Στο μικροσκόπιο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνει για άλλη μια φορά η ελληνική οικονομία, καθώς τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί ένα μπαράζ διαβουλεύσεων που θα ολοκληρωθούν στις 18 με 20 Φεβρουαρίου, όταν σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθούν τη χώρα μας τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Κομισιόν.
Οι επαφές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως λέγεται το πακέτο συστάσεων της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ που γίνεται δύο φορές τον χρόνο, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τον Μάιο.
Και αν τα προηγούμενα χρόνια το βάρος έπεφτε στα πρωτογενή πλεονάσματα και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, τώρα οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν οι επενδύσεις και η καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Η προσοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης
Ένα ζήτημα που αναμένεται να διερευνηθεί σε βάθος είναι και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να στέλνουν δύο φορές το χρόνο στην Κομισιόν, αναλυτικά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης με αναφορά για το αν προχωρά κανονικά ή καθυστερεί το κάθε έργο και μεταρρύθμιση.
Πέρα όμως από την πορεία υλοποίησης του «Ελλάδα 2.0» οι επαφές αναμένεται να επικεντρωθούν σε ευρύτερα θέματα που έχουν να κάνουν με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την ελληνική οικονομία και ειδικά στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων όπως το επενδυτικό κενό, το έλλειμμα εξωτερικού ισοζυγίου και η ανταγωνιστικότητα.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλαγή «πίστας» στην εικόνα της Ελλάδας στην ΕΕ - «Καμπανάκια» για ακρίβεια, εξαγωγές και Ταμείο Ανάκαμψης
Σχετικά καμπανάκια είχαν χτυπήσει εξάλλου και αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες, όπως εξηγούσε αναλυτικά το insider.gr, ενώ καθόλου τυχαίο δεν θεωρείται και το μήνυμα που έστειλε πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής για Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο.
Φέτος, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στο ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ενδιάμεση επανεξέταση όλων των προγραμμάτων. Το ΕΣΠΑ βρίσκεται ουσιαστικά ακόμη στην αρχή και έχει ακόμη πέντε χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί, αλλά θα πρέπει να γίνει ένας λογαριασμός και να προχωρήσουν όσες αλλαγές είναι απαραίτητες στις δράσεις και στα έργα που φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσουν για να μην χαθούν κονδύλια.
Τα δύο πορίσματα
Από το φθινοπωρινό πακέτο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου εκκρεμούν και δύο πορίσματα που αφορούν τη χώρα μας. Το πρώτο έχει να κάνει με τις λεγόμενες «μακροοικονομικές ανισορροπίες» που εντόπισαν οι ευρωπαϊκές Αρχές στην Ελλάδα και άλλες οχτώ χώρες. Το δεύτερο πόρισμα έχει να κάνει με την απασχόληση και την κοινωνική προστασία, καθώς η ΕΕ σημειώνει πως η χώρα μας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και της κοινωνικής ένταξης, με τους περισσότερους δείκτες να υποδεικνύουν μια «κρίσιμη κατάσταση».