Ανταπόκριση από Βρυξέλλες
Η Ελλάδα -κι αυτό είναι θετικό νέο- δεν αποτελεί χώρα που απασχολεί τα θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά τις οικονομικές της επιδόσεις και την υιοθέτηση του νέου δημοσιονομικού πλαισίου. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς στο σύνολο των ευρωπαϊκών οργάνων. Ωστόσο, αναμένονται με ενδιαφέρον οι επικείμενες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πρώτες μετά την εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων.
Η Επιτροπή αναμένεται -η ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως- να δημοσιοποιήσει τις φθινοπωρινές της προβλέψεις στις 15 Νοεμβρίου. Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα πλάνα των κρατών-μελών αυτά αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σε δύο στάδια. Για το πρώτο γκρουπ χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αυτό θα προχωρήσει στις 26 Νοεμβρίου. Για τις υπόλοιπες χώρες θα προσδιοριστεί άλλη ημερομηνία μέσα στο Δεκέμβριο.
Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο προσπαθούν να αποφύγουν κάθε πιθανό συσχετισμό των θεσμικών ανακοινώσεων με τη διαδικασία των ακροάσεων των νέων Επιτρόπων ή την πιθανή υπερψήφιση του νέου Κολλεγίου στο τέλος του μήνα στο Στρασβούργο.
Η περίπτωση της Γαλλίας
Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα, ο «ελέφαντας στο τραπέζι» παραμένει η Γαλλία. Ωστόσο, η πολυσυζητημένη «δύσκολη διαπραγμάτευση» του γαλλικού μεσοπρόθεσμου πλάνου δε φαίνεται να παίρνει χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης. Με το έλλειμμα της χώρας να έχει φτάσει σχεδόν στο 6% του ΑΕΠ, κατά τα φαινόμενα είναι οι ίδιοι οι Γάλλοι σε εθνικό επίπεδο που αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης παρά οι δημοσιονομικοί κανόνες που επιβάλλουν τη λήψη μέτρων.
Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πιθανό η Επιτροπή να είναι σε θέση να εγκρίνει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που δείχνει προς την επιθυμητή δημοσιονομική κατεύθυνση. Και σε κάθε περίπτωση, πρώτος στόχος παραμένει η έγκριση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς.