Κατατέθηκε στην Κομισιόν το Draft Budgetary Plan - «Συνεπές με τους στόχους για τη δημοσιονομική σταθερότητα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατατέθηκε στην Κομισιόν το Draft Budgetary Plan - «Συνεπές με τους στόχους για τη δημοσιονομική σταθερότητα»
Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των μακροοικονομικών προβλέψεων του Draft Budgetary Plan 2025 (DBP) που κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα 15-10-2024.  

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου κατατέθηκε, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προθεσμίες, το Draft Budgetary Plan (DBP) 2025 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το DBP επιβεβαιώνει τα δημοσιονομικά μεγέθη των ετών 2024 και 2025, όπως αποτυπώθηκαν στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2025 που κατατέθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2024 στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρει το ΥΠΕΘΟ. «Με αυτόν το τρόπο επιβεβαιώνεται και ως προς την διεθνή κοινότητα, ότι ο στόχος για διατήρηση των πρωτογενών δαπανών εντός των ορίων που τίθενται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 είναι εφικτός».

Παράλληλα, στο DBP περιλαμβάνονται όλα τα δημοσιονομικά μέτρα όπως εξαγγέλθηκαν το προηγούμενο διάστημα και έχουν αποτυπωθεί στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2025, ενώ παρατίθενται αναλυτικά και οι υλοποιούμενες μεταρρυθμίσεις που συνάδουν με τις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Ακόμη στο DBP καταγράφεται ως αποτέλεσμα των νέων δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης, η μείωση τόσο των δεικτών φτώχειας, όσο και η μείωση των σχετικών δεικτών ανισοτήτων.

Δείτε αναλυτικά το Draft Budgetary Plan στη δεξιά στήλη «σχετικά αρχεία».

Η γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ)επιβεβαιώνει ότι οι παραδοχές που έχουν γίνει για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις (ανάπτυξη για το 2024 2,2% και για το 2025 2,3% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ και 2,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα) είναι συνεπείς με τους στόχους για δημοσιονομική σταθερότητα.

Στο Σχέδιο, προβλέπεται το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειωθεί από 153,7% του ΑΕΠ το 2024 σε 149,1% του ΑΕΠ το 2025 και το δημοσιονομικό έλλειμμα από 1% σε 0,6%, αντίστοιχα. Οι πρωτογενείς δαπάνες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 2,6% για το 2024 και 3,6 % για το 2025 (τιμή αναφοράς 3,7%).

Οι παραπάνω προβλέψεις είναι ευθυγραμμισμένες με το Μεσοπρόθεσμο Σχεδιασμό για το 2025-2028 και το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2025, σημειώνει το ΕΔΣ.

Η δημοσιονομική βελτίωση που προβλέπεται για το 2025 υποστηρίζεται από την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος, την αναπτυξιακή δυναμική, την πτώση του πληθωρισμού και της ανεργίας, την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Στην άλλη πλευρά επισημαίνεται:

(α) η συνεχώς αυξανόμενη γεωπολιτική κρίση με πιθανές απρόβλεπτες πιέσεις στις μεταναστευτικές ροές, τις τιμές ενέργειας, τον τουρισμό, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις στρατιωτικές δαπάνες.
(β) η βαθύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης στις βόρειες ευρωπαϊκές οικονομίες, με μείωση των εξαγωγικών εσόδων, του τουρισμού, των άμεσων ξένων επενδύσεων, της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων.
(γ) οι φυσικές καταστροφές, που συχνά οδηγούν σε απρόβλεπτες δαπάνες και
(δ) οι ακαμψίες των αγορών προϊόντων και εργασίας, που επηρεάζουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Αποτελεί προτεραιότητα η επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγορών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις θετικές προοπτικές στην εξέλιξη των μισθών. Παραμένει η σημαντική πρόκληση του σχεδιασμού και της αποτελεσματικής εφαρμογής στοχευμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων για εκείνους που έχουν ανάγκη, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα,

Με βάση τα παραπάνω, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο υιοθετεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις του Draft Budgetary Plan 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικό Νομοσχέδιο: Αφορολόγητο έως 300€ στα tips, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου κάθε χρόνο οι δηλώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider