(upd 13:15) Στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στις σημαντικές προκλήσεις που δημιουργούν η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις συμφώνησαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα.
«Είναι κοινή διαπίστωση πως στους εμπορικούς πολέμους δεν υπάρχουν νικητές. Σε αυτή τη ρευστή συγκυρία είναι σημαντικό να περιφρουρήσουμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την επίτευξη μιας επωφελούς λύσης και για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μετά τη συνάντηση τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών και με άλλες χώρες.
Οι δύο υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν και για τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αλλά και το ζήτημα για τις αμυντικές δαπάνες. «Εξέθεσα στον πρόεδρο του Eurogroup τις ελληνικές θέσεις για την ταχεία ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες με τρόπο που θα βοηθήσει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», είπε ακόμη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
H Ελλάδα δεν χαρακτηρίζεται πλέον από την κρίση αλλά την επιτυχία
Είναι σημαντικό πως η Ελλάδα δεν χαρακτηρίζεται πλέον από την κρίση αλλά από την επιτυχία και την ανάκαμψη, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου εκφράζοντας την πεποίθηση του πως ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα συνεχίσει την πρόοδο που έχει καταγραφεί. «Διαπιστώσαμε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση μας πως το Eurogroup απέκτησε ένα πολύ σοφό και αποτελεσματικό μέλος», είπε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών μιλώντας για τον Κυριάκο Πιερρακάκη.
Ο κ. Ντόναχιου έκανε ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού διαπιστώνοντας πως έχει γίνει πρόοδος αλλά παραμένουν δυσκολίες, και αυτό όπως είπε είναι κάτι που αναγνωρίζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Σημείωσε πως βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων της χώρας με την Ιρλανδία και υπογράμμισε πως ειδικά σε αυτή τη συγκυρία η στενή συνεργασία και η φιλία μεταξύ κρατών είναι ιδιαίτερα σημαντική.
«Μέσα στο ευρώ θα βρούμε το σωστό μείγμα πολιτικής που θωρακίζει την οικονομία και εξασφαλίζει τη δυναμική της ανάπτυξης», είπε ακόμη ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε πως η συνεργασία θα συνεχιστεί για μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η τραπεζική ένωση και η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αλλά και σε άλλα κρίσιμα έργα όπως τo ψηφιακό ευρώ.
Στη συνάντηση, που συμμετείχε όλο το οικονομικό επιτελείο και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Μιχάλης Αργυρού, συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να πάρει η Ευρώπη απέναντι στην πολιτική Τραμπ αλλά και για τις αμυντικές δαπάνες.
Προηγήθηκε νωρίτερα σήμερα η συνάντηση του κ. Ντόνιαχιου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ανάρτηση του ΥΠΕΘΟ
Σε ανάρτησή του μετά τη συνάντηση, ο Κυρ. Πιερρακάκης ανέφερε:
«Υποδέχτηκα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον Υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας και Πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe σε μία διαφορετική Ελλάδα σε σχέση με το παρελθόν. Σε μια χώρα με ανάπτυξη, που μειώνει το χρέος της ταχύτατα, ελέγχει τις δαπάνες της, αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους. Σε μια οικονομία που δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, που πετυχαίνει τους στόχους της και παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορεί να στηρίζει τους πολίτες της, οι οποίοι είναι στο επίκεντρο κάθε απόφασης μας.
Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι η πυξίδα της πολιτικής μας. Είναι το θεμέλιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη που λειτουργεί για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτοί που ζούμε.
Συζητήσαμε εκτενώς τις διεθνείς εξελίξεις και τις αμερικανικές αποφάσεις σχετικά με την επιβολή δασμών. Ιρλανδία και Ελλάδα, ενεργά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, συμφωνούμε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές.
Μέλημά μας, μέλημα όλων των χωρών της Ευρωζώνης, είναι η διαφύλαξη του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες και η αναπτυξιακή τροχιά των οικονομιών μας. Κοινός μας στόχος είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα είναι επωφελής για όλους.
Ταυτόχρονα, θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στην προσπάθεια για μια σειρά από μεταρρυθμίσεις εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μέσω της κατάργησης των εσωτερικών ρυθμιστικών εμποδίων και της απλούστευσης διαδικασιών και γραφειοκρατίας.
Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την ανάγκη ταχείας ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες με τρόπο που θα ωφελήσει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Ελλάδα, η άμυνα είναι εθνική υπόθεση. Σε αυτή τη δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία, είναι εξαιρετικά σημαντικό όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να μπορούν να επενδύσουν στην ασφάλειά τους»