Την υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος της AKTOR (Group – Όμιλος εταιρειών), όπως και επισήμως μετονομάστηκε η Intrakat, μέσω άντλησης κεφαλαίων (ΑΜΚ) 200 εκατ. ευρώ, ενέκρινε χτες η έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν κατά βάση σε επενδύσεις αλλά και εξαγορές, όπως στον τομέα ακινήτων (50 εκατ. ευρώ), όπου δεσπόζει το deal με την Prodea για την απόκτηση 57 prime assets, στις ΑΠΕ (90 εκατ. ευρώ, και για νέες εξαγορές) και βέβαια, στο τομέα κατασκευών (50 εκατ. ως κεφάλαιο κίνησης και 10 εκατ. για εξαγορές).
«Ζητάμε 200 εκατ. ευρώ για κάτι που είχαμε διασφαλίσει», ανέφερε ο επικεφαλής του γκρουπ, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι 3 βασικοί μέτοχοι (Winex, συν τα 2 σχήματα των εφοπλιστών), που ελέγχουν αθροιστικά άνω του 68%, έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, ενώ αναμένεται η θέση της Intracom που δεν είχε μέχρι πρότινος δώσει δείγμα γραφής (5,1%).
Το story και η ισορροπία για τους επενδυτές
Μάλιστα, κατά τον κ. Εξάρχου, η διοίκηση του ομίλου προσπάθησε να βρει την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στα σχέδια μετασχηματισμού και τις επενδύσεις, σε συνάρτηση με την όσο το δυνατόν μικρότερη και λελογισμένη επιβάρυνση των υφιστάμενων μετόχων, που έχουν δώσει το παρών και σε προηγούμενες ΑΜΚ ή έχουν μετοχές από χαμηλότερα επίπεδα (προ 2ετίας η κεφαλαιοποίηση ήταν 235 εκατ., ενώ με την είσοδο των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη εκτινάχθηκε και στα 800 εκατ. ευρώ).
Η ΑΜΚ θεωρείται απαραίτητη για να στηρίξει την ανασύνταξη – μετασχηματισμό, που θα χρειαστεί πάνω από έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί (με συμβούλους τις Bain, Deloitte, KPMG κ.α.), αλλά θα φέρει συγκεκριμένα έσοδα, EBITDA και κέρδη από το 2025 κιόλας (με μέρισμα το 2026, για την χρήση 2025). «Απευθυνόμαστε σε μακροπρόθεσμους επενδυτές, όχι σε ευκαιριακούς που ψάχνουν καθημερινά για μεροκάματο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξάρχου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του ομίλου. «Θέλουμε όσους πιστεύουν στις προοπτικές, όπως ήδη έχουν κάνει όσοι πίστεψαν στην άνοδο της μετοχής», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ζητάμε από τους επενδυτές να… αγοράσουν το equity story, θα δούνε προσεχώς ανάπτυξη ίδια με την τωρινή». Πρόσφατα το insider.gr είχε αναφερθεί στα νέα σχέδια της AKTOR, τις 5 θυγατρικές και τα προσδοκώμενα οφέλη ανά κλάδο και συνολικά.
Πλέον, ο Όμιλος AKTOR προχωρά στην υλοποίηση του εταιρικού μετασχηματισμού του, με μία νέα εταιρεία συμμετοχών και μία ΑΜΚ που θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των νέων θυγατρικών, υποστηριζόμενος από κορυφαίους διεθνείς συμβούλους, με στόχο τη μεταβολή της εταιρικής του λειτουργίας μέσα στο επόμενο έτος.
Οι τράπεζες, η holding, ο δανεισμός, τα funds
Όπως και χτες επανέλαβε ο επικεφαλής του ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου, η νέα AKTOR θα προωθήσει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,3 δισ. στις ΑΠΕ και 600 εκατ. στο Real Estate, έχοντας κάνει ήδη προχωρημένες επαφές με τράπεζες (συστημικές ή μη) αλλά και Infrastructure funds για μόχλευση πόρων ύψους 1,5 δισ. και εξήρε τη σημασία της επιλογής του Ομίλου η χρηματοδότηση κάθε θυγατρικής να είναι σε Non-recourse basis, δηλαδή ουσιαστικά κάθε επένδυση να αυτοχρηματοδοτείται από τις δικές της ροές, χωρίς επιβάρυνση του Ομίλου από την εξυπηρέτηση των δανείων.
Επί της ουσίας, σε βάθος χρόνου η AKTOR θα αποτελέσει μία holding, που θα επιχειρήσει μέσω των ροών από τις 5 θυγατρικές να ελαχιστοποιήσει τα liabilities, ενώ ο δανεισμός που θα εξασφαλίσει από τράπεζες κ.α. θα εξυπηρετηθεί από τα έσοδα κάθε θυγατρικής – δραστηριότητας ξεχωριστά (ακίνητα, ΑΠΕ, κατασκευή, Facility Management, παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ). Η κατασκευή όμως θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα, γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες. Το πλέον δύσκολο στοίχημα ήταν να μείνει όρθια η ΑΚΤΩΡ και να απορροφηθεί ομαλά.
Επενδύσεις και εξαγορές σε ΑΠΕ, Παραχωρήσεις
Όπως ανέφερε ο κ. Εξάρχου, ο όμιλος σχεδιάζει νέες εξαγορές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδανικά έως το τέλος 2024, προσθέτοντας 150-200MW σε λειτουργία, έχοντας ως βασικές προϋποθέσεις τις εγγυημένες «ταρίφες» και τον χαμηλό δανεισμό. Από κάθε «πάρκο» γενικότερα στην AKTOR εκτιμούν ότι θα πετύχουν Return on Equity (RoE) της τάξεως του 9%. Στις ΑΠΕ ήδη είναι σε λειτουργία 130MW (100 φωτοβολταϊκά και 30MW αιολικά), ενώ ευρύτερα ο όμιλος έχει στα σχέδια επέκταση σε αποθήκευση (μπαταρίες, σε βάθος 3-5 ετών) και αντλησιοταμίευση. Κατά τον ίδιο, επιθυμία είναι η ανάπτυξη των αιολικών αλλά τώρα, θεωρεί, είναι μια καλή περίοδος για εξαγορά φωτοβολταϊκών.
Γενικότερα, στόχος είναι το 2025 να υπάρχουν 500MW σε λειτουργία και 500MW σε όρους σύνδεσης, ώστε να διασφαλιστεί μελλοντικά το γκρουπ έναντι της διακοψιμότητας της παραγωγής. Εξήγησε, μάλιστα, ότι το business plan του Ομίλου για την ενέργεια εκπονήθηκε με βάση το χειρότερο σενάριο γύρω από τις διακοπές της παραγωγής και πρόσθεσε ότι το μείγμα αυτό θα συμπληρώσουν επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας και την αντλησιοταμίευση. Από τον τομέα ΑΠΕ αναμένει το 2025 EBITDA 22 εκατ. και κέρδη 4 εκατ., ενώ το 2030 EBITDA 130 εκατ. και bottom line 20 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα Παραχωρήσεων, όπως έχει αναφέρει ήδη ο κ. Εξάρχου, υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για δύο ώριμες συμμετοχές, μία πλειοψηφικού ποσοστού και μία μειοψηφικού. Αν οι συμφωνίες «κλείσουν», τα κεφάλαια θα προέλθουν από την ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα, που θα παραμείνει «η καρδιά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, του γκρουπ. Πάντως, ο κ. Εξάρχου δήλωσε «ανοιχτός» στο ενδεχόμενο που άλλες ενδιαφέρουσες παραχωρήσεις ή ολόκληρα «πακέτα» τέτοιων έργων βγούνε προς πώληση, αρκεί να εγγυώνται έσοδα ώστε να καλύπτουν τον δανεισμό και να αφήνουν κέρδη (bottom line).
Πάντως, κατά τον ίδιο, αν προκύψει κάποια τέτοια ευκαιρία ο όμιλος θα οδηγηθεί σε νέα ΑΜΚ για να καλύψει την χρηματοδότηση. Για παραχωρήσεις δείχνει ενδιαφέρον και σε τυχόν ευκαιρίες που προκύψουν στο εξωτερικό, είτε μελλοντικά σε χώρες που έχει ήδη παρουσία, π.χ. Ρουμανία, είτε σε άλλες ευρωπαϊκές. Επίσης, δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για επέκταση σε άλλες χώρες, όπως η Ουκρανία όταν τελειώσει ο πόλεμος, όπως και αλλού. Η AKTOR Συμμετοχών (θα έχει τον τομέα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ) θα έχει έσοδα σε βάθος 5ετίας, από μερίσματα και διανομές, και έως τότε στον όμιλο αναζητούν «πώς θα γεμίσουν νωρίτερα το κουτάκι» με έσοδα. Ως προς τα… έξοδα, στην κατασκευή είναι φέτος κάπου στο 6%, αλλά εκτιμάται ότι θα μειωθούν στο 5% το 2026-2027 (για το σύνολο του ομίλου).
«Καρδιά» η παλιά ΑΚΤΩΡ – Πώς προχωρούν μεγάλα έργα
Αναφορικά με την κατασκευή, όπου επίσης θα γίνει κίνηση εξαγοράς, είναι ο κλάδος στον οποίο θα πέσει βάρος, ενώ αναμένεται άνοδος EBITDA και κερδών το 2025. Επίσης, το 2024 υπενθυμίζεται ότι δόθηκαν περίπου 84 εκατ. ευρώ για την αποκλήρωση ενδοομιλικών δανείων της ΑΚΤΩΡ, απόρροια του deal εξαγοράς της από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ (μέρος συμφωνίας). Αυτό το ποσό δεν θα βαρύνει τα μεγέθη 2025. Ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι τα μεγάλα έργα προχωρούν κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος, υπενθυμίζοντας την επικείμενη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης στις 30 Νοεμβρίου, όταν μόλις προ 1-2 ετών το εγχείρημα φάνταζε τεχνικά δύσκολο, αλλά και την πρόοδο στο τμήμα που κατασκευάζει η AKTOR στο οδικό έργο Πάτρα – Πύργος, όπου υστερούσε, αλλά πλέον, όπως αναφέρθηκε, ξεπέρασε την ΑΒΑΞ και αναμένει να τελειώσει (το κομμάτι της) μαζί με την ΤΕΡΝΑ το 2025. Επίσης, κατά τον ίδιο, υπάρχει πρόοδος και στο δημόσιο έργο του ΒΟΑΚ (Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος). Προβλήματα υπήρχαν μέχρι πρότινος σε παλιότερα έργα, αλλά και αυτά προχωρούν σταδιακά.
ΣΔΙΤ και Πρότυπες Προτάσεις
Πλέον, ωριμάζουν και οι συνθήκες για την υπογραφή των δύο ΣΔΙΤ για την κατασκευή φοιτητικών εστιών σε Κρήτη και Θεσσαλία, ιδίως το πρώτο έργο, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με τις τραπεζικές δανειοδοτήσεις και έρχεται η έκδοση εγγυητικών, ενώ θέλει περισσότερο χρόνο το έργο (ΣΔΙΤ) για το νέο κτήριο της Γ.Γ. Υποδομών. Μια και ο λόγος για την κατασκευή, ο ίδιος σημείωσε ότι ο όμιλος έχει δύο πτυχία και κατά τη γνώμη του ένα είναι αρκετό. Ωστόσο, αναμένεται ο νέος νόμος, βάσει του οποίου ο όμιλος θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Το ίδιο περιμένει ο κ. Εξάρχου και για τις Πρότυπες Προτάσεις, δηλαδή την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που έχει προαναγγείλει το υπ. Υποδομών και Μεταφορών. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «σκεφτόμαστε να καταθέσουμε πρόταση, αλλά δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε τις αλλαγές, οι προτάσεις είναι χρήσιμες αλλά πρώτα να δούμε τις αλλαγές». Γενικότερα για τα έργα σημείωσε ότι δεν έχουν όλα τα εργοτάξια πρόβλημα προσωπικού (υπάρχουν και υπεργολάβοι με προσωπικό), αν και υπάρχει αυτό το θέμα, που όμως δεν λύνεται με αθρόα εισαγωγή εργατών χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί κάποια δεδομένα.
Το real estate, τα ξενοδοχεία, η FM
Κατά τον ίδιο, ο τομέας real estate έχει ενδιαφέρον, εξ ου και έγινε το deal με την Prodea για την εξαγορά 57 ακινήτων με μακροχρόνιους μισθωτές. Όπως σημείωσε, αναμένεται η ολοκλήρωση της συναλλαγής έως τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2025, καθώς από την Prodea που «θα τρέξει την άσκηση», εκτιμάται ότι θα είναι τους προσεχείς μήνες όλα τα ακίνητα «τακτοποιημένα» (γραφειοκρατικά, πολεοδομικά, ηλεκτρονική ταυτότητα κ.α.). Από τα ακίνητα αναμένει η εισηγμένη EBITDA 40 εκατ. και κέρδη 14 εκατ. το 2025.
Την AKTOR, όπως έχει ήδη ειπωθεί, ενδιαφέρει και ο τομέας ανακατασκευής – ανακαίνισης κατοικιών σε περιοχές που κρίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για προσφορά προσιτής κατοικίας (όχι ως developer), με στόχο να εκμισθώνονται σε μισθωτές πρώτης προτίμησης, ώστε να εξασφαλίζονται σταθερές χρηματοροές. Και αυτό θα γίνει μέσα από ακίνητα τα οποία θα έχουν μικρούς χρόνους επαναμίσθωσης, εάν χρειαστεί, σε καλές τιμές και δυνατότητες εύκολης αξιοποίησης. Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει και για τα ξενοδοχεία προσωπικού, όπως στη Μύκονο όπου και ολοκληρώνονται προσεχώς. Πρόκειται για projects μικρότερου βεληνεκούς που όμως έχουν καλά περιθώρια κέρδους και δεν χρειάζονται μεγάλο equity. Μάλιστα, στον όμιλο δεν αποκλείουν και άλλες κινήσεις, σε νησιά με ανάγκες (π.χ. Σαντορίνη, Πάρος κ.α.), χωρίς να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο τώρα.
Ενδιαφέρον έχει για τον όμιλο και ο πωλώντας facility management καθώς θα υποστηρίξει τόσο τον ευρύτερο τομέα real estate, όσο και τη λειτουργία / συντήρηση των ΑΠΕ.
Ανάπτυξη… επί 5, μέσα σε 2 χρόνια
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, η συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τον Όμιλο, καθώς ήταν η τελευταία στην οποία χρησιμοποιήθηκε το όνομα Intrakat, που πλέον μετονομάστηκε σε Όμιλο Εταιριών AKTOR, στο πλαίσιο της γενικότερης μεταβολής της δομής του. Ο κ. Εξάρχου έκανε ευρεία αναφορά στα πεπραγμένα των τελευταίων δύο ετών, που σηματοδοτήθηκαν από την είσοδο της Winex στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου, κατά τη διάρκεια των οποίων επετεύχθη η εντυπωσιακή βελτίωση των μεγεθών του σε όλα τα επίπεδα.
Ο κ. Εξάρχου επανέλαβε ότι μέσα στην τελευταία 2ετία, από τότε που ο όμιλος γύρισε την «πρώτη σελίδα», σημειώθηκε 5πλασιασμός της ανάπτυξης του γκρουπ (τζίρος 1,1 δις από 225 εκατ. το 2022, EBITDA 60 εκατ. από αρνητικά κατά 3 εκατ., ανεκτέλεστο 4,5 δις από 1,3 δις ευρώ κ.α.). Επίσης, επετεύχθη το στοίχημα να γυρίσει η ΑΚΤΩΡ σε κερδοφορία.
Επιπρόσθετα, υπενθύμισε τον στόχο για την ανάπτυξη συστήματος ψηφιακής παρακολούθησης των έργων, του cash flow κ.α. ώστε να προλαμβάνονται προβλήματα πριν γίνουν αργά αντιληπτά. Όπως και το πρόγραμμα υποτροφιών, αρχικά 50 το 2025, σταδιακά στα 100 ανά χρόνο, ώστε να «βγούνε» εξειδικευμένα στελέχη που θα ταυτιστούν με το όραμα της AKTOR, όπως ο ίδιος ανέφερε.