Με το βλέμμα στις αναδυόμενες αγορές – Πού στοχεύει η οικονομική διπλωματία το 2025

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με το βλέμμα στις αναδυόμενες αγορές – Πού στοχεύει η οικονομική διπλωματία το 2025
Οι βασικοί στόχοι της γενικής γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και οι δράσεις εξωστρέφειας για τη νέα χρονιά.

Η ενίσχυση της συνεργασίας με παραδοσιακούς, στρατηγικούς εταίρους της χώρας μας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερική, αλλά και η στόχευση για τη δημιουργία εμπορικών και οικονομικών δεσμών σε αναδυόμενες αγορές της Ασίας, της Νοτίου Αμερικής αλλά και της Υποσαχάριας Αφρικής είναι οι βασικές αρχές του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2025 (ΕΣΣΕ 2025) που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το 2025 θα είναι η πέμπτη χρόνια του ΕΣΣΕ και ειδικά φέτος παρουσιάστηκε νωρίτερα από ποτέ με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφεειας, Δημήτρη Σκάλκο, να έχουν βάλει σε προτεραιότητα τον σχεδιασμό. Και αυτό διότι κρίθηκε ότι δεδομένων έντονων διεθνών γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση των δράσεων εξωστρέφειας για το 2025.

Τρεις στρατηγικοί στόχοι

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2025, που φέτος συγκεντρώνει σχεδόν 650 δράσεις, διαρθρώνεται σε τρεις στρατηγικούς στόχους ως εξής:

  • ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδος σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο ( σε διακρατικό επίπεδο -G2G)
  • ανάδειξη της οικονομικής και εμπορικής θέσης σε διμερές επίπεδο (G2G και B2B)
  • ενίσχυση δομών εξωστρέφειας (ΥΠΕΞ και εποπτευόμενοι φορείς, Κυβερνητικές Επιτροπές, ψηφιακά εργαλεία κ.α.).

Οι αγορές – στόχοι

Ειδικότερα από τις συνολικά 649 δράσεις που περιλαμβάνει το ΕΣΣΕ 2025 οι 524 είναι δράσεις προώθησης διμερούς συνεργασίας, δικτύωσης, προβολής και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, που συμβάλλουν στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και ενισχύουν την προσέλκυση επενδύσεων. Οι 64 είναι δράσεις σε πολυμερές επίπεδο με ενεργή συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και οι υπόλοιπες 61 είναι οριζόντιες δράσεις στην Ελλάδα με φιλοξενία συνόδων διεθνών οργανισμών, εκθέσεων και συνεδρίων.

Το ΕΣΣΕ 2025 εντοπίζει 50 αγορές-στόχους με τις περισσότερες δράσεις σχεδιάζονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (231 δράσεις), στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (84), στην Ασία (75), στα Δυτικά Βαλκάνια (59), στη Βόρεια Αμερική (52), την Αφρική (11), τη Κεντρική και Νότια Αμερική (8) και την Αυστραλία (4)

Τι είναι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ)

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ) αποτελεί μία πρωτοβουλία υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας η οποία ξεκίνησε το 2021. Στην διαδικασία εκπόνησής του συμμετέχουν, εκτός από το Υπουργείο Εξωτερικών και τους αρμόδιους εποπτευόμενους φορείς, και άλλα Υπουργεία, Περιφέρειες και παραγωγικοί φορείς.

Βασικοί στόχοι είναι η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδος σε διεθνές, περιφερειακό και διμερές επίπεδο. Τα κομβικά σημεία επιτυχίας του ΕΣΣΕ είναι η κοινή στόχευση, ο καλύτερος συντονισμός και η δέσμευση για την υλοποίηση των δράσεων. Μια ακόμη βασική στόχευση του ΕΣΣΕ είναι η υλοποίηση συνεργειών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το ΕΣΣΕ 2024 περιλάμβανε 645 δράσεις, εκ των οποίων 43 δράσεις σε πολυμερείς οργανισμούς, 72 οριζόντιες δράσεις, και 530 δράσεις, που αφορούσαν διμερείς συνεργασίες σε 53 αγορές – στόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider