Όλι Ρεν: Η αδύναμη ανάπτυξη μπορεί να ενισχύσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Όλι Ρεν: Η αδύναμη ανάπτυξη μπορεί να ενισχύσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις
Μιλώντας από την Ουάσιγκτον, ο Όλι Ρεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, εξέφρασε την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία του σχετικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, καθώς εντείνονται τα σημάδια αποπληθωρισμού.

Μιλώντας από την Ουάσιγκτον, ο Όλι Ρεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, εξέφρασε την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία του σχετικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην περιοχή, γεγονός που ενδέχεται να επιταχύνει περαιτέρω τον αποπληθωρισμό. Αν και ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, ο Ρεν σημείωσε ότι ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών και των μισθών εξακολουθεί να υπερβαίνει το όριο, μετριάζοντας έτσι τις άμεσες ανησυχίες για το ενδεχόμενο υποχώρησης του πληθωρισμού, αν και οι κίνδυνοι παραμένουν.

Η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται και την πιθανότητα ύφεσης να είναι ορατή. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τους επενδυτές να αναμένουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το κόστος δανεισμού. Παρά την επιφυλακτική στάση που διατηρούν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και άλλοι αξιωματούχοι όσον αφορά τον χρόνο και την έκταση των μελλοντικών μειώσεων, θεωρείται πιθανό ότι η νομισματική χαλάρωση θα συνεχιστεί, ειδικά εάν τα οικονομικά στοιχεία επιδεινωθούν.

Οι δηλώσεις του Ρεν συνάδουν με τις απόψεις άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ, όπως του Ρόμπερτ Χόλτσμαν και του Μάριο Σεντένο, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι η πτώση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ωθήσει την Τράπεζα σε ταχύτερη δράση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια ΕΚΤ: Ευελιξία συστήνει ο Βιλερουά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider