποίο είναι επίσης μια νέα στρατηγική που προωθεί η κυβέρνηση με συνολική χρηματοδότηση ύψους 600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία πολιτική η οποία στοχεύει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας η οποία αυτή την στιγμή διαθέτει λιγότερα από 49.000 στρέμματα θερμοκηπίων ενώ, για παράδειγμα, η Ολλανδία καλλιεργεί πάνω από 120.000 στρέμματα. Επιδίωξη είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, η αύξηση της παραγωγής (ενδεικτικά υπαίθρια τομάτα από 3 tn/στρέμμα σε 13,5 tn/στρέμμα η θερμοκηπιακή), η εξοικονόμηση ενέργειας 30%, η μείωση κατανάλωσης νερού, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προστασία περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Η δράση θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά 35% από τραπεζικό δανεισμό και κατά 15% από ίδια κεφάλαια ενώ σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και στο Β. Αιγαίο το ποσοστό ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10%. Δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, πλην εκείνων που χρηματοδοτούνται από άλλο Τομεακό Πρόγραμμα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λειψυδρία: Σε κίνδυνο η αγροτική παραγωγή και η επισιτιστική ασφάλεια – Οι αγρότες επιστρατεύουν την τεχνολογία

Αγρότες: Τι αλλάζει σε φόρους και δάνεια – Κίνητρα για τα θερμοκήπια και τις εξαγωγές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider