Bloomberg: Τα χρόνια που οδήγησαν στη «δημοσιονομική δολοφονία» της Γαλλίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Τα χρόνια που οδήγησαν στη «δημοσιονομική δολοφονία» της Γαλλίας
Δεν μπορεί να ελέγξει τα ελλείμματά της, τα ομόλογά της απαξιώνονται από διεθνείς επενδυτές και το χρέος της αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα, σκληρή πραγματικότητα: δεν μπορεί να ελέγξει τα ελλείμματά της, τα ομόλογά της απαξιώνονται από διεθνείς επενδυτές και το χρέος της αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, σύμφωνα με το Bloomberg, που σε δημοσίευμά του αναφέρει πως τα χρόνια που οδήγησαν στη «δημοσιονομική της δολοφονία» ήρθαν να την βρουν.

H EE έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στο Παρίσι, με Γάλλους αξιωματούχους να διαμηνύουν προς τις Βρυξέλλες ότι θα χρειαστούν 5 χρόνια για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Μάλιστα, ένα πρώτο κρας τεστ αναμένεται την Πέμπτη, όταν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2025.

Με τα δημόσια οικονομικά να βρίσκονται σε δεινή θέση και την ανάπτυξη να δοκιμάζεται, ο δρόμος προς τις προεδρικές εκλογές το 2027, γίνεται δύσβατος για την Γαλλία, που καλείται να ανταποκριθεί σε νέα δεδομένα: δεν είναι πια το αντίπαλο δέος της Γερμανίας, αλλά από τους επενδυτές λογίζεται ως μία χώρα σε αδιέξοδο, δημοσιονομικά ταλαιπωρημένη με την άκρα σε όλο το πολιτικό φάσμα να κερδίζουν έδαφος.

«Η γαλλική οικονομία έχει ξεφύγει από τη δημοσιονομική της δολοφονία εδώ και πολύ καιρό», επεσήμανε ο Ραφαέλ Γκαλάρντο, επικεφαλής οικονομολόγος της Carmignac Gestion. «Πρέπει να ισιώσει το πλοίο γρήγορα αν δεν θέλουμε να μπούμε σε πολύ πιο ταραγμένα νερά» έσπευσε να συμπληρώσει μιλώντας στο Bloomberg.

Παράλληλα, το spread μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων, ένας δείκτης κινδύνου, διαπραγματεύεται κοντά στις 80 μονάδες βάσης, διπλάσιο από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας. «Βρισκόμαστε σε ένα νέο σταυροδρόμι», εκτιμά ο Πίτερ Γκοβς, επικεφαλής έρευνας στην MFS Investment Management. «Η αγορά αναζητά δημοσιονομική σύνεση. Η αγορά καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να το πετύχουμε σε μια νύχτα» πρόσθεσε.

Οι διεθνείς επενδυτές που κατέχουν περισσότερο από το ήμισυ του γαλλικού χρέους ύψους 2,6 τρισ. ευρώ αρχίζουν να το ξεφορτώνονται καθώς «το Παρίσι έχει το υψηλότερο επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας», σύμφωνα με τον Ακίρα Τακέι, διευθυντής στην Asset Management One με έδρα το Τόκιο. «Με άλλες διαθέσιμες επιλογές στην Ευρώπη, δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη επένδυσης» διεμήνυσε.

Η Γαλλία διαθέτει «βασικά οικονομικά πλεονεκτήματα, αλλά η κύρια αδυναμία της τώρα είναι πολιτική, γεγονός σχεδόν αναπόφευκτα που θα καταστήσει πολύ δύσκολη τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος», προέβλεψε ο Πολ Ντε Γκρον, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο London School of Economics.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ήπιες διακυμάνσεις στις ευρωαγορές - Selloff στην Κίνα

AXIA: Θετική για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η είσοδος Latsco στη Νέα Αττική Οδό - Στα 27,40 η τιμή στόχος

Παπαθανάσης: Διευρυμένα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια στο «Σπίτι μου 2» – Δικαιούχοι οι έως 50 ετών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider