Σε σταθερά ανοδική πορεία παραμένει η ελληνική οικονομία αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας στο τελευταίο σημείωμά τη που μεταξύ άλλων σημειώνει την έστω και οριακή επιτάχυνση της ανάπτυξης τρίτου τριμήνου στο 2,4%, κυρίως λόγω της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την ΤτΕ τα «soft data» δηλαδή ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) και ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) αν και καταγράφουν μια ελαφρά πτώση το Νοέμβριο παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Από την άλλη τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας παραμένουν γενικά θετικά. Οι περισσότεροι δείκτες εξακολουθούν να κινούνται σε θετικό επίπεδο (π.χ. βιομηχανική παραγωγή, κατασκευές, τουρισμός και στοιχεία για την αγορά εργασίας). Οι λιανικές πωλήσεις και η πιο αδύναμη αύξηση των εξαγωγών αγαθών σε συνδυασμό με την επιταχυνόμενη αύξηση των εισαγωγών αποτελούν τις βασικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας αυτή την στιγμή.
Οι βασικές προκλήσεις
Στο σημείωμα για την ελληνική οικονομία της ΤτΕ αναφέρει και μια σειρά από βασικές προκλήσεις για την οικονομικής πολιτικής της χώρας:
Ως βασικές βραχυπρόθεσμες προκλήσεις σημειώνει τον έλεγχο του πληθωρισμού, την επιτάχυνση των επενδύσεων, την αντιμετώπιση των ελλείψεων στην αγορά εργασίας, τη διαχείριση της δημοσιονομικής σταθερότητας και την αποδοτική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τονίζει ακόμη και τη σημασία του σωστού σχεδιασμού των δράσεων για την κλιματική αλλαγή και τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια.
Στις μεσομακροπρόθεσμες προκλήσεις σημειώνει: Τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη. Μια ακόμη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίες. Σημαντική σύμφωνα με την ΤτΕ είναι και η ενίσχυση της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και η προώθηση της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στη χώρα.