Berenberg: Τα 3+1 σενάρια για τις αμερικανικές κάλπες και ο αντίκτυπος των πολιτικών Τραμπ - Χάρις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Berenberg: Τα 3+1 σενάρια για τις αμερικανικές κάλπες και ο αντίκτυπος των πολιτικών Τραμπ - Χάρις
Κάμαλα Χάρις - Ντόναλντ Τραμπ / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Τα 4 σενάρια της Berenberg για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και τι φέρνει η επόμενη ημέρα με Τραμπ και Χάρις. Μάχη για την πλειοψηφία σε Κογκρέσο και Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα οι δημοσκοπήσεις σε κάποιες πολιτείες-«κλειδιά» των ΗΠΑ και στοιχηματικές δίνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρει η Berenberg.

«Με το διχαστικό σκληρό ύφος ομιλίας του, ο Τραμπ φαίνεται να επωφελείται από την ένταση στη Μέση Ανατολή και τα fake news για μια υποτιθέμενη χαμηλή σε δυναμική, απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν στους τυφώνες Helene και Milton. Το Real clear polling δίνει πλέον στον Τραμπ 54,9% πιθανότητες να επικρατήσει, από 47% πριν από έναν μήνα.

Καθώς το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόσφατη ιρανική επίθεση, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να κλιμακωθούν περαιτέρω, ακριβώς πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Στο περιθώριο, αυτό μπορεί και πάλι να ωφελήσει τον Τραμπ. Στη δική της ανάλυση η Berenberg αυξάνει τις πιθανότητες επικράτησης του Τραμπ από το 45% στο 55%. Ωστόσο, παραμένει ένα πολύ σκληρό μπρα ντε φερ.

Ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι το δυνητικό αποτέλεσμα σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ. Οι εδραιωμένες διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων καθιστούν απίθανη τη δικομματική συνεργασία στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Μεγάλες αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική θα είναι δυνατές μόνο εάν ένα από τα δύο κόμματα καταφέρει να κερδίσει τον Λευκό Οίκο καθώς και τις δύο αίθουσες του Κογκρέσου. Επί του παρόντος, μια καθαρή επικράτηση ενός εκ των δύο φαίνεται απίθανο, για τους Δημοκρατικούς ακόμη περισσότερο από ό,τι για τους Ρεπουμπλικάνους. Ενώ η πλειοψηφία στη Γερουσία πιθανότατα θα επιστρέψει στους Ρεπουμπλικάνους, οι Δημοκρατικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σενάριο 1: Ο Τραμπ κερδίζει, διχασμένο το Κογκρέσο (35% πιθανότητα από 30% προηγουμένως)

- Ο Τραμπ θα επιδιώξει να διευρύνει τις φορολογικές μειώσεις από τον Νόμο του 2017 πέραν της προγραμματισμένης λήξης τους στα τέλη του 2025. Οι Δημοκρατικοί πιθανότατα θα επιμείνουν στην αλλαγή ορισμένων λεπτομερειών, αλλά σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν με το αίτημα. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι υπάρχει δικομματική υποστήριξη για την επέκταση των αυξημένων πιστώσεων για οικογένειες με παιδιά και των φορολογικών μειώσεων για άτομα που κερδίζουν λιγότερα από 400 χιλιάδες δολάρια. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τους φόρους. Η δημοσιονομική πολιτική θα γινόταν λιγότερο επεκτατική με την πάροδο του χρόνου.

Ο Τραμπ πιθανότατα θα εστιάσει στη μεταναστευτική και εμπορική πολιτική, όπως έκανε στην πρώτη του θητεία. Αναμένεται να υπάρξουν επιπλέον δασμοί 10-20% σε όλες τις εισαγωγές και ένας δασμός 60% στα κινεζικά προϊόντα, εξέλιξη που θα αύξανε τις τιμές και θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, φέρνοντας σε μια αρκετά δύσκολη θέση τη Fed.

Βραχυπρόθεσμα, μια μέτρια απορρύθμιση και χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανονισμών για να επιτραπούν περισσότερες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου θα υποστηρίξει την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι υψηλότεροι δασμοί των ΗΠΑ, τα αντίμετρα από άλλες χώρες, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω της μικρότερης μετανάστευσης και η πιθανή διάβρωση των θεσμών υπό τον Τραμπ θα αποδυνάμωναν την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα σήμαινε σημαντική εμπορική πολιτική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, με αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη. «Θα έπρεπε πιθανώς να μειώσουμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη για το 2025 για τη Γερμανία (σήμερα 0,5%) κατά 0,2-0,3 π.μ. και τις εκτιμήσεις μας για άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά 0,1 π.μ.» αναφέρει η Berenberg.

Παράλληλα, η προσέγγιση του Τραμπ στα γεωπολιτικά ζητήματα (λιγότερη υποστήριξη για την Ουκρανία, πίεση στο Κίεβο για ανακωχή με όρους ευνοϊκούς για τη Ρωσία) παραμένει μείζον ζήτημα με δυνητικά σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη, καθώς και για την αξιολόγηση της Κίνας ως προς την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να αποτρέψουν μια κινεζική προσπάθεια να αφομοιώσουν την Ταϊβάν μέσω ενός πολέμου.

Σενάριο 2: Σάρωση Ρεπουμπλικανών (στο 20%, από 15% προηγουμένως)

- Ο Τραμπ θα προχωρήσει όπως στο πρώτο σενάριο. Επιπλέον, θα είχε τη δύναμη να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο την ήδη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ. Εκτός από την επέκταση των μέτρων στο TCJA, θα πρότεινε τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 21% σε 15% και την κατάργηση των φόρων επί των παροχών κοινωνικής ασφάλισης. Η Fed θα είχε πολύ λιγότερα περιθώρια να μειώσει τα επιτόκια από ό,τι διαφορετικά.

Αν και οι πρόσθετες φορολογικές μειώσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν σε μέτριο βαθμό την ανάπτυξη, οι καταναλωτές και οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν εν μέρει για αυτήν μέσω υψηλότερου κόστους δανεισμού. Το ερώτημα πώς θα χρηματοδοτηθεί θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αβεβαιότητα στις αγορές, με κίνδυνο να υπάρξει μια ανάλογη κατάσταση τύπου Λιζ Τρας, «Λιζ Τραμπ» με ξεπούλημα στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το δολάριο. Για την Ευρώπη, οι συνέπειες θα είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες με αυτές του παραπάνω σεναρίου.

Σενάριο 3: Η Χάρις κερδίζει, διχασμένο το Κογκρέσο (40% πιθανότητες από 45%)

- Ως πρόεδρος, η Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να διαμορφώσει την εξωτερική και εμπορική πολιτική. Ο οίκος δε θα ανέμενε σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με τον Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του μέτριου προστατευτισμού, μιας σκληρής στάσης κατά της Κίνας και της σταθερής υποστήριξης στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία.

Καθώς η «δύναμη του χρήματος» περνά από το Κογκρέσο, οι επιλογές εσωτερικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Χάρις θα περιοριστούν πέρα ​​από μερικές αλλαγές με διάταγμα. Δεν θα ήταν σε θέση να εφαρμόσει πολλές από τις προεκλογικές της υποσχέσεις, όπως σημαντική οικονομική στήριξη για τους κατασκευαστές κατοικιών και αύξηση του εταιρικού φόρου από 21% σε 28%. Μετά την παράταση ορισμένων από τις προηγούμενες φορολογικές μειώσεις του Τραμπ στο TCJA πέραν του 2025, πιθανότατα θα επέμενε σε αυξημένες πιστώσεις στο σκέλος της παιδικής μέριμνας για οικογένειες και φορολογικές μειώσεις για άτομα που κερδίζουν λιγότερα από 400 χιλιάδες δολάρια. Η συνολική δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ θα γίνει επίσης λιγότερο επεκτατική με την πάροδο του χρόνου καθώς λήγουν τα παλιά προγράμματα δαπανών.

Για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, δεν θα άλλαζαν πολλά σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση. Από μόνο του, ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα πιθανότατα δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις οικονομικές εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου.

Σενάριο 4: Σάρωση Δημοκρατικών (5% πιθανότητα, χαμηλότερα από το 10%)

- Καθώς αυτό το σενάριο φαίνεται εξαιρετικά απίθανο, η Berenberg δεν εξετάζει περαιτέρω λεπτομέρειες. Πέρα από τις αλλαγές που περιγράφονται στο σενάριο 3, θα επιτρέψει στη Χάρις να αναδιαρθρώσει το φορολογικό σύστημα με περισσότερες φορολογικές μειώσεις για τα κατώτερα και μεσαία στρώματα, εν μέρει χρηματοδοτούμενα από την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 21% σε 28% και υψηλότερους φόρους σε ορισμένα υψηλότερα φορολογικά εισοδήματα. Η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ θα ήταν ελαφρώς πιο επεκτατική από ό,τι στο σενάριο 3, αλλά σημαντικά λιγότερο επεκτατική από ό,τι στο σενάριο 2.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Καμάλα Χάρις αμφισβητεί τη διανοητική κατάσταση του Τραμπ - «Είμαι καλύτερα από τον Μπάιντεν»

ΗΠΑ: Διορία 30 ημερών στο Ισραήλ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ η Ελλάδα – Στα σκαριά η νέα έκθεση για την ελληνική οικονομία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider