Μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας και προσήλωσης στη μείωση του δημόσιου χρέους που θα ανοίξει το δρόμο για νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης θέλει να στείλει η Ελλάδα δρομολογώντας μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου την πρόωρη αποπληρωμή ποσού 7,9 δισ. ευρώ από τα ακριβά διακρατικά δάνεια του πρώτου μνημονίου (GLF), μετά από την έγκριση που έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα μετά επαίνων.
Διαβάστε ακόμα: ESM: Πράσινο φως στην Ελλάδα για πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Τα οφέλη από την κίνηση αυτή είναι πολλαπλά όπως τα περιέγραψε και ο γενικός διευθυντής του ESM Pierre Gramegna. «Η σχεδιαζόμενη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF είναι ένα ακόμη θετικό σημάδι για τις αγορές και αποδεικνύει τη βελτιωμένη δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας», ανέφερε σε δήλωσή του μετά την απόφαση του ESM στην οποία προσθέτει πως η αποπληρωμή θα «φέρει εξοικονόμηση στον ελληνικό προϋπολογισμό και θα ενισχύσει τη διαχείριση ρευστότητας» του ελληνικού δημοσίου.
Στην ίδια δήλωση ο επικεφαλής του ESM – που αποτελεί και τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας μας διακρατώντας το 54% του ελληνικού δημόσιου χρέους- δίνει τα εύσημα στην Ελλάδα σημειώνοντας πως έχει κάνει αλματώδη βήματα στην οικονομική της ανάπτυξης καθώς είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΕΕ έχοντας επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.
Η απόφαση του ESM ήρθε λίγες ημέρες μετά από την έγκριση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025, την ίδια ώρα που άλλες χώρες της ΕΕ είχαν αστερίσκους ή δεν είχαν καταθέσει καν τους δικούς τους προϋπολογισμούς. Στο Μεσοπρόθεσμο η Ελλάδα δεσμεύεται για σταθερή μείωση του χρέους που θα οδηγήσει στο τέλος του 2026 να σταματήσουμε να είμαστε η χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ, αφήνοντας αυτή την αρνητική πρωτιά στην Ιταλία.
Διαβάστε ακόμα: Κομισιόν: Η Ελλάδα στα οκτώ κράτη με «πράσινο φως» για τον Προϋπολογισμό – Σταθερά βιώσιμο το Χρέος
Οι αξιολογήσεις και τα ομόλογα
Όλα τα παραπάνω αναμένεται να φανούν και στις αξιολογήσεις με αποτέλεσμα να αναμένεται εντός των επόμενων μηνών η αναβάθμιση και από τη Moody’s που είναι ο μόνος από τους μεγάλους Οίκους που μας κρατάει εκτός επενδυτικής βαθμίδας αλλά και περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους υπόλοιπους Οίκους αξιολόγησης. Μια πρώτη εικόνα αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή από τη Scope Ratings.
Ενόψει των αναμενόμενων αναβαθμίσεων μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι όπως η Societe Generale συστήνει θετικές θέσεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και των ισχυρών δημοσιονομικών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως την προηγούμενη εβδομάδα το spread των ελληνικών ομολόγων έφθασε στα ίδια επίπεδα με αυτό των γαλλικών ομολόγων, έστω και να αυτό οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην πολιτική αναταραχή στη Γαλλία.
Υπό το πλαίσιο αυτό αναμένεται και επιπλέον ζήτηση για τις νέες ελληνικές εκδόσεις, έστω και αν το εκδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας το 2025 θα είναι πιο περιορισμένο, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρη Τσάκωνα θα αναζητήσουμε από τις αγορές περί τα 8 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Φέτος η χώρα μας προχώρησε σε δύο εκδόσεις μακροχρόνιων ομολόγων (ένα 10ετές ύψους 4 δισ. ευρώ και ένα 30ετές ύψους 3 δισ. ευρώ).
Διαβάστε ακόμα: Τα τρία «όπλα» του ΟΔΔΗΧ - Πιο περιορισμένη η παρουσία στις αγορές το 2025
Οι πρόωρες αποπληρωμές
Πέρα από τα μηνύματα προς τις αγορές με την πρόωρη αποπληρωμή ύψους 7,9 δισ. ευρώ των δανείων του πρώτου μνημονίου η χώρα μας θα εξοικονομήσει περί τα 150 εκατ. ευρώ από τόκους. Αυτή θα είναι η τρίτη πρόωρη αποπληρωμή χρεών μετά από την πρόωρη ολική πληρωμή των δανείων του ΔΝΤ το 2022 και την προπληρωμή 5,29 δισ. το 2023 από το GLF.
Είναι όμως η πρώτη φορά που θα αξιοποιηθεί το «μαξιλάρι διαθεσίμων» των 15,7 δισ. ευρώ που είχε δημιουργηθεί το 2018 για ένα τμήμα του ποσού. Όπως έχει γράψει το insider.gr η σταδιακή απομείωση του μαξιλαριού διαθεσίμων θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια με παρόμοιο ρυθμό, δηλαδή περίπου 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.