Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς μοιράστηκαν 150 εκατ. για «πράσινες» επενδύσεις – Οι επιδοτήσεις του «Produc-E Green»

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς μοιράστηκαν 150 εκατ. για «πράσινες» επενδύσεις – Οι επιδοτήσεις του «Produc-E Green»
Μέσω του προγράμματος έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση επιχειρήσεις οι οποίες στην πλειονότητά τους δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ηλιοθερμίας. Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις ένταξης τριών δικαιούχων (Calpak, Prime Laser Technology, Venman). Υποψήφια για «είσοδο» στο πρόγραμμα και business plan προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών (παραγωγή μπαταριών ή ναυπήγηση ηλεκτρικών πλοίων).

Ένα κονδύλι ύψους 150 εκατ. ευρώ έχει δεσμευθεί από το «Produc-E Green» που «τρέχει» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το οποίο είναι το πρώτο πρόγραμμα στη χώρα μας για την οικονομική στήριξη ανάπτυξης παραγωγικής δραστηριότητας σε «πράσινους» τομείς αιχμής. Το κονδύλι αυτό θα μοιραστούν 15 επιλέξιμες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση έχει προϋπολογισμό 199,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενη από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στόχος είναι να ενισχυθεί η εθνική βιομηχανία και η ανταγωνιστική θέση των παραγωγικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, καθώς επίσης θα δημιουργηθεί μία ισχυρή εγχώρια αλυσίδα αξίας με νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας σε νευραλγικούς τομείς, όπως ενδεικτικά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ναυπήγηση ηλεκτρικών πλοίων.

Στην πλειονότητά τους, οι 15 δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εφαρμογές στην ηλιοθερμία. Με την επιδότηση που εξασφάλισαν, θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα τους, όπως και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην «πράσινη» οικονομία.

Οι πρώτες τρεις επίσημες εντάξεις

Πριν από λίγα 24ωρα δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις ένταξης τριών δικαιούχων. Έτσι, επισφραγίσθηκε και επίσημα η «είσοδος» του επενδυτικού σχεδίου της Calpak, που αφορά σε επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ηλιακών θερμοσίφωνων και περιλαμβάνει δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων για την προμήθεια και την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων, που θα συμβάλουν στην αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας.

Για το επενδυτικό σχέδιο της Calpak, συνολικού ενισχυόμενου κόστους 2,7 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε ποσό επιχορήγησης 1,36 εκατ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα εντάχθηκε επίσημα και επενδυτικό σχέδιο της Prime Laser Technology που αφορά σε επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας κατασκευής ηλιακών θερμοσίφωνων και περιλαμβάνει δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων για την απόκτηση σύγχρονων και τεχνολογικά αναβαθμισμένων μηχανημάτων παραγωγής, με στόχο την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας 5 παραγωγής, σε ό,τι αφορά στο βασικό και κυρίαρχο προϊόν της μεταποιητικής δραστηριότητας, τους απορροφητές ηλιακής ενέργειας.

Για το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, συνολικού ενισχυόμενου κόστους 542.560 ευρώ, εγκρίνεται ποσό επιχορήγησης 244.152 ευρώ.

Παράλληλα, επισφραγίσθηκε η είσοδος στο πρόγραμμα του επενδυτικού σχέδιου της Venman που αφορά σε επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας κατασκευής ηλιακών θερμοσίφωνων και περιλαμβάνει δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων για την προμήθεια και την εγκατάσταση καινούργιων, σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, καθώς και σχεδιαστικού λογισμικού, που θα αυτοματοποιήσουν τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης, επεκτείνοντας την παραγωγική της δυναμικότητα.

Για το επενδυτικό σχέδιο της Venman, συνολικού ενισχυόμενου κόστους 2,43 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε ποσό επιχορήγησης ύψους 1,458 εκατ. ευρώ.

Υποψήφιες προηγμένες τεχνολογίες

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι υποψήφια προς ένταξη είναι επίσης επιχειρηματικά σχέδια τα οποία καλύπτουν προηγμένες τεχνολογικές εφαρμογές (όπως για την παραγωγή μπαταριών ή τη ναυπήγηση ηλεκτρικών πλοίων).

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα έχουν προβλεφθεί κριτηρία επιλεξιμότητας, ώστε να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα των business plan που θα ενταχθούν. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως 70%, με σκοπό εγχώριες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν βιομηχανικές μονάδες που θα παράγουν προϊόντα της αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν οπουδήποτε ανά την επικράτεια. Ωστόσο, έχει προβλεφθεί πριμοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων που προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία και την Περιφερειακή Ενότητα της Αρκαδίας, στο πλαίσιο στήριξης της αναπτυξιακής μετάβασης των πρώην λιγνιτικών περιοχών.

Προϋπόθεση το τμήμα R&D

Επίσης, εκτός από την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα εγκατάστασης της υποψήφιας βιομηχανικής μονάδας, το ποσοστό της επιδότησης εξαρτάται επίσης από το μέγεθος της εταιρείας που θα αξιολογηθεί ως δικαιούχος της δράσης. Αναγκαία προϋπόθεση πάντως για τη χορήγηση επιδότησης αποτελεί οι παραγωγικές δραστηριότητες να λειτουργούν τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στον κλάδο της «πράσινης» οικονομίας που δραστηριοποιούνται.

Κατά την ένταξη του προγράμματος στο «Ελλάδα 2.0», προβλεπόταν η στήριξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων οι οποίες εμπλέκονται στην ηλεκτροκίνηση, όπως π.χ. για την παραγωγή φορτιστών ή εξαρτημάτων μπαταριών οχημάτων. Ωστόσο, η «περίμετρος» ενίσχυσης διευρύνθηκε στην πορεία από το ΥΠΕΝ, ώστε να καλύψει παραγωγικές δραστηριότητες που εμπίπτουν σχεδόν στο σύνολο των τομέων της «πράσινης» μετάβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider