Ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), παρέμεινε σταθερός στο 4,7% τον Δεκέμβριο του 2024 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 18 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες (p.p.) ή περισσότερο, στη Λετονία, την Κόστα Ρίκα, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία και την Ιαπωνία. Υποχώρησε σε 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, όπου υποχώρησε κατά 2,7 p.p., ενώ παρέμεινε σταθερή ή γενικά σταθερή σε 12 χώρες. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 2,9% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat.
Ο ενεργειακός πληθωρισμός του ΟΟΣΑ αυξήθηκε απότομα. Η αύξηση του ενεργειακού πληθωρισμού του ΟΟΣΑ αντισταθμίστηκε κάπως από την οριακή μείωση του δομικού πληθωρισμού του ΟΟΣΑ (πληθωρισμός μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια). Ο πληθωρισμός των τροφίμων του ΟΟΣΑ παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός.
Ο ετήσιος πληθωρισμός του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε στο 5,2% το 2024, 1,6 π.μ. κάτω από το επίπεδο του 2023. Αυτό είναι περίπου 4 p.p. κάτω από την κορυφή του 2022, αλλά υπερδιπλάσια από το 2019.
Ο πληθωρισμός τροφίμων
Ο πληθωρισμός των τροφίμων και ο δομικός του ΟΟΣΑ, στο 4,6% και 5,7% αντίστοιχα, ήταν κάτω από τα επίπεδα του 2023, ενώ ο πληθωρισμός της ενέργειας ανήλθε σε 0,6% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, καλύπτοντας τη μεγάλη διασπορά μεταξύ των χωρών.
Τον Δεκέμβριο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός στην περιοχή της G7 αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο 2,8%, από 2,6% τον Νοέμβριο. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στην Ιαπωνία όπου ο συνολικός πληθωρισμός έφτασε το 3,6%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2023, μετά τη μείωση των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Αυξήθηκε επίσης στη Γερμανία, τη μόνη χώρα της G7 με επιτάχυνση του πυρήνα του πληθωρισμού, και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στον μετρούμενο πληθωρισμό σε όλες τις χώρες της G7 εκτός από την Ιαπωνία, όπου η συνδυασμένη συνεισφορά του πληθωρισμού των τροφίμων και της ενέργειας ξεπέρασε αυτή του δομικού πληθωρισμού.
Στη ευρωζώνη
Στη ζώνη του ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε περαιτέρω στο 2,4% τον Δεκέμβριο από 2,2% τον Νοέμβριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός της ενέργειας ήταν κοντά στο μηδέν αφού ήταν αρνητικός για τέσσερις μήνες, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων και του πυρήνα παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθεροί. Τον Ιανουάριο του 2025, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν γενικά σταθερός στη ζώνη του ευρώ, φθάνοντας το 2,5%. Ο δομικός πληθωρισμός εκτιμήθηκε ότι παρέμεινε σταθερός και ο πληθωρισμός της ενέργειας αυξήθηκε.
Στο G20, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 5,1% τον Δεκέμβριο από 5,7% τον Νοέμβριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο δομικός πληθωρισμός στην Αργεντινή μειώθηκε αισθητά τον Δεκέμβριο, αλλά οι τιμές παρέμειναν υπερδιπλάσιες από τον Δεκέμβριο του 2023. Ο πληθωρισμός παρέμεινε γενικά σταθερός, όπου η Κίνα, η Νότια Αραβία, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική, η Ινδονησία στο 0,1%.