Ανάπλαση ΔΕΘ: Μέσω παραχώρησης 40 ετών και 300 εκατ. ευρώ – Αρχές 2025 ο διαγωνισμός, έρχονται «συμμαχίες»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανάπλαση ΔΕΘ: Μέσω παραχώρησης 40 ετών και 300 εκατ. ευρώ – Αρχές 2025 ο διαγωνισμός, έρχονται «συμμαχίες»
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να «βγει» ο διαγωνισμός για την υλοποίησης του έργου «Ανάπλασης της ΔΕΘ». Με μακροχρόνια σύμβαση η εκμετάλλευση. Γιατί χρειάζονται συνεργασίες κατασκευαστών, operators ή και τραπεζών. Τα χρονοδιαγράμματα και το έργο

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να «βγει» ο διαγωνισμός για την υλοποίησης του έργου «Ανάπλασης της ΔΕΘ», που «φιλοδοξεί» να αλλάξει την εικόνα της πόλης και της ίδιας της έκθεσης, φέροντας σειρά άμεσων και έμμεσων οφελών για τους κατοίκους, την Οικονομία και το Περιβάλλον. Η ωρίμανση των διαδικασιών θα γίνει από τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ καλώς εχόντων των πραγμάτων η εκκίνηση των εργασιών μπορεί να γίνει στο β’ εξάμηνο του 2026, εφόσον βέβαια το project προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτά αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, σε σχετικό πάνελ στο πλαίσιο του χτεσινού συνεδρίου 2nd Growthfund Summit στο Ζάππειο που διοργάνωσε το Υπερταμείο, με συμμετοχή και του Αν. Τζήκα (πρόεδρος ΔΕΘ – Helexpo) αλλά και του επικεφαλής του PPF, Π. Σταμπουλίδη.

Η διάρκεια, οι συμμαχίες, το πάρκο, το project

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο αξιοποίησης θα γίνει μέσω σύμβασης παραχώρησης, με την κυριότητα να παραμένει στον φορέα της ΔΕΘ, εκτιμώμενης διάρκειας περίπου 40 ετών, καθώς φαίνεται ότι PPF και σύμβουλοι φέρονται να επιλέγου όσο το δυνατόν πιο μακροχρόνια εκμετάλλευση ώστε να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες. Άλλωστε, το πλάνο προβλέπει προϋπολογισμό περί τα 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί έως 120 εκατ. ως δημόσια συμμετοχή, άρα, οι επενδυτές θα κληθούν να συνεισφέρουν σημαντικά κεφάλαια και να αναλάβουν τραπεζικό δανεισμό. Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, θεωρείται ως πιο πιθανό σενάριο αυτό τα σύμπραξης μεταξύ εταιρειών από τους τομείς κατασκευών – ακινήτων, μαζί με operators, ακόμα και με τη συμμετοχή τραπεζικού ιδρύματος, καθώς, το είδος και το μέγεθος της επένδυσης εκτιμάται ότι απαιτούν συνεργασίες και κοινοπραξίες και όχι αυτόνομη κάθοδο στον διαγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση, στους επόμενους μήνες θα διαφανεί το πραγματικό ενδιαφέρον για το έργο, ενώ ήδη έχουν ακουστεί κάποια πιθανά επιχειρηματικά ονόματα ως πιθανούς «μνηστήρες», με τον κ. Ανδριόπουλο της Dimand (που προωθεί επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη) να έχει δηλώσει παρών για τον διαγωνισμό εάν και εφόσον οι όροι του διαγωνισμού είναι ευνοϊκοί.

Ο κ. Τζήκας σημείωσε ότι για την ανάπλαση της ΔΕΘ, αλλά και την πόλη γενικά, είναι κομβική η λειτουργία του μετρό αλλά και μελλοντικά του οδικού FlyOver. Κατά τον ίδιον, σχεδόν 110 στρέμματα θα αποτελέσουν πάρκο για την πόλη (σχεδόν το 60% του οικοπέδου). Σε γενικές γραμμές, το πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μεσαίου μεγέθους εκθεσιακού κέντρου (κατά τον ίδιον δεν χρειάζονται φαραωνικά μεγέθη), περίπου επιφάνειας 60.000 τ.μ., που θα έχει και χρήσεις για ξενοδοχείο και υπόγειο παρκινγκ, που μπορούν να προσελκύσουν ιδιώτες για επιπλέον έσοδα. Όπως πρόσθεσε ο κ. Σταμπουλίδης, η διαδικασία επιλογής τεχνικού συμβούλου ολοκληρώνεται και θα ανακοινωθεί προσεχώς, ενώ στο PPF αναμένουν να δούνε την ανταπόκριση της αγοράς καθώς έχουμε να κάνουμε με παραχώρηση, άρα χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια.

Όπως και πρόσφατα είχε αναφέρει το insider.gr,, η Δημόσια Συμμετοχή δύναται να ξεπεράσει το 1/3 του προϋπολογισμού του έργου με εξασφαλισμένους πόρους έως 120.000.000 ευρώ (αθροιστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας).

Σε συμφωνία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, περί το 60% της έκτασης θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, επιφάνειας 100 χιλιάδων τ.μ., ανοιχτό για τους πολίτες, ενώ περιμετρικά της ΔΕΘ θα υπάρχουν 10,8 χιλιάδες τ.μ. κοινόχρηστων χώρων, που θα συνδυαστούν με το μελλοντικό πάρκο 11,5 χιλιάδες τ.μ. της Αγίας Φωτεινής και με 2,7 χιλιάδες τ.μ. πρασίνου περιμετρικά του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει πάνω από 3 χιλιάδες δενδροφυτεύσεις. Ακόμη, προβλέπει την τμηματική ολοκλήρωση των έργων και παρεμβάσεων. Αυτό σημαίνει πως το σύνολο της εκθεσιακής δραστηριότητας, όπως και οι εμβληματικές Εκθέσεις ΔΕΘ και AGROTICA θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται, παράλληλα με το κατασκευαστικό έργο. Μετά την ανάπλαση, τη λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου θα έχει η ΔΕΘ-HELEXPO, ενώ ο ανάδοχος θα μπορεί να αξιοποιεί εμπορικά τους χώρους για την οργάνωση γεγονότων. Επί του παρόντος, εξετάζεται και το ενδεχόμενο παραχώρησης του χώρου, στη βάση συμφωνημένου μοντέλου συνεργασίας.

Το ενδιαφέρον της αγοράς

Αν προκύψει επενδυτικό ενδιαφέρον, προχωρήσει ο διαγωνισμός και τηρηθούν, σε έναν βαθμό, τα χρονοδιαγράμματα, βάσει παλιότερου σχεδιασμού προβλέπεται το Β’ εξάμηνο 2026 να ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος (θα υλοποιείται και θα παραδίδεται τμηματικά, ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης) και έως το 2031 εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών.

Το έργο «Ανάπλαση της έκτασης της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, μέσω σύμβασης παραχώρησης» εντάχθηκε στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας δυνάμει της με αρ. πρωτ. 1912/13.06.2024 Απόφασης της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε ως φορέας ωρίμανσης και διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας (και κάθε διαδικασίας ανάθεσης) των συμβάσεων για την υλοποίησή του.

Στο προκαταρτικό market sounding που πραγματοποιήθηκε από το Υπερταμείο είχε φανεί ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς ιδιώτες επενδυτές, ωστόσο θα εξαρτηθεί από τους τελικούς όρους του διαγωνισμού, κυρίως ως προς το μοντέλο ανάπτυξης και τον τρόπο αποζημίωσης του αναδόχου. Η Δημόσια Συμμετοχή είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να καλυφθεί το «χρηματοδοτικό κενό», να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου και να είναι ελκυστική η επένδυση για Ιδιώτη επενδυτή. Επιπλέον, πρόκειται για ένα έργο καταλυτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης και την ευημερία των πολιτών. Άλλωστε, η πρακτική των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων είναι ότι οι υποδομές αυτού του τύπου είναι δημόσιου χαρακτήρα.

Το εκθεσιακό και συνεδριακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΘ-HELEXPO θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί στη βάση των αναγκών που εμφανίζονται στην αγορά. Το περιεχόμενο των νέων Εκθέσεων/Συνεδρίων θα διαμορφωθεί σε επόμενο διάστημα μετά από την εκπόνηση της σχετικής έρευνας και του business plan της ΔΕΘ-HELEXPO. Ήδη η εταιρεία ενισχύειτο χαρτοφυλάκιο των εκθέσεών της με νέα προϊόντα. Μάλιστα, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ξένους διοργανωτές να μεταφέρουν εκθεσιακή δραστηριότητα από άλλες πόλεις του εξωτερικού στη Θεσσαλονίκη.

Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι το όφελος για την πόλη είναι τάξης μεγέθους των 500 εκατ. ετησίως, αγγίζοντας συνολικά την αλυσίδα αξίας των επαγγελματικών εκδηλώσεων (διαμονή, F&B, retail, κ.α.). Επομένως, και τα έμμεσα έσοδα για το Δημόσιο θα ενισχυθούν σημαντικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αλλαγές στα συστήματα πληρωμών – Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία - Το μήνυμα της Καρέλιας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider