Βουνό παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου φτάνοντας στα τέλη του προηγούμενου έτους τα 2,3 δισ. ευρώ, κατά 246 εκατ. ευρώ παραπάνω από το κλείσιμο του 2023. Και αυτό μετά από ένα μπαράζ πληρωμών που πραγματοποιήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες του 2024 που μείωσε τα ληξιπρόθεσμα που είχαν συσσωρευτεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Στα ποσά των ληξιπρόθεσμων οφειλών έρχονται να προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των χρημάτων που χρωστάει το Δημόσιο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις σε πάνω από 3 δισ. ευρώ.
Οι περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, περίπου το 50% του συνολικού ποσού, αφορούν την υγεία. Πάντως, το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του έτους και διαμορφώθηκε στα 1,164 δισ. στα τέλη Δεκεμβρίου από τα 1,463 δισ. που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου του 2024.
Τα χρέη πληρωμών του ΕΟΠΥΥ ήταν στα 208 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς από 190 εκατ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν. Τα ποσά αυτά είναι δεν είναι πραγματικά, καθώς από τα στοιχεία δεν έχει αφαιρεθεί το clawback και το rebate που επιβάλλεται στους προμηθευτές Υγείας.
Αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αποδίδουν τις καθυστερήσεις σε διάφορες δυσλειτουργίες, όπως οι αργές διαδικασίες και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ρυθμιστικές υποχρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό επίπεδο ληξιπρόθεσμων οφειλών παραμένει υψηλό και εξακολουθεί να αποτελεί ένα «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία, το οποίο άλλωστε παρακολουθούν και από κοντά τα στελέχη της Κομισιόν όπως φαίνεται και συνεχώς από τις εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το συγκεκριμένο θέμα, όχι μια αλλά δύο φορές: Μια φορά επειδή δεν εφαρμόζεται η Κοινοτική Οδηγία για τις πληρωμές μέσα σε 30 ημέρες από τις Αρχές του Δημοσίου και μια φορά για τις υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία.
Ειδικά για τα χρέη των νοσοκομείων η μείωση αποδίδεται από τους εκπροσώπους της Κομισιόν στην λειτουργία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).
Σε ό,τι αφορά τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα τέλη του προηγούμενου έτους ήταν στα 585 εκατ. ευρώ από τα 533 εκατ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2024. Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των οφειλών αφορά τα εφάπαξ.
Αυξημένες εμφανίζονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στα 150 εκατ. ευρώ από 80 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2024, πρόκειται κυρίως για εργολήπτες του δημοσίου ή και άλλους δικαιούχους συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων.
Τη μεγαλύτερη αύξηση, πάντως, εμφανίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυρίως των Δήμων που ήταν στα τέλη του 2024 στα 231 εκατ. ευρώ από 170 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς.
Εκκρεμούν επιστροφές φόρων 731 εκατ. ευρώ
Την ίδια στιγμή οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στα τέλη του 731 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 331 εκατ. ευρώ ήταν οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές. Από αυτό το ποσό, πάντως, τα 210 εκατ. ευρώ θεωρούνται ότι δεν μπορούν να αποπληρωθούν για διάφορους λόγους όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών. Έτσι, οι «καθαρές» ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων υπολογίζονται από το ΥΠΕΘΟ στα 121 εκατ. ευρώ.