Φορολογικό Νομοσχέδιο: Αφορολόγητο έως 300€ στα tips, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, 15/3 έως 15/7 οι δηλώσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικό Νομοσχέδιο: Αφορολόγητο έως 300€ στα tips, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, 15/3 έως 15/7 οι δηλώσεις
Θέσπιση αφορολόγητου στα φιλοδωρήματα μέχρι 300 ευρώ τον μήνα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα από το 2025 και μετά και σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ. Από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου η υποβολή των δηλώσεων.

Τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα φιλοδωρήματα, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα από το 2025 και μετά, την καθιέρωση σταθερών ημερομηνιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που παρουσιάζουν αυτή την ώρα ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς.

Φιλοδωρήματα

Θεσπίζεται αφορολόγητο μέχρι 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα που προέρχονται από τα POS, ενώ απαλλάσσεται όλο το ποσό από τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό που ίσχυε έως τώρα ήταν η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Τα φιλοδωρήματα δηλώνονταν στην αναλυτική περιοδική δήλωση και φορολογούνταν, όπως ακριβώς και ο μισθός. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου του 2024.

Επίσης θα θεσπιστεί ρύθμιση που θα λειτουργεί ως αντικίνητρο για τον εργοδότη που θέλει να μειώσει τον μισθό του εργαζόμενου και να τον αντικαταστήσει με φιλοδωρήματα. Παράδειγμα: Εάν ένας εργαζόμενος παίρνει 850 ευρώ και ο εργοδότης πει ότι θα του δίνει 650 ευρώ και τα υπόλοιπα θα τα παίρνει από tips, το θέμα θα ρυθμίζεται με φορολογική διάταξη που πιθανώς θα φορολογεί αυτά τα 200 ευρώ της διαφοράς.

Τέλος Επιτηδεύματος

H κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα ισχύσει από το 2025 για όλα τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων με «μπλοκάκι» που είχαν μείνει εκτός της κατάργησης που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

Φορολογικές δηλώσεις

Ορίζεται σαφές και προκαθορισμένο διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο θα είναι 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου.

Αλλάζει επίσης η έκπτωση εφάπαξ καταβολής φόρου εισοδήματος που σήμερα είναι 3%. Με τις νέες ρυθμίσεις, όσοι υποβάλουν φορολογική δήλωση έως τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου, θα έχουν εφάπαξ έκπτωση καταβολής φόρου 4%. Όσοι υποβάλλουν δηλώσεις από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου, θα έχουν έκπτωση 3% και όσοι υποβάλουν από τις 16 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου, θα έχουν έκπτωση 2%.

Επιπλέον, μονιμοποιείται η καταβολή του φόρου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η 1η εκ των οποίων καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου.

Πρόστιμα στα φυσικά πρόσωπα

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης είναι ότι κράτος δεν θα ζητάει μόνο από τους φορολογουμένους να είναι εντάξει με τις προθεσμίες αλλά θα ζητάει και από την ΑΑΔΕ και όλους τους φορείς του Δημοσίου να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους, επιβάλλοντας για πρώτη φορά στη δημόσια διοίκηση κυρώσεις όχι στον φορέα αλλά και στα φυσικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, συστήνεται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και αφορά Οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ για τις ανάγκες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων. Μέσω του νέου ηλεκτρονικού μητρώου θα διαβιβάζονται προς την ΑΑΔΕ όλα τα αναγκαία στοιχεία για την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (όπως π.χ. οι αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φόροι που παρακρατήθηκαν κλπ). Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα. Ως τέτοια θεωρούνται οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (π.χ. ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους Δήμους οι γενικού γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Τέλος, σε περίπτωση, καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Νέα δομή της ΑΑΔΕ

- Θα γίνει ανακατανομή αρμοδιοτήτων του διοικητή και του Συμβουλίου Διοίκησης. Το Συμβούλιο ασχολείται με πολλά θέματα καθημερινής λειτουργίας, όπως προμήθειες, προσωπικό κλπ. Όλα αυτά περνάνε στη διοίκηση της ΑΑΔΕ. Παράλληλα, το Συμβούλιο αποκτά πιο θεσμικό ρόλο, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του διοικητή και των υποδιοικητών και τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων για την αξιολόγηση του έργου τους που θα αποστέλλονται στη Βουλή.

- Θα δοθεί δυνατότητα για 2η ανανέωση της θητείας του διοικητή (σήμερα προβλέπει ο νόμος μία ανανέωση) με κρίση από το Συμβούλιο Διοίκησης.

- Προβλέπεται η δυνατότητα για πρόσληψη ορισμένων γενικών διευθυντών/ διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι επικοινωνίες.

- Εισάγονται θέσεις υποδιοικητών στην ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν τρεις θέσεις υποδιοικητών: μια για τη οργάνωση των λειτουργιών (COO), υποδιοικητής για τις νομικές υπηρεσίες και υποδιοικητής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές στην ΑΑΔΕ, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει κάνει σημαντική δουλειά μέχρι τώρα, σημείωσε πως είναι αρμοδιότητα του Συμβουλίου Διοίκησης να εκφράσει γνώμη για τη δουλειά του διοικητή, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΕΘΟ εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό τους.

O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με 4 συγκεκριμένες αλλαγές με στόχο τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής μας νομοθεσίας καταργούμε φορολογικά βάρη και βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα του φορολογικού μας μηχανισμού. Ειδικά σε ό,τι αφορά την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εισάγουμε μια σημαντική καινοτομία: για πρώτη φορά το κράτος σταματάει να ζητάει μόνο από τους πολίτες, αλλά ζητάει και από τον εαυτό του! Και τιμωρεί όσους έχουν καθυστερήσει από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης στο να διαβιβάσουν άμεσα τα αναγκαία δεδομένα που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Παράλληλα, με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με “μπλοκάκι” και με την θέσπιση αφορολόγητου έως 300 ευρώ για τα φιλοδωρήματα αντιμετωπίζουμε με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο την φορολόγηση αυτών των δυο ομάδων. Ενώ με τις αλλαγές που φέρνουμε στο μοντέλο διοίκησης της ΑΑΔΕ επιτρέπουμε στον Οργανισμό να κινηθεί με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της εξυπηρέτησης του πολίτη, της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του και της ενίσχυσης του ελεγκτικού και φοροεισπρακτικού του ρόλου».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Η Κυβέρνηση προχωρά σε 4 σημαντικά βήματα νοικοκυρέματος που στόχο έχουν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσπίζεται αφορολόγητο για τα φιλοδωρήματα μέσω POS της τάξεως των 300 ευρώ το μήνα. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε κίνητρο στην ακόμα μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των POS καθώς μέχρι σήμερα φορολογούνται από το 1ο ευρώ. Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών είτε είναι με μπλοκάκι είτε χωρίς, άρα δεν υπάρχουν διακρίσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα, θεσπίζουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες -τετράμηνο- για την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με πρόστιμα στα φυσικά πρόσωπα των δημοσίων φορέων που έχουν την ευθύνη αποστολής όλων των απαραίτητων στοιχείων εφόσον δεν το κάνουν αυτό έγκαιρα ή αποστείλουν στοιχεία με λάθη. Επιπροσθέτως, αναμορφώνουμε το οργανόγραμμα της ΑΑΔΕ ώστε να γίνει ακόμα πιο λειτουργικό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider