Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια σε τέτοιο επίπεδο που να διασφαλίζει ότι δεν περιορίζουν πλέον την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με το μέλος του δ.σ. της νομισματικής αρχής Φάμπιο Πανέτα.
«Οι περιοριστικές νομισματικές συνθήκες δεν είναι πλέον απαραίτητες», δήλωσε την Τρίτη στο Μιλάνο ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας. «Πρέπει να ομαλοποιήσουμε τη στάση νομισματικής πολιτικής και να κινηθούμε σε ουδέτερο - ή ακόμη και σε επεκτατικό έδαφος, αν χρειαστεί».
Η ΕΚΤ σταθμίζει πόσο γρήγορα θα μειώσει το κόστος δανεισμού μετά την τρίτη μείωση του έτους τον περασμένο μήνα. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο ρυθμός χαλάρωσης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, παρά το γεγονός ότι η κατεύθυνση είναι σαφής.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται ευρέως να συνεχίσουν τις μειώσεις τον Δεκέμβριο και οι επενδυτές τιμολογούν επί του παρόντος περισσότερες κινήσεις μέχρις ότου το επιτόκιο καταθέσεων φτάσει το 2% στα μέσα του επόμενου έτους, από 3,25% που είναι σήμερα.
Μια τέταρτη μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης είναι πιθανή τον επόμενο μήνα, εκτίμησε από την πλευρά του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Madis Muller σε συνέντευξή του στο Ταλίν.
«Δεν θέλω ποτέ αν λέω ότι κάτι είναι τελειωμένη υπόθεση», σημείωσε. «Η ανάλυση, η συζήτηση και η νέα πρόβλεψη βρίσκονται ακόμη μπροστά μας. Αλλά θεωρώ πιθανό ότι μπορούμε να μειώσουμε και πάλι τα επιτόκια τον Δεκέμβριο».
Υπενθυμίζεται επίσης ότι, μιλώντας στο Bloomberg, ο διοικητής της Ττε Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι μια μείωση κατά αυτό το ποσοστό είναι σχεδόν σίγουρη.
Το κόστος δανεισμού θα μπορούσε τελικά να μειωθεί σε επίπεδα που πραγματικά θα τονώσουν την οικονομία. Τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν μοιράστηκε τις εκτιμήσεις των στελεχών του ότι το ουδέτερο επιτόκιο της ευρωζώνης είναι «στο εύρος του 0,2-0,8%». Με τον πληθωρισμό στο 2%, αυτό θα σήμαινε ότι το επίπεδο που ούτε βοηθά αλλά ούτε περιορίζει την ανάπτυξη είναι μεταξύ 2,2% και 2,8%.
«Είμαστε πιθανώς πολύ μακριά από το ουδέτερο επιτόκιο», δήλωσε ο Πανέτα. «Η μείωση των επιτοκίων κάτω από το ουδέτερο επίπεδο στο κατώτατο σημείο του κύκλου είναι μια συνήθης συνταγή πολιτικής, την οποία τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed έχουν ακολουθήσει στο παρελθόν. Το ερώτημα δεν είναι αν η ΕΚΤ μπορεί, αλλά αν πρέπει».