Αγρότες: Τι αλλάζει σε φόρους και δάνεια – Κίνητρα για τα θερμοκήπια και τις εξαγωγές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγρότες: Τι αλλάζει σε φόρους και δάνεια – Κίνητρα για τα θερμοκήπια και τις εξαγωγές
Μέτρα για την φορολογία και το εισόδημα των αγροτών αλλά και κίνητρα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα εν μέσω της κλιματικής κρίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέτρα για την φορολογία και το εισόδημα των αγροτών αλλά και κίνητρα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα εν μέσω της κλιματικής κρίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτο από το βήμα της 88ης ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε εννέα νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και στις στρατηγικές κατευθύνσεις που επιλέγονται με βασικούς άξονες δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πράσινη μετάβαση, τη βιωσιμότητα και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Για τον αγροτικό τομέα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα μέτρο για το οποίο είχε ήδη δεσμευθεί η κυβέρνηση. Πρόκειται για τη μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ένα μέτρο που θα ισχύσει από το 2025 και για όλα τα επόμενα χρόνια και όπως διευκρίνισε, «τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο σύμφωνα με τις προτάσεις των αγροτών». Όπως είναι γνωστό, στο σχέδιο νόμου για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή, μονιμοποιείται η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αγρότες, προσκομίζοντας τα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου μέσω διαδικασίας που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ που έχουν πληρώσει μέσα σε κάθε έτος.

Για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών, προωθείται ευνοϊκή ρύθμιση προκειμένου να διευθετηθεί ένα σύνθετο θέμα ετών. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θεσμοθετείται ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.

Για την τόνωση των επενδύσεων και την ανταπόκριση του κλάδου σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, αναμένεται να διατεθεί ένα ειδικό κονδύλι ύψους 600 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας η οποία βρίσκεται πίσω στην χώρα μας. Το πρόγραμμα δρομολογείται με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και του τραπεζικού συστήματος και αποσκοπεί στη διεύρυνση της πρακτικής σε ολόκληρη την επικράτεια. «Η δυναμική ανάπτυξη των θερμοκηπίων αυξάνει ραγδαία την παραγωγικότητα, μειώνει κατά πολύ τις ανάγκες άρδευσης. Έχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στην χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δείτε όμως τους αριθμούς σχετικά με την παραγωγικότητά τους, την κατανάλωση σε νερό, είναι πραγματικά συγκλονιστική η πρόοδος που μπορούμε να κάνουμε στην παραγωγικότητα στον πρωτογενή τομέα. Είναι σημαντικό το υπαρξιακό στοίχημα για την αγροτιά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο, ανακοινώθηκε και ένα σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας (υπάρχουν ήδη τέτοια στην χώρα μας) αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες: Τι προβλέπεται για τα ειδικά τιμολόγια «ΓΑΙΑ» - Τι θα γίνει με τις απλήρωτες οφειλές

Η νέα ΚΑΠ 2023-2027 - Οι βασικές προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα

Νέα ΚΑΠ και επισιτιστική ασφάλεια: Ανήσυχοι και οι πολίτες εκτός από τους αγρότες

gazzetta
gazzetta reader insider insider