Βιλερουά ντε Γκαλό: «Πολύ πιθανή» μία νέα μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιλερουά ντε Γκαλό: «Πολύ πιθανή» μία νέα μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ
Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
«Υποστήριξα σθεναρά στο τελευταίο Διοικητικό μας Συμβούλιο να διατηρήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές για τον Οκτώβριο, και δικαίως».

Σχεδόν βέβαιος πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκιά στην επόμενη συνεδρίασή της στις 17 Οκτωβρίου εμφανίστηκε ο Γάλλος τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό την Πέμπτη, μετά και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης κάτω από τον στόχο του 2% τον Σεπτέμβριο.

«Όλα αυτά σημαίνουν ότι η διελκυστίνδα των κινδύνων αλλάζει. Τα τελευταία δύο χρόνια ο κύριος κίνδυνος για εμάς ήταν να ξεπεράσουμε τον στόχο του 2%. Τώρα πρέπει να δώσουμε προσοχή και στον αντίθετο άνεμο, δηλαδή να παρεκκλίνουμε του στόχου μας λόγω μίας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που διαρκεί πάρα πολύ καιρό» επεσήμανε μιλώντας στη Repubblica.

«Υποστήριξα σθεναρά στο τελευταίο Διοικητικό μας Συμβούλιο να διατηρήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές για τον Οκτώβριο, και δικαίως», υπογράμμισε ο κεντρικός Γάλλος τραπεζίτης. «Δεν θα αλλάξω γνώμη σήμερα και θα εγκαταλείψω μια ρεαλιστική προσέγγιση, θα πάμε συνάντηση με συνάντηση» συμπλήρωσε.

«Εάν το επόμενο έτος βρισκόμαστε σταθερά με πληθωρισμό 2% και με μια υποτονική προοπτική ανάπτυξης στην Ευρώπη, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να παραμείνει η νομισματική μας πολιτική περιοριστική», τόνισε ενώ πρόσθεσε πως δεν ανησυχεί για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων από ένα ράλι στις τιμές του πετρελαίου λόγω της Μέσης Ανατολής.

«Θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά αυτήν την πολύ ασταθή κατάσταση. Αλλά εάν γινόταν κάτι, θα ήταν προσωρινό και δεν θα μεταφερόταν στον πυρήνα του πληθωρισμού. Μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν θα πρέπει απαραίτητα να αλλάξει τη νομισματική μας πολιτική» εξήγησε. Οι επενδυτές τιμολογούν τώρα μια πιθανότητα περίπου 90% για μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

WSJ: Μερίδιο 1 δισ. δολαρίων στην Pfizer απέκτησε η Starboard

Σε συζητήσεις για εξαγορά της Arcadium η Rio Tinto

Cenergy Holdings: ΑΜΚ έως 200 εκατ. ευρώ με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης υφιστάμενων μετόχων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider