Αγρότες: Τι προβλέπεται για τα ειδικά τιμολόγια «ΓΑΙΑ» - Τι θα γίνει με τις απλήρωτες οφειλές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγρότες: Τι προβλέπεται για τα ειδικά τιμολόγια «ΓΑΙΑ» - Τι θα γίνει με τις απλήρωτες οφειλές
Με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο «ΓΑΙΑ».

Τον τρόπο μεταφοράς των αγροτών στο ειδικό τιμολόγιο ΓΑΙΑ και τις προβλέψεις για την ρύθμιση απλήρωτων οφειλών ορίζει η τροπολογία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Βουλή.

Όπως ορίζεται, με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο «ΓΑΙΑ». Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους. Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.

Από 1η Αυγούστου 2024 οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που κατά έναρξη ισχύος του νόμου προσφέρουν το τιμολόγιο ΓΑΙΑ ως προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταφέρουν σε αυτό τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος στους οποίους παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των παροχών που ανήκουν Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ).

Μέχρι 31η Οκτωβρίου 2024 οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ενημερώνουν τους καταναλωτές αυτούς για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που θα τους βάρυνε βάσει του προϊόντος προμήθειας που διέθεταν πριν από ένταξή τους στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ. Αν ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας διαπιστώσει ότι η ενέργεια που καταναλώνεται από κάτοχο που έχει ενταχθεί τιμολόγιο ΓΑΙΑ, δεν καλύπτει ενεργειακές ανάγκες αγροτικής παραγωγής εκμετάλλευσης ή ο κάτοχος έχει απωλέσει ιδιότητα βάσει οποίας εντάχθηκε τιμολόγιο ΓΑΊΑ, απεντάσσει τον κάτοχο από το τιμολόγιο. Παράλληλα, οι κάτοχοι συνδέσεων που εντάσσονται Τιμολόγιο ΓΑΙΑ και δεν επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτό, δύνανται μέχρι 31η Οκτωβρίου 2024 να δηλώσουν βούλησή τους για υπαγωγή σε διαφορετικό προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, και μετά τη σύναψη σχετικής σύμβασης προμήθειας απεντάσσονται από τιμολόγιο, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Οι απλήρωτες οφειλές των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας παροχή αγροτικής χρήσης και των ΓΟΕΒΤΟΕΒ, που αφορούν σε καταναλώσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023 υπάγονται σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο. Το Δημόσιο καλύπτει στο ακέραιο το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου, τηρουμένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων και δύναται να προκαταβάλει μέρος της επιχορήγησης αυτής.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τον τρόπο αυτό «αντιμετωπίζεται το ζήτημα του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που βαρύνει τους κατόχους αγροτικών συνδέσεων και τους Γενικούς και Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) προς ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Ειδικότερα ορίζεται ότι οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων και οι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ για τις συνδέσεις που κατέχουν εντάσσονται ευνοϊκό Τιμολόγιο ΓΑΙΑ και δύνανται, εφόσον επιθυμούν, να αιτηθούν να μεταπέσουν σε άλλο προϊόν προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση για αυτούς».

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις για τα τιμολόγια "Γαία" (που διαθέτει επί του παρόντος η ΔΕΗ) είναι δεκαετούς διάρκειας με σταθερή χρέωση για τα πρώτα 2 χρόνια της σύμβασης η οποία διαμορφώνεται από 9,3 έως 11 σεντς ανά κιλοβατώρα. Για τα επόμενα 8 χρόνια προβλέπεται σταθερή χρέωση 9 σεντς ανά κιλοβατώρα για το ένα τρίτο της κατανάλωσης και τιμή αγοράς για τα υπόλοιπα δύο τρίτα, από οποιονδήποτε πάροχο επιλέξει τότε ο καταναλωτής (αναλυτικά τα τιμολόγια στον συνημμένο πίνακα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εγκρίθηκε η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ – Ποιους αγρότες αφορούν οι αλλαγές και οι εξαιρέσεις

Νέα ΚΑΠ και επισιτιστική ασφάλεια: Ανήσυχοι και οι πολίτες εκτός από τους αγρότες

gazzetta
gazzetta reader insider insider