Το Αζερμπαϊτζάν φέρνει το θέμα της αγροτικής παραγωγής νωρίτερα του αναμενομένου στην ατζέντα των συζητήσεων για το κλίμα (COP29)

Δημήτρης Αντωνόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Αζερμπαϊτζάν φέρνει το θέμα της αγροτικής παραγωγής νωρίτερα του αναμενομένου στην ατζέντα των συζητήσεων για το κλίμα (COP29)
Μέχρι τώρα οι συνομιλίες για το κλίμα είχαν ελάχιστα ασχοληθεί με τα θέματα αγροτικής παραγωγής και διατροφής.

Μέχρι τώρα οι συνομιλίες για το κλίμα είχαν ελάχιστα ασχοληθεί με τα θέματα αγροτικής παραγωγής και διατροφής. Φαίνεται όμως ότι έχει έλθει η ώρα να βρεθεί λύση και για τα θέματα αυτά και να ενταχθούν στα πλαίσια και όρια της Συμφωνίας των Παρισίων, της παγκόσμιας δηλαδή προσπάθειας να κρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι 1,5 °C, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Και τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα...

Το Αζερμπαϊτζάν, ως φιλοξενούσα χώρα του COP 29, δημοσίευσε τις προτεραιότητες των συνομιλιών που θα διεξαχθούν στο Μπακού μεταξύ 11 και 22 Νοεμβρίου. Σε αυτές περιλαμβάνονται και πρωτοβουλίες για την αγροτική παραγωγή, την μείωση των οξειδίων μεθανίου από τα ζώα και την απόθεση τροφίμων, την δυνατότητα αποθεματοποίησης ενέργειας μέσω αγροτικής δραστηριότητας καθώς και πρωτοβουλίες για το κρίσιμο θέμα των νερών.

Ο Πρόεδρος της συνδιάσκεψης Mukhtar Babayey, αποκάλυψε ότι έχει αναληφθεί πρωτοβουλία με την ονομασία Baku Harmoniya, για την επιτάχυνση συνεργασιών και δημιουργίας δικτύων για την χρηματοδότηση επενδύσεων και την γενικότερη ενθάρρυνση των μεταξύ των ενδιαφερομένων συνεργασιών.

«Εμείς στο Αζερμπαϊτζάν, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά την πρόκληση, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας ασχολείται με την γεωργία, ενώ η έλλειψη νερού, η συνεχής ερημοποίηση, η μείωση της γονιμότητας του εδάφους, ενισχυόμενα από την κλιματική αλλαγή, απειλούν τις στρεμματικές αποδόσεις των καλλιεργειών μας και την οικονομική μας ανάπτυξη», ανέφερε επί λέξη στην συνοδευτική του επιστολή.

Ως Υπουργός Οικολογίας και Φυσικών Πόρων αλλά και πρώην στέλεχος της κρατικής εταιρείας πετρελαίων, επεσήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερη υιοθέτηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, περιλαμβανομένου του ρόλου της γεωργίας. Την ιδέα, συμπληρώνει η πρόταση για την δημιουργία Πράσινων ζωνών και Πράσινων διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, θέματα που αναμένεται να ανακοινωθούν με λεπτομέρεια στις 19 Νοεμβρίου όταν και θα συζητηθεί το όλο θέμα.

Για την ακρίβεια είναι η δεύτερη φορά που τα εν λόγω θέματα έρχονται προς συζήτηση στο φόρουμ του COP. Στην προηγούμενη συνδιάσκεψη COP 28 στο Ντουμπάι πέρυσι, το θέμα της γεωργίας είχε τεθεί στο τραπέζι και είχε μάλιστα γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από πλήθος πολυεθνικών εταιρειών και προσωπικοτήτων. Είχαν μάλιστα ανακοινωθεί ότι ξεκινούν ποικίλες πρωτοβουλίες συνολικής αξίας 7,5 δισ. δολαρίων για την αναγεννητική κυρίως γεωργία. Δεν είναι γνωστό τι έχει ξεκινήσει και τι όχι από το πλήθος αυτό των προτάσεων, αλλά το γενικότερο κλίμα παρέπεμπε σε ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος στο COP 30 στην Βραζιλία και λόγω του μεγάλου αγροτικού εκτοπίσματος της χώρας.

Εδώ, το Αζερμπαϊτζάν, μπαίνει «σφήνα» στις συνομιλίες διότι απλά δεν μπορούσε να μην συμπεριλάβει ένα τόσο καυτό θέμα και κυρίως να το συνδέσει με το ευρύτερο ενεργειακό θέμα που το ενδιαφέρει τα μάλα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξειδικευθούν οι προτεραιότητες και οι επί μέρους θεματολογίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζίμι Κάρτερ: Ο διασημότερος και ισχυρότερος αγρότης του κόσμου έγινε 100 χρονών!

Αγροτικό ρεύμα - 120 δόσεις: Μπορούν να φέρουν την «άνοιξη» στην αγροτική παραγωγή;

Αγρότες: Φέτος θα σπείρουμε... φωτοβολταϊκά!

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider