Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΑ ο Χρήστος Σταϊκούρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΑ ο Χρήστος Σταϊκούρας
Αντικείμενο ήταν ο κρίσιμος ρόλος των υποδομών και των μεταφορών για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, για τις τοπικές οικονομίες, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο κρίσιμος ρόλος των υποδομών και των μεταφορών για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, για τις τοπικές οικονομίες, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, αφού καλωσόρισε τον κ. Σταϊκούρα, δήλωσε: «Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στον τομέα των υποδομών και των μεταφορών. Είχαμε επιτάχυνση της κατασκευής μιας σειράς εμβληματικών δημοσίων έργων. Οι οδικοί άξονες ολοκληρώνονται και η Ελλάδα αποκτά επιτέλους ένα βασικό δίκτυο σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων. Η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων κινητοποιεί νέες επενδύσεις και τονώνει τον τουρισμό και την ανάπτυξη, ιδίως στα νησιά».

Όσον αφορά τις εμπορευματικές μεταφορές, η κα Εφραίμογλου ανέφερε ότι στη χώρα μας το 98% των μεταφορών εκτελείται οδικά. Και είναι αλήθεια ότι, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.

«Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ενθαρρυνθεί η σταδιακή ανανέωση του μεταφορικού στόλου της χώρας. Να στηριχθούν επενδύσεις για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων συστημάτων, να ενθαρρυνθεί η εφαρμογή μοντέλων συνεργατικών διανομών, για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και μείωση του μεταφορικού κόστους. Χρειάζεται, επίσης, στενή συνεργασία της Πολιτείας, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και τα Επιμελητήρια, ώστε οι δραστηριότητες των αστικών εμπορευματικών μεταφορών να ενσωματωθούν στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου συνδυασμένων μεταφορών. Με αναβάθμιση των λιμένων, με βελτίωση της διασύνδεσης μεταξύ των περιφερειακών και εθνικών δικτύων, αλλά και των βιομηχανικών περιοχών με τους κόμβους της εφοδιαστικής αλυσίδας» σημείωσε η κα Εφραίμογλου, ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι το ΕΒΕΑ θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε θετική μεταρρύθμιση, προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας, της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας, καθώς οι επαρκείς και ποιοτικές υποδομές, αλλά και ένας σύγχρονος, λειτουργικός τομέας μεταφορών είναι προϋποθέσεις για μια εξωστρεφή, ανταγωνιστική οικονομία. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και ισχυρή μεταρρυθμιστική βούληση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε: «Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με μεθοδικότητα, συνέπεια, ευθύνη και ρεαλισμό αναβαθμίζουμε σταδιακά τις υποδομές και τις μεταφορές της χώρας μας. Με δεδομένο ότι οι ανάγκες είναι απεριόριστες, αλλά οι πόροι περιορισμένοι, θέτουμε προτεραιότητες και προχωράμε βήμα – βήμα στην ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τον προγραμματισμό εμβληματικών οδικών, σιδηροδρομικών και άλλων έργων, αλλά και μικρότερων έργων, υψηλής όμως ανταποδοτικότητας για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Η κλιματική αλλαγή καθιστά απαραίτητη την κατασκευή φραγμάτων και αντιπλημμυρικών σε ολόκληρη την επικράτεια, προκειμένου να θωρακίσουμε περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα και να διαχειριστούμε ορθολογικά τους πολύτιμους υδάτινους πόρους.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών, που αποτελούν τον δομικό πλούτο της χώρας μας, καθώς και η αποκατάσταση από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές με έργα μεγαλύτερης ανθεκτικότητας.

Στον τομέα των μεταφορών κομβική θέση κατέχει η αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα, η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων με 950 καινούργια οχήματα έως το καλοκαίρι του 2025, η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης μέσα από γενναιόδωρα σχήματα χρηματοδότησης και την εξάπλωση του δικτύου των φορτιστών. Παράλληλα, με μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη, ενισχύουμε την βιώσιμη αστική κινητικότητα, καθώς και την οδική ασφάλεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider