Δημόσιο Χρέος: Η στρατηγική των εκδόσεων ομολόγων – Σταθερή παρουσία στις αγορές και το 2025

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δημόσιο Χρέος: Η στρατηγική των εκδόσεων ομολόγων – Σταθερή παρουσία στις αγορές και το 2025
Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα παραμείνουν το 2025 σταθερές στα επίπεδα των τελευταίων ετών. Αντλήσαμε 9 δισ. ευρώ φέτος και αναμένεται μια ακόμη πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του 1ου Μνημονίου.

Σταθερές στα επίπεδα των τελευταίων ετών αναμένονται οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους όπως φαίνεται από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025, στο οποίο αναφέρεται πως η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη, σε ότι αφορά συνολικό ποσό των εκδόσεων.

Ειδικότερα, φέτος εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν συνολικά 6,98 δισ. ευρώ για τόκους ή περίπου 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2025 προβλέπεται η πληρωμή τόκων 6,9 δισ. ευρώ ή 2,8% του ΑΕΠ.

Αντλήσαμε 9 δισ. το 2024

Οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2024 καλύφθηκαν κατ’ αρχήν από δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων σταθερού επιτοκίου, με διάρκειες 10 και 30 έτη, συνολικής ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, για δεύτερο συνεχόμενο έτος διενεργήθηκαν δημοπρασίες επανέκδοσης ομολόγων σε προκαθορισμένα τακτά χρονικά διαστήματα (3η εβδομάδα κάθε μήνα) μέσω των οποίων αντλήθηκε συνολικό ποσό 2,090 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού οι δημοπρασίες έχουν ως κύριο σκοπό την ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα τη διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων με παροχή περαιτέρω ρευστότητας σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων, ενώ η ανακοίνωση του χρονικού προγραμματισμού τους πιστοποιεί την επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στην εκδοτική κανονικότητα.

Για φέτος απομένει η τρίτη συνεχόμενη πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών διακρατικών δανείων (GLF) του πρώτου μνημονίου. Μάλιστα η φετινή αποπληρωμή, συνολικού ύψους 7,935 δισ ευρώ θα γίνει για πρώτη φορά αξιοποιώντας μέρος του περίφημου «κουμπαρά» διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου της τάξης των 15,7 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε υποχρεωτικά από δόσεις μνημονιακών δανείων. Όπως έχει γράψει αναλυτικά το insider.gr η αρχική συμφωνία για την αξιοποίηση των εν λόγω διαθεσίμων επιτεύχθηκε την Άνοιξη και αναμένονται τώρα οι τελικές εγκρίσεις.

Το πρόγραμμα δανεισμού

Το πρόγραμμα δανεισμού του 2025 που θα καταρτίσει ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται τους επόμενους μήνες και θα ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αναφέρεται χαρακτηριστικά, πως δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου και των αναμενόμενων εκταμιεύσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο από τα διαρθρωτικά ταμείο και το Ταμείο Ανάκαμψης, η «δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη, αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων».

Παρουσία στις αγορές

Εκτός από την άντληση ρευστότητας η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι κυρίως η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων με εκδόσεις σε χρόνο που θα εξασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Όπως εξάλλου σημειώνεται η συνολική συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εξακολουθεί να παραμένει υψηλή και εκτιμάται σε περίπου 34 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά αναγκαία την κατά το δυνατόν συχνότερη έκδοση νέων τίτλων από το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκειά τους για διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.

Οι εκκρεμότητες

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 356.500 εκατ. ευρώ ή 153,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024 έναντι 356.695 εκατ. ευρώ ή 161,9% του ΑΕΠ το 2023, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2023.

Το 2025 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 361.400 εκατ. ευρώ ή 149,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2024

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού σημειώνεται ότι οι παραπάνω προβλέψεις βασίζονται στις υποθέσεις με βάση τις οποίες καταρτίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028, σε συνέχεια της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους με τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με βάση τα μέχρι σήμερα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία.

Αναφέρεται ωστόσο πως ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις κατά την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού 2025, λαμβανομένων υπόψη τόσο της αποπληρωμής των δανείων του GLF κατόπιν οριστικοποίησης της σχετικής έγκρισης όσο και των πιθανών προσαρμογών σε περίπτωση τροποποίησης της στατιστικής αποτύπωσης των αναβαλλόμενων τόκων του European Financial Stability Facility (EFSF).

Ειδικά για τους αναβαλλόμενους τόκους, όπως έχει αναφέρει το ΥΠΕΘΟ ανεξάρτητα του πως θα αποτυπωθούν δεν επηρεάζεται η πορεία μείωσης του χρέους, ούτε η ανάλυση βιωσιμότητας, ούτε οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, ούτε και το ύψος των επιτρεπόμενων δαπανών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υγεία: Τα 8 σημεία του μεσοπρόθεσμου – Τι προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2025

Χατζηδάκης: 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων το 2025

Πετραλιάς: Στις Βρυξέλλες ο Μεσοπρόθεσμος Προϋπολογισμός - Άνοδος δαπανών 3,6% το 2025

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider