Yardeni: Η οικονομία των ΗΠΑ βρυχάται - Προκρίνει το «no landing» σενάριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Yardeni: Η οικονομία των ΗΠΑ βρυχάται - Προκρίνει το «no landing» σενάριο
Η αμερικανική οικονομία βρυχάται όπως αναφέρει σε σύντομο σημείωμά του η Yardeni Research, με τους αναλυτές του οίκου να προκρίνουν το no landing σενάριο.

Η αμερικανική οικονομία βρυχάται όπως αναφέρει σε σύντομο σημείωμά του η Yardeni Research, με τους αναλυτές του οίκου να προκρίνουν το no landing σενάριο. Αυτό σημαίνει πως η οικονομία των ΗΠΑ όχι απλά δε μπαίνει σε ύφεση αλλά αναπτύσσεται δυναμικότερα από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές, με ένα ήπιο πληθωρισμό και με τη Fed ήδη να έχει ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Μάλιστα, οι αγορές τιμολογούν ελάχιστα το σενάριο αυτό, προκρίνοντας το «soft landing», δηλαδή μια ήπια προσγείωση της οικονομίας. Αν αρχίζουν να βλέπουν καλύτερα το παραπάνω σενάριο, τότε πιθανώς το ράλι των αγορών να έχει μεγάλη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον οίκο ανάλυσης, «την περασμένη Πέμπτη, στις 26 Σεπτεμβρίου, το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης (BEA) δημοσίευσε πολλές πολύ σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα πάνω για το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Εισόδημα (GDI), το προσωπικό εισόδημα και την προσωπική αποταμίευση. Όλα μαζί, έδιωξαν οριστικά το σενάριο «σκληρής προσγείωσης». Ούτε άφησαν πολλά, έως καθόλου, περιθώρια για το σενάριο «soft landing». Προτείνουν ότι η αύξηση της παραγωγικότητας θα αναθεωρηθεί υψηλότερα και ο πληθωρισμός του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα αναθεωρηθεί χαμηλότερα - ένα σενάριο που φέρνει πιο κοντά το soft landing σενάριο».

Αυτές οι αναθεωρήσεις δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται κάθε τρίμηνο εκτός από ένα που ήταν η ύφεση του lockdown από την πανδημία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η τεχνική ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχει αναθεωρηθεί. Το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αυξήθηκε κατά 1,3% σε ιστορικό υψηλό. Το πιο σημαντικό είναι ότι το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 3,6%. Η σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2024 δεν προκάλεσε ύφεση. Δεν έχει υπάρξει καν προσγείωση της οικονομίας, και σίγουρα δεν υπάρχει μια σκληρή προσγείωση, σημειώνει η έμπειδη ομάδα αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider