Με ένα εγχειρίδιο ανάλογο αυτού του 2017, όταν ο Τραμπ ανέλαβε τα ηνία της αμερικανικής προεδρίας, και με διάφορες αναπροσαρμογές αναμένεται να απαντήσει η Ευρώπη στους πιθανούς δασμούς των ΗΠΑ.
Το 2018, η ΕΕ ανταπέδωσε άμεσα τους δασμούς των ΗΠΑ, αλλά διατήρησε μια ρεαλιστική προσέγγιση. Η Κομισιόν απάντησε μέσω δύο σταδίων στις ΗΠΑ. Η πρώτη δέσμη δασμών της ΕΕ εισήχθη περίπου 20 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος των δασμών των ΗΠΑ στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Να σημειωθεί πως σήμερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δασμούς στα δύο παραπάνω. Η δεύτερη δέσμη δασμών δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αλλά επρόκειτο να εφαρμοστεί στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ εντός τριών ετών.
Το βασικό σενάριο της Goldman Sachs είναι ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα στοχεύουν σε ένα περιορισμένο σύνολο τομέων της ΕΕ, δηλαδή αυτοκίνητα και κρίσιμα αγαθά (αξίας περίπου 190 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές), με τον κίνδυνο οι δασμοί να λάβουν πιο ευρεία χαρακτηριστικά.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση των δασμών στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και επιβολή δασμών 10% σε όλες τις κρίσιμες εισαγωγές - ένα μεγάλο σύνολο αγαθών που κυμαίνονται από μέταλλα και ορυκτά έως φαρμακευτικά προϊόντα - από όλους τους εμπορικούς εταίρους.
Εάν εφαρμοστούν αυτοί οι δασμοί, οι αναλυτές αναμένουν από την ΕΕ να ανταποκριθεί με έναν παρόμοιο τρόπο με αυτόν του 2018. Επομένως, τα αντίποινα της ΕΕ θα ξεκινήσουν αυξάνοντας τους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα των ΗΠΑ που ισοδυναμούν με περίπου το 50% της αξίας των εξαγωγών της ΕΕ που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς. Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα κινούσε επίσης εμπορική διαμάχη στον ΠΟΕ, διατηρώντας το δικαίωμα περαιτέρω αύξησης των δασμών σε μεταγενέστερο στάδιο.
Επιπλέον, η ΕΕ έχει πλέον τη δυνατότητα να κλιμακώσει την απάντησή της με αντίποινα στις εξαγωγές υπηρεσιών των ΗΠΑ, χάρη στο νέο Μέσο αποτροπής μέτρων εξαναγκασμού (ACI). Η ΕΕ έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα σε αγαθά με τις ΗΠΑ, αλλά το εμπορικό της έλλειμμα στον τομέα των υπηρεσιών έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2018 σε σχεδόν 150 δισ. ευρώ ετησίως.
Το νέο ACI, που εισήχθη το 2023, επιτρέπει στην ΕΕ να επιβάλει ένα ευρύ φάσμα πιθανών δασμών και περιορισμών στο «εμπόριο υπηρεσιών» και στις «σχετικές πτυχές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας». «Αν και πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα διατηρήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης, οι εκτεταμένες εμπορικές τριβές ή ιδιαίτερα οι επιθετικοί δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν άνευ προηγουμένου περιορισμό στις εισαγωγές υπηρεσιών των ΗΠΑ» αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.