Λιανεμπόριο: Έρχονται αλλαγές στις εκπτώσεις – Η «μάχη» ενάντια στα κινεζικά προϊόντα και το στοίχημα των 100 ευρώ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λιανεμπόριο: Έρχονται αλλαγές στις εκπτώσεις – Η «μάχη» ενάντια στα κινεζικά προϊόντα και το στοίχημα των 100 ευρώ
Ποιες προτεραιότητες θέτει η νέα ηγεσία της ΕΣΕΕ υπό τον Σταύρο Καφούνη.

Αλλαγές στον θεσμό των εκπτώσεων προανήγγειλε ο νέος πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής Συνομοσπονδίας και Επιχειρηματικότητας για το επόμενο διάστημα.

Σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου το πρωί της Δευτέρας ο κ. Καφούνης αποκάλυψε πως «υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του χρονοδιαγράμματος εντός του οποίου γίνονται οι εκπτώσεις», χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες. «Θα το συζητήσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους και θα δούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα κινεζικά προϊόντα

Παρουσιάζοντας τα κρισιμότερα θέματα που απασχολούν σήμερα τον κλάδο του εγχώριου λιανεμπορίου, ο νέος πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από τις διαδικτυακές πλατφόρμες τρίτων χωρών και δη της Κίνας που έχουν κατακλύσει με τα φτηνά τους προϊόντα τις παγκόσμιες αγορές και κατ’ επέκταση και το ευρωπαϊκό και ελληνικό λιανεμπόριο, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω του ιδιαίτερου φορολογικού και εμπορικού καθεστώτος των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων.

«Στο πρόβλημα με τα κινεζικά προϊόντα οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα. Διεξάγουμε ήδη έρευνα για τη χαρτογράφηση του προβλήματος, η οποία όταν ολοκληρωθεί, θα παραδοθεί στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ώστε να την παρουσιάσει στην Ευρώπη και να ζητήσει νομοθέτηση άμεσα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, ο κ. Καφούνης έθιξε τον περασμένο Ιανουάριο το εν λόγω θέμα κατά την παρέμβασή του στην ετήσια συνεδρίαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Λιανικού Εμπορίου (FIRA) στη Νέα Υόρκη.

«Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες τρίτων χωρών είναι μια εντεινόμενη απειλή με υπαρξιακή διάσταση, όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και για την ευρωπαϊκή αγορά. Η είσοδος προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν είναι ασφαλή και δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, σε συνδυασμό με την έλλειψη δίκαιης φορολογικής αντιμετώπισής τους, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές καταγράφουν πάνω από 10 εκατομμύρια δέματα ημερησίως, δηλαδή κοντά στα 4 δισεκατομμύρια δέματα κάθε χρόνο», είχε αναφέρει τότε στην παρέμβασή του ο κ. Καφούνης. Στη συνέχεια τόνισε πως «αν αυτό το στοιχείο πολλαπλασιαστεί με μια μέση αξία 100 ή 150 ευρώ αντιλαμβανόμαστε όλοι την τεράστια σημασία που έχει για το πανευρωπαϊκό εμπόριο. Μόνο η αξία των προϊόντων χαμηλής αξίας (περίπου 9,5 ευρώ ανά δέμα) υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ το 2024».

Προώθηση του Shopping in Greece

Παράλληλα, χθες το πρωί ο κ. Καφούνης στάθηκε και στην ανάγκη βελτίωσης της διασύνδεσης του κλάδου του εμπορίου με εκείνον του τουρισμού με την προώθηση της πρωτοβουλίας Shopping in Greece.

Πρόκειται για μια δράση που στοχεύει στην οργανωμένη ανάδειξη και προβολή των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων, μέσα από την οποία μπορούν να προκύψουν σημαντικά οφέλη για τους δύο κλάδους.

Καφούνης: Σημαντική ευκαιρία το «Shopping in Greece» για εμπόριο και τουρισμό

Μάλιστα, με σύμμαχο τον τουρισμό, ο νέος πρόεδρος της ΕΣΕΕ έθεσε και ένα στοίχημα και δη την ανάγκη να αυξηθούν κατά επιπλέον 100 ευρώ οι δαπάνες από τον κάθε τουρίστα που θα επισκεφτεί τη χώρα μας. «Εάν ο κάθε τουρίστας που βρίσκεται στην Ελλάδα ξοδέψει για αγορές 100 ευρώ περισσότερα από εκείνα που δαπανά σήμερα, τότε θα είναι καλύτερη η εικόνα του κλάδου μας», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Πέραν των ανωτέρω βασικά προτάγματα για τον εγχώριο κλάδο του λιανεμπορίου αποτελούν επίσης οι περαιτέρω μειώσεις φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, η επιβράβευση των συνεπών και διασυνδεδεμένων επιχειρήσεων (σύνδεση Pos με ταμειακές μηχανές – χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων, η περαιτέρω αποκλιμάκωση των τραπεζικών χρεώσεων/προμηθειών, βελτίωση του ρυθμού χορήγησης επιχειρηματικών δανείων, χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, το upskilling και reskilling εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων, καθώς και η επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους και η γενικότερη θεσμική ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου.

«Κακό για τον κλάδο το 2024»

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, το 2024 αποδείχθηκε μια κακή χρονιά για το λιανεμπόριο, καθώς «ενώ ακρίβυναν όλα δεν ανέβηκαν οι τζίροι».

«Το εμπόριο σήμερα είναι στη χειρότερη περίοδό του. Όχι γιατί δεν υπάρχουν τζίροι, αλλά γιατί τα κόστη είναι στα ύψη, άρα δεν μπορούν τα ταμεία μας να έχουν θετικό πρόσημο. Αν δείτε την αύξηση των λειτουργικών εξόδων θα καταλάβετε. Τα αποτελέσματα της κερδοφορίας του 2024 δεν θα είναι καλά», έσπευσε να εξηγήσει.

Κοιτάζοντας δε μπροστά, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε την ανάγκη να επιταχυνθεί η επανατοποθέτηση του εμπορίου στον χάρτη. «Έχουμε δρόμο μπροστά μας και πολλή δουλειά να κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το εμπόριο σε αριθμούς

Το εμπόριο αποτελεί σήμερα τον ισχυρότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας με πολυδιάστατη βαρύτητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία έχει επεξεργαστεί η ΕΣΕΕ, σχεδόν το 25% του συνόλου των επιχειρήσεων είναι εμπορικές. Από τις 918.724 επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών, του εμπορίου και των υπηρεσιών, ο κλάδος αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πλήθος (226.009).

Οι εμπορικές επιχειρήσεις κατέγραψαν τζίρο ύψους 172,6 δισ. ευρώ (2023), ήτοι το 37,8% του συνόλου της οικονομίας, ενώ σε ό,τι αφορά την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, το εμπόριο καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 16,9 δισ. ευρώ (2023).

Αποτελεί επίσης τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας με 811.140 απασχολούμενους, εκ των οποίων 588.424 είναι μισθωτοί. Στο πλαίσιο αυτό συνεισφέρει σχεδόν το ένα τέταρτο των ασφαλιστικών εσόδων προς τα ταμεία (2022), ενώ την ίδια στιγμή ο κλάδος καλύπτει το 15,4% των συνολικών επενδύσεων στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Στο «σκάνερ» της εφορίας τα εισοδήματα από ακίνητα – Τι αλλάζει στο έντυπο Ε2

Κάλεσμα Θεοδωρικάκου προς αγορά: Διατηρήστε σταθερές τις τιμές

Roller Kappatos: Η «άγνωστη» ελληνική εταιρεία με ηγετική θέση στον κλάδο των οικιακών συσκευών – Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider