Σκέρτσος: Τι κάνει μια οικονομία ανθεκτική και ανταγωνιστική - 8 αντικειμενικοί, αναμφισβήτητοι δείκτες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκέρτσος: Τι κάνει μια οικονομία ανθεκτική και ανταγωνιστική - 8 αντικειμενικοί, αναμφισβήτητοι δείκτες
Οι 10 πρωτοβουλίες με στόχο την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα σύμφωνα με τον υπ. Επικρατείας.

Τον στόχο της κυβέρνησης της ΝΔ να ξεπεραστούν τα 100 δισ. ευρώ σε επενδύσεις σωρευτικά από όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία, έθεσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στην ημερίδα με θέμα τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη που διοργανώνει η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), ενώ ξεκίνησε την τοποθέτησή του με ένα φιλοσοφικό ερώτημα σχετικά με το τι κάνει μια οικονομία ανθεκτική και ανταγωνιστική η οποία μπορεί να προσφέρει ευημερία στους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει καθήκον να συνεχίσει μέρα - μέρα να βελτιώνει την ζωή των πολιτών παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα, προβλεψιμότητα, καλύτερα εισοδήματα, καλύτερη δημόσια εκπαίδευση, ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας και ευημερία για τη χώρα.

Παράλληλα, επεσήμανε πως αν θέλουμε ένα κοινό πλαίσιο επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης - ΜΜΕ και ακαδημαϊκής κοινότητας, η πολιτεία μπορεί να μετρηθεί με αντικειμενικούς δείκτες που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Οι 8 δείκτες αφορούν μεταξύ άλλων, τη σταθερότητα, τη δημιουργία πλεονασμάτων και όχι ελλείμματα, την έμφαση στις επενδύσεις, την εμπιστοσύνη από οίκους αξιολόγησης σε ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα που δίνει προσοχή στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, την άνοδο του επιπέδου εξαγωγών και της εξωστρέφειας με παράλληλη μείωση του δημόσιου χρέους, τη δυνατότητα να ξεπερνιούνται τα οικονομικά σοκ χωρίς απώλειες, το υψηλό επίπεδο απασχόλησης και ο μεγάλος όγκος δημοσίων επενδύσεων.

«Τα τελευταία 5,5 χρόνια θέτουμε φιλόδοξους στόχους και τους πετυχαίνουμε. Ανακτήσαμε μετά από χρόνια την εμπιστοσύνη των οίκων αξιολόγησης και παρά την πανδημία, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, δανειζόμαστε σε χαμηλότερα επίπεδα γιατί η Ελλάδα εκλαμβάνεται ως αξιόπιστη χώρα με αξιόπιστη κυβέρνηση», επεσήμανε ο υπ. Επικρατείας.

Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε σημαντικά τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό χρέος και μέσω του «Ηρακλή» ενώ οι τράπεζες προσελκύουν διεθνή, επενδυτικά, ιδιωτικά κεφάλαια και χορηγούν δάνεια με καινοτόμα εργαλεία.

Επίσης, ανέφερε πως δημιουργούνται πλεονάσματα περί το 2,5-3% και έχει μειωθεί το έλλειμμα, ενώ ανεβάζουν στροφές η μεταποίηση και οι εξαγωγές ενώ οι δημόσιες επενδύσεις από 5,5 δισ. ευρώ το 2019 πλέον ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ , ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι 30 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια.

Οι επενδύσεις αποτελούν το 11% του ελληνικού ΑΕΠ, μόλις 4% χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ δημιουργήθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας μέσα από μία ισορροπημένη πολιτική με κοινωνικό πρόσημο που ενίσχυσε το θετικό κλίμα στις επιχειρήσεις, με την ανεργία να πέφτει ταυτόχρονα σε χαμηλά 17ετίας.

«Η λίστα είναι μακρά. Διορθώσαμε όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας; Όχι, έχουμε πολλά να κάνουμε, αλλά πετύχαμε αρκετά, με οικονομική ανθεκτικότητα σε ένα ρευστό περιβάλλον. Δεν έχουμε διασφαλίσει ακόμη την πλήρη ευημερία που ορίζεται από τα εισοδήματα και την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει αλλά βλέπουμε θετικά αποτελέσματα όπως είναι οι αυξήσεις στους μισθούς» υπογράμμισε.

Επανέλαβε πως πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες ενώ ο περιορισμός των ελλειμμάτων, η προώθηση μεταρρυθμίσεων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, απλοποίηση του κράτους, η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και το κτηματολόγιο, περιλαμβάνονται στους στόχους της κυβέρνησης έως το 2027.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως η κρίση άφησε βαθιά πλήγματα στην ελληνική οικονομία και τον δημόσιο τομέα: από τις υπηρεσίες, την εκπαίδευση, τις συγκοινωνίες μέχρι και στην δημόσια υγεία. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο να καλύψει το κενό, αλλά πρέπει να υπερκαλύψει τη διαφορά που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της κρίσης» τόνισε

Επομένως, λοιπόν, η φιλοδοξία της ΝΔ δεν είναι μόνο η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά να ξεπεραστεί κιόλας. «Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα 100 δισ. ευρώ σε επενδύσεις σωρευτικά από όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία» ανέφερε, εξηγώντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει ξαφνικά στην 1η θέση της ΕΕ.

Επιπροσθέτως, πρέπει να ληφθούν υπόψιν και άλλοι παράμετροι, όπως είναι οι γεωπολιτικές προκλήσεις, οι οποίες δεν επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οικονομίες. «Πρώτα από όλα η υποχρέωση να ξοδεύουμε το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα και την ασφάλεια των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων λόγω του αναθεωρητισμού των γειτόνων μας» επεσήμανε.

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως το περιθώριο δαπανών για την Ελλάδα είναι περιορισμένο λόγω του υψηλού χρέους της, ενώ υπάρχουν και «αγκάθια» όπως η φοροδιαφυγή, η οποία, βέβαια, έχει μειωθεί με τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται.

Αναφέρθηκε ακόμη στη μείωση του κενού ΦΠΑ από το 27% στο 13% με στόχο μέχρι το 2027 να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η πειθαρχία και η αύξηση της παραγωγικότητας είναι ο σωστός μηχανισμός για τον ορθό σχεδιασμό και την υλοποίηση των στόχων εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, πρόσθεσε.

Με τη βοήθεια των εταίρων της, η Ελλάδα θα πετύχει το φιλόδοξο σχέδιό της που περιλαμβάνει 155 βασικά πρότζεκτ και 77 μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, ενώ παρέθεσε 10 πρωτοβουλίες με στόχο την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην χώρα:

  1. Αναθεώρηση νομοθετικού πλαισίου, περιορίζοντας τις αναβολές δικών για να φτάσουμε ευρωπαϊκό επίπεδο
  2. Πλήρης ολοκλήρωση Κτηματολογίου
  3. Ψηφιοποίηση του κράτους και των Δημόσιων Υπηρεσιών
  4. Υψηλής ταχύτητας ίντερνετ και οπτικές ίνες σε όλη τη χώρα μέχρι το 2027
  5. Ενεργειακή Αυτονομία για μείωση ενεργειακών εισαγωγών και το μίγμα να προέρχεται από ΑΠΕ
  6. Μείωση γραφειοκρατίας
  7. Ολοκλήρωση εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων σε δημόσια σχολεία και Πανεπιστήμια για συνεργασία τους με επιχειρήσεις που θα ενσωματώνουν νέους, περισσότερες γυναίκες, ηλικιωμένους και ΑμεΑ στην αγορά εργασίας
  8. Εκσυγχρονισμός υποδομών από λιμένες, αεροδρόμια, σιδηροδρομικές γραμμές για διασύνδεση με ευρωπαϊκές αγορές
  9. Αναβάθμιση logistics
  10. Κρίσιμες επενδύσεις σε ΑΙ, έρευνα, τεχνολογία, δεξιότητες και ικανότητες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπερταμείο: Ο Π. Σταμπουλίδης το δεύτερο Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ

Ταμείο Ανάκαμψης: 107 προτάσεις για τη δημιουργία μονοπατιών - Πάνω από 41 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Υπεγράφη η σύμβαση ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider