Αντιμέτωπη με τρεις κύριες προκλήσεις βρίσκεται στην τρέχουσα συγκυρία η βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ιωάννη Γιώτη.
Όπως δήλωσε, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ, η πρώτη μεγάλη πρόκληση αφορά στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα, εν μέσω ισχυρών διακυμάνσεων στις τιμές λόγω μεγάλων αυξήσεων στα κόστη. Παρ’ όλα αυτά, όπως εξήγησε, η βιομηχανία τροφίμων απορρόφησε μεγάλο μέρος των τιμών ώστε να μην περάσουν στον καταναλωτή.
«Η βιομηχανία τροφίμων απορροφά σταθερά σημαντικό μέρος του κόστους. Είδαμε τον Οκτώβριο σταθεροποίηση των τιμών στα ράφια. Όμως παρά τις προσπάθειες, υπάρχει κλίμα δυσπιστίας», τόνισε ο κ. Γιώτης σπεύδοντας να προσθέσει πως «το ποσοστό της δαπάνης για τα τρόφιμα δεν είναι το κύριο βάρος για τα νοικοκυριά, αλλά είναι αντίστοιχα οι δαπάνες για ενοίκια και καύσιμα κλπ, ωστόσο η μείωση της κατανάλωσης είναι καταστροφική».
Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με τον κ. Γιώτη, αφορά στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς μπορεί «τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους στον κλάδο να είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ωστόσο το μέλλον των δεξιοτήτων μοιάζει αβέβαιο».
Η τρίτη δε πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων συνδέεται με την αντιμετώπιση των καταναλωτών. «Το έχω πει πολλές φορές. Για εμάς οι καταναλωτές είναι η περιουσία μας. Εκείνους πρέπει να στηρίζουμε και να διασφαλίζουμε την πρόσβασή τους σε ασφαλή, ποιοτικά και προσιτά προϊόντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας που ανακοίνωσε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εκπέμπει ένα κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον, ενώ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει πως «το εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο του δημογραφικού απειλεί τις προοπτικές της ελληνικές οικονομίας».
Η βιομηχανία τροφίμων έχει επιδείξει αντοχές
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Γιώτης προειδοποίησε ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, στη σκιά της κλιματικής κρίσης και των γεωπολιτικών αναταράξεων, οι προκλήσεις δεν θα πάψουν να υπάρχουν, ωστόσο η βιομηχανία τροφίμων και ποτών παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.
«Στην Ελλάδα η βιομηχανία τροφίμων έχει επιδείξει αντοχές. Είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης δημιουργώντας 460.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, έχοντας κύκλο εργασιών ύψους 17 δισ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά. Προς αυτή την κατεύθυνση επανέλαβε το θεμελιώδες αίτημα του ΣΕΒΤ και δη την ανάγκη «για αναγνώριση και σεβασμό σε έναν κλάδο που συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, σε έναν κλάδο που λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ποιότητας ζωής κάθε πολίτη». «Χρειαζόμαστε στήριξη και εμπιστοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.