Στην πραγματική οικονομία στρέφει την προσοχή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο αυτού που ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, αποκαλεί «στροφή στην μικροοικονομία». Την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες καλούν για επιτάχυνση της ανάπτυξης, ώστε η χώρα μας να καλύψει πιο γρήγορα το επενδυτικό κενό που τη χωρίζει με την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία χτύπησε την περασμένη Τετάρτη ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής για Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας καθώς υπήρξε και επικεφαλής των Θεσμών κατά την διάρκεια των Μνημονίων. Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Κοστέλο αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας αλλά τόνισε πως παραμένουν σημαντικές προκλήσεις ξεχωρίζοντας:
Πρώτον, την έλλειψη παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας που είναι στο 60% της ΕΕ.
Δεύτερον, τη στενότητα της αγοράς εργασίας που μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και συγκεκριμένα οι γυναίκες, παραμένουν εκτός εργασίας.
Τρίτον, τις επενδύσεις που κινούνται στο 5% με 7% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Διαβάστε ακόμα: Κοστέλο: Τέλος χρόνου το 2026 για το Ταμείο Ανάκαμψης -Καλή η πρόοδος της Ελλάδας, αλλά απαιτείται επιτάχυνση
Το μήνυμα που έστειλε ο κ. Κοστέλο – ο οποίος βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα μας ως επικεφαλής κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- και μάλιστα επανειλημμένα και εμφατικά ήταν πως το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται το 2026 και δεν θα υπάρξει καμία παράταση. Έτσι οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να τρέξουν για να ολοκληρώσουν τα ορόσημα και να πετύχουν τους στόχους για να μην χαθεί ευρώ από τα κεφάλαια-ρεκόρ που θα λάβει η χώρα μας.
Σε γενικές γραμμές η χώρα μας παίρνει καλό βαθμό στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι τώρα, βέβαια τα πιο δύσκολα ορόσημα είναι μπροστά μας και έτσι δίνεται μια τελευταία ευκαιρία για διορθωτικές κινήσεις στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0». Η βασική ανησυχία που εκφράζουν όμως τα στελέχη των Βρυξελλών είναι πως η χώρα μας δεν θα αξιοποιήσει την μοναδική ευκαιρία που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης για να κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να κάνει για να εξασφαλίσει βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη. Δεν θα αποτελέσει δηλαδή ένα «game changer» για την ελληνική οικονομία.
Διαβάστε ακόμα: Ταμείο Ανάκαμψης: Τελευταία ευκαιρία για… μερεμέτια στο «Ελλάδα 2.0» - Τι είδαν οι Θεσμοί στην Ελλάδα
H στροφή στην ανάπτυξη
Όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις έρχονται σε μια εποχή που το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχοντας διασφαλίσει τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα, στρέφει ολοένα και περισσότερο την προσοχή του στο πως θα ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, σε εκδήλωση της Eurobank και της Grant Thornton:
«Καθώς έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε τα μακροοικονομικά μεγέθη, κάνουμε μία στροφή ακόμα εντονότερα από τα macro στα micro. Δηλαδή, στην περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών, την διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», τόνισε ο υπουργός αναφέροντας πρωτοβουλίες όπως η μείωση φόρων και εισφορών, το νέο πλαίσιο τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και τις παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται και η ειδική στόχευση των επιδοτήσεων με δράσεις όπως η «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που θα ενισχύσει εξαγωγικές επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.