Έκκληση προς τους εκπροσώπους της αγοράς και δη τη βιομηχανία τροφίμων, τις πολυεθνικές και τα σούπερ μάρκετ, να μην προχωρήσουν σε νέο κύμα ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής το προσεχές διάστημα, απηύθυνε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος σε έκτακτη συνάντηση που είχε μαζί τους.
Την ώρα που ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα έχει μηδενιστεί, παρουσιάζοντας καλύτερη εικόνα έναντι των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, νέο γύρο ανησυχιών προκαλούν οι διεθνείς πιέσεις που ασκούνται το τελευταίο διάστημα σε βασικά αγαθά και δη στο κακάο, τον καφέ, τον χυμό πορτοκαλιού και το κρέας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από την αγορά να συνεχίσει να «βάζει πλάτη» ώστε να διατηρηθεί σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα ο πληθωρισμός των τροφίμων και να μην πάρουν ξανά την ανιούσα οι τιμές σε μια σειρά από βασικά είδη διατροφής τα οποία έχει ανάγκη κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Συγκεκριμένα, ζήτησε από τους εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων και των σούπερ μάρκετ να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να μην επιτρέψουν καμία νέα ανατίμηση σε βασικές κατηγορίες τροφίμων. Σε ό,τι δε αφορά τα αγαθά τα οποία βρίσκονται στη δίνη των διεθνών πιέσεων τη δεδομένη στιγμή και δη το κακάο, τον καφέ, τους χυμούς και το μοσχαρίσιο κρέας, ο υπουργός αιτήθηκε εάν και εφόσον υπάρξουν ανατιμήσεις, να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. «Ζητώ από εσάς το εξής: Χαμηλά οι ανατιμήσεις στα προϊόντα που ασκείται πίεση και καμία ανατίμηση σε ο,τιδήποτε άλλο», φέρεται να διεμήνυσε ο κ. Θεοδωρικάκος στους εκπροσώπους της αγοράς. «Οι πιέσεις σε καφέ, κακάο, χυμούς και κρέας δεν έχουν καμία σχέση με εθνικές πολιτικές. Δεν είναι ελληνικοί οι λόγοι που ανεβαίνουν οι τιμές τους», φέρεται να είπε, ενώ αναφερόμενος στον χαμηλό πληθωρισμό των τροφίμων έκανε λόγο για «ένα κεκτημένο που θέλω να διατηρηθεί».
Παράθυρο για νέα παράταση στο πλαφόν του περιθωρίου κέρδους
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης στο πλαφόν που έχει επιβληθεί στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων και μετά τις 30 Απριλίου 2025 που είναι η καταληκτική ημερομηνία, μετά την τετράμηνη επέκταση που δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ενώ δεν δίστασε να επαναλάβει προς τους εκπροσώπους της αγοράς πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.
«Η βιομηχανία τροφίμων στη χειρότερη περίοδό της»
Μετά το πέρας της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της αγοράς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ιωάννης Γιώτης, ανέφερε πως «η βιομηχανία τροφίμων βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο της ζωής της. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Υπάρχουν πάρα πολλές πρώτες ύλες που αυξάνουν πάρα πολύ και για εμάς, η πρώτη ύλη είναι τουλάχιστον το 50% του κόστους μας».
«Για εμάς τη βιομηχανία τροφίμων το χειρότερο πρόβλημά μας, ο χειρότερος εχθρός μας είναι η ακρίβεια. Δεν μας συμφέρει να ακριβύνουν τα προϊόντα μας, γιατί όταν ακριβαίνει το προϊόν, δεν πουλάει το προϊόν», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «μας ζητήθηκε να συνεχίσουμε να βάζουμε πλάτη. Οι εταιρείες ήδη μειώνουν το περιθώριο κέρδους. Κάθε εταιρεία προσπαθεί να συγκρατήσει ό,τι μπορεί, ουσιαστικά τρώμε από τις σάρκες μας για να συνεχίσουμε να βάζουμε πλάτη».
«Είμαστε κοντά στην εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας για τις προσφορές»
Αναφορικά με τον νέο κώδικα Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εφαρμογή του», υπενθυμίζοντας πως στόχος του είναι «περισσότερες προσφορές, αλλά όχι παραπλανητικές προσφορές».
«Εργαζόμαστε όλοι μαζί για τον νέο κώδικα Δεοντολογίας και θέλω να είναι όλοι σύμφωνοι», τόνισε.