Στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ η Ελλάδα – Στα σκαριά η νέα έκθεση για την ελληνική οικονομία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ η Ελλάδα – Στα σκαριά η νέα έκθεση για την ελληνική οικονομία
Στο μικροσκόπιο του κλιμακίου του ΔΝΤ που επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη χώρα μας, βρέθηκε η ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της καθιερωμένης διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 4 (article IV) του καταστατικού του Ταμείου.

Στο μικροσκόπιο κλιμακίου του ΔΝΤ που επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη χώρα μας, παράλληλα με τους εκπροσώπους των Θεσμών, βρέθηκε η ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της καθιερωμένης διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 4 (article IV) του καταστατικού του Ταμείου.

Πρόκειται για τη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα κράτη μέλη του ΔΝΤ που δεν βρίσκονται σε «πρόγραμμα» και επέστρεψε σε αυτή η Ελλάδα μετά την αποπληρωμή του δανείου.

Όπως προβλέπει η διαδικασία, ομάδα των στελεχών του ΔΝΤ είχε συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και συγκέντρωσε τα τελευταία οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία. Θα ακολουθήσει το πόρισμα τη χώρα μας, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ και η προσοχή στρέφεται στο αν θα αναθεωρηθούν, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, οι προηγούμενες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία. Το πόρισμα έχει σημασία πλέον κυρίως για τις αγορές και για τους επενδυτές, ως σημείο αναφοράς για την πορεία της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ έχει από τις πιο «συντηρητικές» εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βλέποντας ήδη από την άνοιξη πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα είναι 2%, ενώ για το 2025 προβλέπει ανάπτυξη 1,9%. Ακόμη και έτσι το ΔΝΤ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι οργανισμοί, εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να «τρέχει» με πολλαπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με την Ευρωζώνη λαμβάνοντας ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένα άλλο σημείο προσοχής είναι το αν θα «ευθυγραμμιστούν» οι εκτιμήσεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά και την πορεία μείωσης τους χρέους με αυτές του Μεσοπρόθεσμού Δημοσιονομικού – Διαρθρωτικού Σχεδίου που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Στο τελευταίο fiscal monitor την περασμένη άνοιξη, το ΔΝΤ εκτιμούσε πως η χώρα μας θα κλείσει το 2024 με πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%, ενώ όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,4%. Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν στο 2,4% για όλο το διάστημα της τετραετίας 2025-2028 με εξαίρεση την επόμενη χρονιά που θα είναι στο 2,5%. Ακόμη, το Μεσοπρόθεσμο εκτιμά πως ο λόγος του Δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από το 153,7% το 2024 σε 133,4% ως το 2028.

Tο ΔΝΤ, το οποίο υπολογίζει το δημόσιο χρέος με διαφορετικό τρόπο από αυτόν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμά πως αυτό θα διαμορφωθεί στο 158,8% του ΑΕΠ το 2024, στο 152% το 2025 και θα υποχωρήσει κάτω από το 150% και συγκεκριμένα στο 148,1% του ΑΕΠ το 2026. Η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχιστεί φθάνοντας το 138,8% το 2029.

Ακόμη στην έκθεση αναμένεται η εκτίμηση του ΔΝΤ για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του δημοσίου και της δικαιοσύνης, αλλά και για την υγεία του τραπεζικού τομέα σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών αλλά και την διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία, κυρίως στο μέτωπο του πληθωρισμού, ξεκινώντας από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Αντίστοιχες εκτιμήσεις υπήρχαν και στην έκθεση του 2023 .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider