Επιφύλαξη ως προς την εκπλήρωση του οροσήμου για το έργο «Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα» εκφράζει το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο πλαίσιο της έκθεσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), που δημοσιοποίησε χθες, Τετάρτη (9/1).
Το έργο, το οποίο περιλαμβάνει 118 υποέργα, αφορά παρεμβάσεις με αντικείμενο την αναβάθμιση της νοσοκομειακής υποδομής (κατασκευή, συντήρηση, εκσυγχρονισμό και επέκταση κτιριακών υποδομών) σε 80 δομές υγειονομικής περίθαλψης και στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) στη χώρα.
Στόχος είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής και αναβάθμισης των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρομηχανολογικών και ηλεκτροτεχνικών υποδομών, των εγκαταστάσεων στέγασης και των υποδομών με εξοπλισμό, καθώς και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των συσκευών, με ημερομηνία εκπλήρωσης στόχου την 31η.12.2025.
Ο έλεγχος περιορίστηκε στις διαδικασίες που αφορούν στην υλοποίηση των 20 υποέργων νοσοκομείων της 1η ΥΠΕ, αριθμός ο οποίος κρίθηκε επαρκής για την εξαγωγή ελεγκτικών συμπερασμάτων.
Κενά στην παρακολούθηση
Η έκθεση διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι για το έργο δεν περιλαμβάνεται στο οικείο Τεχνικό Δελτίο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα με ορισμό των ενδιάμεσων σταδίων κατά τη διάρκεια υλοποίησης και τις ενδιάμεσες ημερομηνίες εκπλήρωσης των αναγκαίων ενεργειών μέχρι την ημερομηνία επίτευξης του οροσήμου.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι στο πληροφοριακό σύστημα ΟΠΣ ΤΑ δεν έχουν καταχωρηθεί Δελτία Προόδου Ενεργειών Ωρίμανσης για τα έργα υλοποίησης της 1ης ΥΠΕ, ενώ δεν έχουν καταχωρηθεί τα κατ’ ελάχιστον μηνιαία δελτία παρακολούθησης της υλοποίησης της σύμβασης για όσα από τα έργα αυτά είχαν συμβασιοποιηθεί (2 εξ’ αυτών).
«Η μη τήρηση των διαδικασιών αυτών έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία παρακολούθησης εντός του ΟΠΣ ΤΑ των σταδίων υλοποίησης των έργων», τονίζει η έκθεση, που περιλαμβάνεται στο Ετήσιο Πρόγραμμα Ελέγχων 2024.
- Διαβάστε ακόμα - Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πέντε «καμπανάκια» και οι συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου – Τι απαντά το ΥΠΕΘΟ
Οριακή η κατάσταση των έργων
Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά τη διάρκεια του ελέγχου αναφέρθηκε ότι το έργο είχε ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τον Ιούνιο του 2021, με το Υπουργείο Υγείας να έχει την ευθύνη για την επιλογή των έργων, χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη αναγκών.
Στα ενταγμένα στο έργο νοσοκομεία με φορέα υλοποίησης την 1η ΥΠΕ, που συνιστούν το 30% των συνολικά ενταγμένων νοσοκομείων και τα οποία εκτελούνται με τη διαδικασία μελέτης – κατασκευής, λόγω έλλειψης προμελετών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, διαπιστώθηκε ότι το 65% είναι στη φάση αξιολόγησης των προσφορών, το 30% στη φάση προετοιμασίας του διαγωνισμού, ενώ για το 1% έχει κηρυχθεί άγονος ο διενεργηθείς διαγωνισμός.
Βάσει της έκθεσης, η κατάσταση των έργων (status), όπως παρουσιάστηκαν κατά τον χρόνο του ελέγχου, κρίνεται οριακή σε σχέση με την ολοκλήρωσή τους εντός της καταληκτικής προθεσμίας επίτευξης του οροσήμου.
Εξηγώντας τους λόγους, τονίζεται ότι από την επισκόπηση των αποφάσεων ένταξης και των σχετικών διακηρύξεων προκύπτει μια καθυστέρηση περίπου 5 μηνών στις ημερομηνίες δημοσίευσης των διακηρύξεων, σε σχέση με εκείνες που αναφέρονταν ως εκτιμώμενες στις οικείες αποφάσεις ένταξης των υποέργων.
Παράλληλα, από την επεξεργασία των στοιχείων των διακηρύξεων προκύπτει ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης των έργων υπολογίζεται από 11 έως 18 μήνες από την υπογραφή των συμβάσεων, γεγονός που καθιστά φιλόδοξη την εκπλήρωση του οροσήμου στην εκτιμώμενη ημερομηνία (31.12.2025). Τέλος, εντός του ΟΠΣ ΤΑ δεν περιλαμβάνονται έγγραφα από τα οποία να προκύπτει η λήψη συγκεκριμένων διορθωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων.
Σημειώνεται ότι σοβαρές ελλείψεις στην παρακολούθηση και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων εντοπίζει η έκθεση στη «μεγάλη εικόνα» των έργων του «Ελλάδα 2.0» και όχι μόνο στις δομές υγείας. Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα που δίνει στην απάντησή της η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.